>

piątek, 20 lutego 2015

Ciasto czekoladowo – kokosowe bez mąki pod marmurkiem.


        Tak, tak bez grama mąki. Kiedyś takie rzeczy wydawały się niemożliwe, a i dziś dla niektórych to czysta abstrakcja. Jednak jak widać na załączonym obrazie….można i to jak można. Ciasto nie dość, że bez mąki to jeszcze na bardzo zdrowym wręcz leczniczym oleju, jakim jest olej kokosowy. Sprzymierzeniec tych wszystkich którzy walczą nie tylko o sylwetkę, ale i ogólnie o zdrowie.
             Przepisów na podobne specjały jest wiele, ten jest przeze mnie przerobiony pod moje upodobania smakowe i gusta domowników.

Ciasto:
  • 150 g oleju kokosowego
  • 50 g dobrego kakao
  • łyżeczka kawy
  • szczypta soli
  • 125 mil wrzącej wody
  • 100 g sezamu
  • 30 g otrębów owsianych
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 100 g cukru brzozowego
Krem:
  • puszka mleka kokosowego ( 400 mil)
  • 5 łyżek manny
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • cukier według smaku
  • 50 mil wódki
Polewa:
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oleju

                Do miseczki przesiewamy kakao, dodajemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia
           Sezam mielimy w młynku lub miksujemy aż powstanie coś na wzór mąki. To samo robimy z otrębami. Dodajemy sodę i wszystko dokładnie razem mieszamy.
         Olej kokosowy wkładamy do rondla i lekko podgrzewamy aby się rozpuścił, ale nie był gorący.
          Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól, sok z cytryny i razem miksujemy. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce masy kakaowej. Na koniec stopniowo wsypujemy suche składniki i chwilę miksujemy aż się  wszystko ładnie połączy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, które jest dość rzadkie. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 170 stopni, po 45 minutach należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli będzie suchy tzn że można wyłączyć piekarnik, a drzwiczki lekko uchylić. Jeśli boki tortownicy nie będą niczym posmarowane to ciasto nam się nie wybrzuszy i będzie ładne płaskie.
          Na mleku kokosowym gotujemy mannę, postępujemy dokładnie tak samo jak przy zwykłym mleku. Po ostudzeniu miksujemy dodając po łyżce masła. Na koniec wlewamy alkohol i wsypujemy wiórki.
          Zimne ciasto przekrawamy na pół smarujemy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnim plackiem i górę smarujemy resztą kremu. W naczyniu rozpuszczamy masło z olejem i dodajemy połamaną czekoladę. Jak zacznie lekko tężeć wylewamy łyżką na ciasto takie esy floresy które następnie za pomocą łyżki stołowej zataczając koła i kółeczka lekko mieszamy z kremem. W ten sposób powstaje nam tzw marmurek.
          Ciacho pyszne, lekko wilgotne kto lubi czekoladę i kokos będzie zachwycony. A do tego ile w nim dobra. Same zdrowe tłuszcze do tego  zdrowie i smak zawarte w napoju Bogów czyli kakao.


3 komentarze :

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)