>

środa, 4 lutego 2015

Kurczak w cynamonowej panierce.


Utarło się, że cynamon  pasuje do dań słodkich. Czas pożegnać się z tym przestarzałym podejściem, ów jegomość również świetnie sprawdza się w daniach słonych. I to wtedy gdy jest wyraźny i mocno wyczuwalny
  • 10 górnych części skrzydełek
  • szklanka maślanki
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki otartej skórki z owocu
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
Panierka:
  •  szklanka mąki
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • tłuszcz do smażenia
Oraz papierowe ręczniki do osuszania mięsa.




                   Oczyszczone mięso zalewamy zimną wodą i moczymy około 30 min. Jeśli ktoś nie lubi skrzydełek może je zastąpić np pałkami. Do maślanki dodajemy rozmaryn, sok z pomarańczy, skórkę,cukier, sól i pieprz w takiej marynacie zostawiamy mięso na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na noc.
                       Składniki na panierkę mieszamy razem w naczyniu. Ilość cynamonu może być większa, kto lubi może zaszaleć. Pojedynczo przekładamy skrzydełka wprost z maślanki do panierki.
                            Dociskamy aby mocno się nią pokryły, a następnie lekko strząsamy nadmiar, aby nam nie spłynął podczas smażenia i się nie przypalał. Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony. Po wyjęciu z tłuszczu dobrze jest osuszyć na papierowym ręczniku.
                               Doskonale smakuje  z sałatą  do której dodamy owoce, takie słodko -słone połączenie w efekcie końcowym jest doskonałą ucztą dla kubków smakowych.
Jak widać niewielkim nakładem, odrobiną wyobraźni mamy oryginalny posiłek.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)