>

poniedziałek, 16 lutego 2015

Sposób na starsze pieczywo według przepisu Blogerchef 2.


              Któż z nas choć raz nie oglądał  naszej kulinarnej olimpiady Blogerchef? Do tej pory mogliśmy podziwiać zagraniczne zmagania, a tu proszę mamy własne, swoje, rodzime.  Nie ma co się oszukiwać, zgodnie ze starym przysłowiem….bliższa koszula ciału…nasze zawsze jest fajniejsze. 
Dlatego też z ogromną niecierpliwością wyczekiwałam przesyłki od Wydawnictwa VIVANTE ( ILLUMINATIO ) i świeżutkiej, pachnącej jeszcze farbą  drukarską książki  Blogerchef 2
.
Solidna twarda oprawa, piękne zdjęcia, kilka zdań o uczestnikach i miejscach w których odbywały się poszczególne etapy. Do tego eleganckie wnętrza, okazałe budynki w malowniczych miejscach.

.
Książka jest podzielona na rozdziały, każdy z nich w innym kolorze i każdy z logo sponsora.  Do tego masa zdjęć….potraw, uczestników przy pracy jak i samych uczestników i krótkich notek z ich wrażeniami.  Są potrawy bardziej złożone, jak i takie swojskie, proste na szybko. I jedną z takich postanowiłam Wam zaprezentować.

.
Tosty w cieście naleśnikowym według  Ewy Sidor.
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 500 g mąki
  • szczypta soli morskiej
  • masło klarowane do smażenia
  • 8 kromek tostowego chleba
  • 150 g żółtego sera
Oraz:
  • keczup
  • zielony ogórek
  • roszponka

I do dzieła…ja nie miałam tostowego, a więc zużyłam piątkową bułkę wrocławską.
    Bułeczkę kroimy na kromeczki. Z mleka, jajek, mąki i soli robimy ciasto jak na naleśniki, ale nieco gęściejszsze.
         Na patelni rozgrzewamy masło, kromki maczamy w cieście i smażymy. Po obróceniu na drugą stronę nakładamy na każdą sztukę po kawałku sera, przykrywamy pokrywką aby nam się ładnie
rozpuścił.
            W przepisie był keczup, a u mnie w myśl….czym chata bogata były kanapki z pomidorem lub ogórkiem posypane szczypiorkiem.
                Prosto, prosto i szybko, a do tego niezła odmiana dla tradycyjnych tostów francuskich i pomysł na podeschnięte (i nie tylko) pieczywo. Zapraszam do lektury Blogerchef 2 można nie tylko nacieszyć oko pięknymi potrawami, ale i zyskać inspiracją dla własnej twórczości.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)