>

czwartek, 26 marca 2015

Mielone roladki z fetą i sezamem.

Mielone roladki z fetą i sezamem.


       Mielone wcale nie musi być...nudne ani trudne. Odrobina wyobraźni i  dobrych chęci pozwoli nam zmienić tradycyjnego mielonego w małe cudeńko. I nie trzeba do tego jakiś wielkich cudów i specjalnych zdolności. A zapewniam....mielony z taką wkładką zaskoczy i zadowoli niejednego łasucha. 



Mielone roladki z fetą i sezamem.


  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • łyżka granulowanej cebuli u mnie Kamis
  • kajzerka
  • jajko
  • 1/3 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • feta
  • 4 łyżki sezamu
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • folia spożywcza

        Moje mielone jest skromnie doprawiane. Tradycyjny kotlet to...sól, czarny pieprz, cebula i to wszystko z uzdatniania. Nie należę do wielbicieli szerokiej gamy składników, uważam że w tym wypadku mniej znaczy więcej. Bułką namaczamy w wodzie. Na suchej patelni prażymy sezam aż się ładnie zrumieni, właśnie ten smak rumianego sezamu jest kluczem do sukcesu na talerzu.
Do zmielonej łopatki ( nigdy gotowe mielone) dodajemy cebulę, pieprz, sól i wodę dość mocno wyrabiamy. Tej soli nie jest zbyt wiele, należy pamiętać, że feta jest dość słona. Następnie dodajemy odciśniętą z wody bułkę oraz jajko i wszystko raz jeszcze przerabiamy. W zależności od konsystencji nadmiar wilgoci likwidujemy tartą bułką.

Mielone roladki z fetą i sezamem.


         Fetę kroimy w słupki. Folię posypujemy bułką tartą, rozpłaszczamy porcję ciasta, na środku układamy fetę obtoczoną w sezamie. 

Mielone roladki z fetą i sezamem.


Zwijamy roladkę i skręcamy mocno końce folii, turlając całość po blacie. Dobrze zrolowane i skręcone mięso nabiera fajnego kształtu i nie rozpada się. 


Mielone roladki z fetą i sezamem.



I to tyle, smażymy na rozgrzanym tłuszczu i podajemy z czym kto lubi. Świetnie również sprawdzają się na zimno pokrojone w krążki.

Mielone roladki z fetą i sezamem.

31 komentarzy :

  1. Swietny przepis, na pewno wykorzystam! Często robię mielone,mój M je uwielbia. Robiłam z dużą ilością pietruszki, ale teraz taką roladką mogę się przed nim pochwalić:) No i świetny patent z tą folią!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubimy mielone, ale bywa tak że i najmilszy sercu przepis się znudzi. Lubię fetę, uwielbiam podprażony sezam a tych dwoje razem to naprawdę świetna para.
      Dziękuję i życzę miłego wieczoru. :)

      Usuń
  2. Mnie rowniez ten przepis sie podoba, wykorzystam go jeszcze przed swietami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi niezmiernie miło :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Muszę wypróbować, pomysł fety w sezamie bardzo fajny :)
    Dodam, że w moim domu też zawsze mielimy sami mięso.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę fajne połączenie, a całość to oryginalny smak.
      Ja też zawsze z kawałka mięsa, te gotowce to....

      Usuń
  4. Super roladki, świetny pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
  5. Eluniu u mnie też często gości mielone, bo można go przygotowywać na milion sposobów i nigdy sie nie znudzi:)
    świetna propozycja, szczególnie ten sezam mi tu pasuje:)
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się Raniu...można wymyślać i wymyślać. :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Chyba tak Justynko ....wszystko zeszło na ciepło. :)

      Usuń
  7. Elunia podoba mi się Twój pomysł na mielone kotleciki. Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzenko, mnie też się podoba i na pewno do niego wrócę. :)

      Usuń
  8. wygląda świetnie, uwielbiam fetę i kiełki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) polecam spróbować feta naprawdę smakuje inaczej obtoczona w prażonym sezamie.

      Usuń
  9. Świetne te roladki, pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ty zawsze masz świetne pomysły na pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Beti....najlepsze pomysły wychodzą wtedy jak się nie ma pomysłu. :)

      Usuń
  11. Bardzo pomysłowo, świetny patent z folią i fetą w środku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki temu rolowaniu w folii....mięso świetnie się skleja i robi kształtne roladki. W samych dłoniach nigdy się tak nie zrobi.

      Usuń
  12. Sezam to prawie każdego dania wnosi bardzo fajne połączenie smakowe :D Tutaj też tak na pewno jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezam ma to coś....co w połączeniu z różnymi składnikami nadaje mu nowego wyrazu.

      Usuń
  13. Pyszności tu u Eli. Roladki ekstra. Wybacz, ale rzadko bywam tu i ówdzie. Czas przecieka mi przez palce. Pogodnych spokojnych Świąt Eluś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybaczam, wybaczam. Dziękuję bardzo :) ja jeszcze do Ciebie zawitam :)

      Usuń
  14. Bardzo pomysłowe mielone, pozdrawiam Elusiu :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)