>

piątek, 17 kwietnia 2015

Nadziewany cytrynowy filet z kurczaka z duszonymi jabłkami i żurawiną.



Nadziewany cytrynowy filet z kurczaka z duszonymi jabłkami i żurawiną.


      Te osoby które tu zaglądają wiedzą, że o tej porze roku nie lubię ziemniaków. W ogóle to ja je lubię i to bardzo, ale teraz uważam że....te stare już nie są takie jak powinny, a te nowe jeszcze nie są takie. Nie zawsze ma się ochotę na ryż czy makaron i dlatego szukam pocieszenia w jabłkach. One na prawdę świetnie się nadają jako dodatek do mięs, podane lekko pikantne smakuję znakomicie. 

Przepis dla dwóch osób

2 średnie piersi z kurczaka
2 plastry żółtego sera
pomidor
około 2 łyżek skórki otartej z cytryny
sól
pieprz
łyżka masła
3 łyżki żurawiny
1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
2 duże twarde jabłka

Nadziewany cytrynowy filet z kurczaka z duszonymi jabłkami i..


Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Każdy oprószamy solą i pieprzem oraz połową łyżeczki skórki z cytryny. Na połowie płatu mięsa układamy ser, a na nim plastry pomidora.

Nadziewany cytrynowy filet z kurczaka z duszonymi jabłkami i..


 Przykrywamy drugą połową mięsa i dociskamy brzegi.

Nadziewany cytrynowy filet z kurczaka z duszonymi jabłkami i..


 Na patelni rozgrzewamy masło lekko je posypujemy szczyptą czerwonego pieprzu. Smażymy  kotlety na rumiano, po przewróceniu na drugą stronę, dodajemy żurawinę i resztę skórki z cytryny.

Nadziewany cytrynowy filet z kurczaka z duszonymi jabłkami i..


 Przykrywamy pokrywką. Gdy mięso jest usmażone, zdejmujemy aby odpoczęło, na patelnię dajemy 3 łyżki wody i wrzucamy obrane pokrojone  jabłka, posypujemy czerwonym pieprzem, lekko solimy i dusimy pod przykryciem aż będą al dente.

Nadziewany cytrynowy filet z kurczaka z duszonymi jabłkami i..


 I to wszystko....jabłka przechodzą smakiem mięsa, mięso zaś aromatem cytryny i dodatków. Do tego jest soczyste i delikatne. Przy niewielkim nakładzie, mamy naprawdę smaczny i oryginalny obiad. 

Nadziewany cytrynowy filet z kurczaka z duszonymi jabłkami i żurawiną.


42 komentarze :

  1. Fajne połączenie słodkiego z wytrawnym :) Nadzienie w takich potrawach jest mile widziane zawsze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki nawet niewielkiemu nadzieniu mięso zyskuje na smaku. A owoce do takich potraw są wprost stworzone :)

      Usuń
  2. Elu, jak zwykle zaskakujesz oryginalnym połączeniem:)))
    Dawno takiego nie spotkałam, same pyszności....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko za te miłe słowa. Polecam wypróbować przepis, dość że smacznie to i lekko. :)

      Usuń
  3. Mięsko pycha i bardzo apetycznie wygląda z tymi jabłuszkami :) do ziemniaków to mam podobny stosunek tyle tylko, że ja mam przywieziony całe 300 km zapas od Rodzicielki i aż żal je wyrzucić... więc zanim będą te dobre nowe to są te stare od Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olusia jak są nie ma nikt prawa wyrzucać, trzeba je jakoś przetrawić :)
      Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Pyszny miałaś obiad, nie trzeba mnie dwa razy namawiać, zajadam i już :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wprost uwielbiam takie miksy. Słodko- słone połączenia są dla mnie jedyne na przełamanie kuchennej monotonii :) doskonała propozycja na obiad! Pozdrowieńka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię, dlatego wrzucam owoce do czego się da, :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Eluś też już kombinuję z ziemniakami albo z ich zastępstwem:)
    Fajne połączenie smakowe a jabłka z mięsem smakują świetnie
    Miłego weekendu, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się je ominąć trzeba tylko chcieć. I nawet na żurawinę nie warczysz? :) Buziole

      Usuń
  7. Oryginalne połączenie! Ale zaciekawiłaś mnie, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ela, wszystko co z jabłkami zjem w ciemno, wpadam na degustację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dajesz Zuzia,,,czego jak czego ale jabłek mam zapas. :)

      Usuń
  9. Super pomysł Elunia :-) kotlecik wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zwykle super pomysł na pyszny obiadek :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepięknie podane i ten oryginalny skład. Elu jestem pod wielkim wrażeniem Twojej kreatywności.
    Pozdrawiam Basia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Basiu :) sięgam po to co jest dostępne lub akurat mam w zasięgu wzroku, a skoro się sprawdza to wart cenić prostotę. :) pozdrawiam

      Usuń
  12. Pięknie przyrządzony. Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis na niedzielny obiad. Jeszcze takiego kurczaka nie robiłam, nie licząc cytrynowego kurczaka z torebki ;-) Ale to nie ta bajka. Nie przeadam za tłuczonymi ziemniakami i zawsze coś tam wymyślam, byle nie tłuczone. Do kurczaka i ryb dobrze pasują pieczone np. z rozmarynem, skropione oliwą. Wtedy starości w nich nie czujemy ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście wolę te z lubczykiem lub czosnkiem i czerwonym pieprzem. Tłuszczu daję symbolicznie byle nie przywierały do blachy. Jednak to już nie jest to co z nowych tzn tych letnich i jesiennych. Te można jeść w mundurkach i same. :)

      Usuń
  14. Pięknie wygląda. Chetnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy i smakowity pomysł na obiad :) Nigdy nie dodawałam jabłek do dań obiadowych, może czas to zmienić? ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetyczne jedzonko !! I pięknie podane !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzięki Twoim przepisom coraz rzadziej sięgam bo grube panierki na kotletach. I jestem bardzo zadowolona. :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)