>

wtorek, 21 kwietnia 2015

Pełnoziarniste cebulowe babeczki z fetą, grzybami i pomidorem.


Pełnoziarniste cebulowe babeczki z fetą, grzybami i pomidorem.




          Wiosna to czas kiedy po ciężkich zimowych potrawach mamy ochotę na coś lżejszego, a na dodatek szybkiego w przygotowaniu aby nie marnować pięknej aury na siedzenie w murach. Pogoda zaczyna się poprawiać, robi się pięknie zielono, zaraz zaczną kwitnąć pierwsze drzewa, a ja to już nawet złapałam opaleniznę. Dziś myjąc się przed kolacją, zauważyłam że pobyt w ogródku nie tylko zaowocował równymi grządkami, ale i opalenizną na....twarzy i dekolcie. 

Ciasto:
0,5 szklanki otrębów owsianych
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
łyżeczka suszonej cebuli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki soli
jajko
łyżka masła
2 łyżki wody

Nadzienie:
20 dkg pieczarek
szczypta czerwonego pieprzu
łyżka masła
kawałek fety
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżki szczypiorku

Pełnoziarniste cebulowe babeczki z fetą, grzybami i pomidorem.

Składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i mieszamy, żadna gładka masa, byle się składniki wymieszały. Powinien powstać taki grubawy żwirek.


Pełnoziarniste cebulowe babeczki z fetą, grzybami i pomidorem.


 Nakładamy po czubatek łyżce do każdej foremki i lekko ugniatamy palcami, ale tak byle jak. Jeśli masa jest zbyt sucha, trzeba dodać jeszcze jedną łyżkę wody. Ona i tak nam w pieczeniu odparuje. Wkładamy do gorącego piekarnika ( 180 stopni) na około 15 - 20 min. Gdzieś po 5 minutach otwieramy piekarnik i widelcem dźgamy spody babeczek, aby nam się nie podniosły.

Pełnoziarniste cebulowe babeczki z fetą, grzybami i pomidorem.

Na gorące masło wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, oprószamy pieprzem i podsmażamy na rumiano. Masło musi być gorące , to nam gwarantuje że grzyby nam nie ściemnieją.

Pełnoziarniste cebulowe babeczki z fetą, grzybami i pomidorem.


Nie solimy ponieważ ciasto było solone, feta też i to nam wystarczy.


Pełnoziarniste cebulowe babeczki z fetą, grzybami i pomidorem.



 Każdą babeczkę wykładamy pieczarkami, na to kostka fety, pomidorek i całość posypujemy szczypiorkiem. I mamy cebulowe babeczki z lekkim nadzieniem. Masa błonnika jaką w sobie zawierają powoduje, że po zjedzeniu dwóch i popiciu szklanką wody czujemy się pełni i syci na bardzo długo.

Pełnoziarniste cebulowe babeczki z fetą, grzybami i pomidorem.


Pieczarkowy Tydzień 2015

42 komentarze :

  1. babeczki jak na babeczki przystało wyglądają świetnie:)
    miłego wieczoru Eluniu, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Reniu, najważniejsze że szybko sie robią i szybko znikają :) Miłego wieczoru.:)

      Usuń
  2. Pierwszej opalenizny zazdraszczam, ja nie mam gdzie jej złapać ;) a jak opalenizna jest to i drzewa zakwitną, to pewne :)) Babeczki bardzo fajne, zdrowe i lekkie. Można by je zabrać na Majówkę :)) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olusia nie masz czego zazdrościć...jak twarz jakoś to przełknie tak dekolt dostanie wysypki, zawsze tak mam.
      A babeczki jak najbardziej nadają się na wypady, nie kisną, nie popłyną. :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis! Idealne babeczki na przystawkę czy imprezę. Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojego autorstwa...:) fajnie że się podoba. Kto nie lubi smaku cebuli może ją zamienić na coś innego. Polecam

      Usuń
  4. Świetne te babeczki i pięknie się prezentują. chętnie je wykorzystam, nie tylko z pieczarkami !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Aniu, nie dość że smaczne to jeszcze bardzo lekkie.

      Usuń
  5. Świetnie wyglądają, z chęcią bym taką jedną spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis, robi się naprawdę szybko. :)

      Usuń
  6. Taką przekąską to nie pogardzimy :D Bardzo interesujące ciasto na babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I do tego szybkie w wykonaniu. Odważniejsi mogą w miejsce masła dać smalec, ale ja wolę nie przeginać. :)

      Usuń
  7. świetny pomysł :) ślinka leci na samą myśl, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię cebuli ale szczerze przyznaję że danie na talerzu wygląda wspaniale !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elusia możesz ją zastąpić czosnkiem, oregano....czym tylko lubisz. :) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Takie babeczki to można by jeść w sporych ilościach bez obciążeń. Jeśli są z fetą to biorę w ciemno. Uwielbiam fetę. Na pewno smakują wybornie. Taka lekka przekąska na wiosenny dzień mi się podoba- i to jak! :) Pozdrowieńka serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja Madziu, święta racja...można jeść i jeść bez większych wyrzutów sumienia. :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Lubię takie pomysłowe kanapeczki. Zabieram jedną na poranne sniadanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł Weronika jest najważniejszy :) smacznego :)

      Usuń
  11. Na śniadanko idealne :-) fajnie się prezentują no i są moje ukochane pieczarki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko :) Też lubię pieczarki, nawet surowe :)

      Usuń
  12. Bardzo podoba mi się ten pomysł. Tym bardziej się cieszę, że dodałaś je do akcji pieczarkowej. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło że się podoba :) życzę powodzenia w akcji. :)

      Usuń
  13. Mniam! Aż mi ślinka cieknie, rewelacyjny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Natalia, Ci co lubią mega kruche spody będą zadowoleni. :)

      Usuń
  14. Lubie suszoną cebulę i chętnie spróbuję Twoich babeczek :) U mnie również sezon ogródkowy rozpoczęty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszona lepiej się sprawdza w takich miniaturowych wypiekach, równiej się rozmieszcza.

      Usuń
  15. Takie babeczki to coś dla mnie, ostatnio moje jelita zrobiły się bardzo leniwe i trzeba coś z tym zrobić. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotka na leniwe jelita to tylko takie jedzonko i dużo wody.

      Usuń
  16. Babeczki wyglądają smacznie. Idealna na jeden kęs :) Porywam jedną.

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie wytrawne babeczki to ja rozumiem:) Pycha i zdrowe- oj muszę też zadbać o zdrowy jadłospis na wiosnę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariola polecam, taki wypiek to przyjemne z pożytecznym, to nie jest tylko zapychacz. :)

      Usuń
  18. Najchętniej to bym Eluniu wpadła do Ciebie na te babeczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Basiu, nim się dobrze rozgościsz już będą gotowe :)

      Usuń
  19. Ja bardzo lubię cebulowe ciasto:).I to nadzienie też mi odpowiada:) Dzięki:))**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też Grażynko, niby mała ilość tej cebuli a daje ogromnego kopa całości.. :)

      Usuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)