>

niedziela, 17 maja 2015

Cytrynowe klopsiki z mleka pod beszamelem.


Cytrynowe klopsiki z mleka pod beszamelem.


       Przepis powstał na potrzeby konkursu "Blogerzy odkrywają wartość mleka" organizowanego przez Program....Mam kota na punkcie mleka. Trzeba coś zrobić opierając się o mleko lub inne produkty nabiałowe. Niby możliwości wiele, jednak chciałam stworzyć coś innego. Zajrzałam do swoich notatek - inspiracji i tam znalazłam zdanie....kurczak gotowany w mleku jako baza do... I właśnie o to mi chodziło, zmieniłam tylko do i mamy pełne danie. 

        „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego jem wszystko co mleczne bo mleko i nabiał odchudza, a ja wale nie chcę być duża."

Cytrynowe klopsiki z mleka pod beszamelem.


Około 70 - 80 dkg mięsa z kurczaka
mleko
10 kulek kolendry
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki soli
liść laurowy
łyżka soku z cytryny
łyżka otartej skórki z cytryny
łyżka manny
jajko
sól pieprz do smaku
łyżka masła
2 łyżki mąki
łyżeczka gałki muszkatołowej 


Mięso obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem do równości, dodajemy sól, pieprz, kolendrę i liść laurowy i gotujemy do miękkości.

Cytrynowe klopsiki z mleka pod beszamelem.

Miękkie mięso oddzielamy od kości, wkładamy do malaksera razem z cytryną, jajkiem, manną, doprawiamy do smaku i miksujemy. Formujemy  niewielkie klopsiki.

Cytrynowe klopsiki z mleka pod beszamelem.

Mleko po gotowaniu mięsa cedzimy aby było pozbawione resztek przypraw. W naczyniu o grubym dnie rozgrzewamy masło i przesmażamy z mąką. Jak się zarumieni wlewamy wolno mleko i energicznie mieszamy. Do tak powstałego sosu wkładamy klopsiki i bardzo wolno gotujemy. Na koniec doprawiamy sos ostatecznie i według własnego uznania dodajemy gałki. W trakcie jedzenie gdy dobieramy się do klopsika uwalnia się aromatyczny zapach cytryny. 

Cytrynowe klopsiki z mleka pod beszamelem.


 Podajemy z ulubioną surówką obficie posypane natką pietruszki. Tak jak mleko zmienia smak ziemniaków, gotowane w nim warzywa mają inny bardzo ciekawy smak, tak i mięso ugotowane w tym białym płynie jest aż słodkie. Taka rewolucja w garach jest bardzo wskazana, nie tylko zyskujemy na smaku ale i na wartości potrawy.

Cytrynowe klopsiki z mleka pod beszamelem.


48 komentarzy :

  1. Coś zupełnie nowego... bardzo ciekawy przepis Elu. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama byłam zaskoczona smakiem mięsa, spróbuj Bogusiu może i Tobie posmakuje. :)

      Usuń
  2. Ciekawe połączenie mleka z mięskiem !! Klopsiki wyglądają apetycznie :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu :) Bardzo delikatne mięsko. Wszystko co się z niego wygotowało zostało w sosie, a więc zero strat :)

      Usuń
  3. Dla mnie bardzo fajne kulinarne nowatorstwo. Klopsików w ogóle dawno nie jadłam, a o cytrynowym posmaku to już w ogóle nigdy. Za to beszamel dodaje na pewno super łagodności. Jestem zaskoczona ale i bardzo ciekawa tych smakołyków. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryna a zwłaszcza jej skórka bardzo delikatnie otarta jest wielkim dobrodziejstwem. Tak dla dań słodkich jak i słonych. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. o kurcze jaki świetny pomysł na klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Gabrysiu, polecam spróbować zrobić :)

      Usuń
  5. A to upichciłaś cudne danie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam schab w mleku i był bardzo delikatny, a w smaku przepyszny, pewnie i Twoje klopsiki tak smakowały :)
    Na pewno kiedyś wypróbuję pomysł na klopsiki :)
    Buziaki Eluś i miłego tygodnia Ci życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwas mlekowy fajnie rozbija białko, dzięki temu każde mięso nabiera delikatności i wyjątkowego smaku. Buziole Renatko :**

      Usuń
  7. Fajny konkurs :) Świetne użycie mleka do dania obiadowego, bo głównie ten produkt kojarzy nam się z deserami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko to nie tylko desery, daje wiele możliwości trzeba tylko uruchomić wyobraźnię. :)

      Usuń
  8. Jutro zabieram się do gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować tak jak smakowało u mnie. :)

      Usuń
  9. Intrygujące połączenie smakowe, zwłaszcza dodatek skórki cytrynowej ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mikołaj dodawaj do mięsa, ryb do czego się da jest rewelacyjna. :)

      Usuń
  10. Ciekawe połączenie, ale chyba nie dla mnie. Nie do końca toleruje posmak mleka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba Madziu że jesteś na nie bardzo wyczulona. Sos czuć przyprawami a zwłaszcza gałką, zaś klopsiki są naprawdę cytrynowe :)

      Usuń
  11. Elunia świetny pomysł. Nigdy takich klopsów nie jadłam a z chęcią bym spróbowała jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko a więc zrób i podziel się swoją opinią i doznaniami. :)

      Usuń
  12. Uczę się ciągle od Ciebie- dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo miłe Basiu co piszesz i ja dziękuję :)

      Usuń
  13. Nigdy nie gotowałam mięsa w mleku, świetny pomysł, mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wyłamać się ze stereotypu i użyć nowej metody. Do odważnych świat należy :)

      Usuń
  14. Po prostu pysznie :) Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pomysł Elu, kiedyś widziałam przepis z kurczakiem marynowanym w jogurcie, ale z mleka nie! Jesteś skarbnicą pomysłów! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O Zuzia wielkie dzięki :) Mleko, maślanka czy jogurt wszystko to zrobi z mięsa soczysty i podatny na smaki produkt do obróbki. :)

      Usuń
  16. Moi nie lubią beszamelu i żeby ich oszukać zabarwiam go Elu sosem sojowym i przyprawami a poza tym mleko lżejsze od śmietany a i na samym masle i wodzie dobry sosik wychodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż jak domownicy grymaśni trzeba jakoś lawirować w przyprawach i przyprawianiu :)

      Usuń
  17. Kochana jak zawsze kulinarnie zaskakujesz ;) świetny pomysł ;) muszą być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Justynko :) Były bardzo delikatne i takie jedwabiste w smaku. Dzięki mleku czy maślance można się przekonać że kurczak to wcale nie jest nudne mięso. :)

      Usuń
  18. Powracam, żeby napisać że pulpeciki wyszły rewelacyjne. Rodzina była zaskoczona dodatkiem cytryny, która nadała im wyjątkowego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko to się bardzo cieszę. :) Tak, cytryna jest rewelacyjna i jakbym mogła to bym dodawała do wszystkiego :)

      Usuń
  19. chyba sie skuszę i wrzucę do swojej diety IGpro :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo pomysłowy przepis. Kurczak, mleko, cytryna ciekawie, chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby mleko i cytryna mogą się kłócić, że skwasić. Ale nie w tym przypadku :)

      Usuń
  21. Przeglądam Twojego bloga i tyle inspiracji tu znalazłam! Świetny pomysł na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajowo,pomysłowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Olusia :) Takie małe szaleństwo :)

      Usuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)