>

środa, 27 maja 2015

Piernik z marchewki, mąki pełnoziarnistej , orzechów i twarogu.





      To że warzywa są świetnym dodatkiem do wypieków nie jest niczym odkrywczym. Sama wielokrotnie wykorzystywałam....ziemniaki, buraki, marchewkę, cukinię, fasolę......itd do ciast i nie tylko. Sprawdzają się świetnie i doskonale smakują. Takie słodkości nie tylko zyskują na smak i fakturze, ale dzięki swoim właściwościom, składowi i ogólnie obecności pozwalają pominąć część produktów które są kaloryczne i dużo cięższe. Ten przepis powstał w drodze eksperymentu. Ot...miałam stary przepis i postanowiłam go jeszcze....udoskonalić. Czy było warto ryzykować? Oceńcie sami....



Ciasto:
szklanka pełnoziarnistej mąki
2 szklanki marchwi
szklanka tartych orzechów
0,5 szklanki serka
3 jajka
4 łyżki miodu
5 łyżek maślanki
łyżka skórki otartej z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżki kakao
0,5 szklanki rodzynek
łyżeczka przyprawy korzennej

Polewa:
0,5 tabliczki czekolady
4 łyżki mleka
łyżka oleju
2 łyżki tartych orzechów


Marchewkę i orzechy ścieramy na tą samą grubość. Jednak 3/4 szklanki orzechów tartych, a 1/4 przesiekanych nożem aby były wyczuwalne w cieście.



 Dodajemy do nich mąkę, kakao, sodę i resztę suchych składników, dokładnie mieszamy. Mokre składniki mieszamy razem, następnie dodajemy do marchewki i towarzystwa, ostateczne mieszanie. Na koniec jeszcze rodzynki i gotowe.



Wąską blaszkę ( dłuższa niż keksówka) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około godziny, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowego ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Mleko z olejem podgrzewamy dość mocno, dodajemy połamaną czekoladę. Jak się składniki połączą, polewamy zimne ciasto i dekorujemy tartymi orzechami. W starym przepisie miałam pół szklanki oleju, tu zastąpiłam go serkiem który doskonale spełnił swoją rolę. 


Ciasto było delikatne i wilgotne, a jego minimalna ilość tłuszczu w porównaniu do oleju jest wielkim plusem. Do tego maślanka, która jest wprost wymarzonym towarzyszem sody. To właśnie dzięki jej kwaśności soda działa ze zdwojoną siłą i wyrasta nam ciacho, oj wyrasta.

           *Mały dopisek odnośnie serka....można użyć zwykłego twarogu ( półtłusty) tylko wtedy trzeba go dokładnie zmiksować z jajkami aby miał gładką konsystencję. Można użyć serka z wiadra lub jemu podobnych w mniejszych opakowaniach.



Mleko i produkty mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego....korzystajmy z tego dobrodziejstwa, twórzmy swoje przepisy ponieważ mleko i jego pochodne dają nam wiele możliwości.






49 komentarzy :

  1. Ciekawe składniki użyte di ciasta, bardzo lubię takie ciacha do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę szczera Małgosiu i bez bicia się przyznam....nie wiedziałam co z tego wyjdzie, a wyszło pyszne ciacho. Ciacho które na pewno nieraz jeszcze zrobię. :)

      Usuń
  2. Ciekawe ciasto, rzeczywiście niecodzienne składniki, ale efekt jak widać świetny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ewunia wypróbować, na pierwszy rzut oka i pierwszy kęs można się oszukać że aż kipi od tłuszczu i jemu podobnych :)

      Usuń
  3. Uwielbiamy <3 Jedna z nas przepada wprost za takim ciachem z marchewką i przyprawą do piernika plus malinki (ten kwaśny smaczek fajnie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak malinki mile widziane w tym towarzystwie :)

      Usuń
  4. Warto było tak pokombinować :) Dużo tych składników było potrzebnych, ale ciasto widzę wyszło bardzo piękne i na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i jest tego trochę, ale są to rzeczy które każdy ma w domu i ta prostota ułatwia.

      Usuń
  5. Zjadłabym taki duży kawałek z kubkiem kawki :-) świetny pomysł kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie z kawą lub dobrą herbatą :)

      Usuń
  6. Pierniczek wygląda doskonale, pewnie i smakuje wyśmienicie! Nic tylko wypróbować.
    Pozdrawiam cieplutko :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Beatko, a świadomość jego składu sprawia że smakuje jeszcze lepiej :) Pozdrawiam :))

      Usuń
  7. Elu bardzo dobry i nowatorski pomysł na piernik. TO LUBIĘ, bo przede wszystkim widać , że ciasto pyycha i wartosciowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Weronika, ciasto się udało nie ukrywam tego i jestem z tego bardzo zadowolona :)

      Usuń
  8. Lubię ciasto marchewkowe i wszelkiej maści pierniki więc pewnie Twoje ciasto przypadłoby mi do gustu. Przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że będzie smakować jak kiedyś sięgniesz po przepis i je zrobisz :)

      Usuń
  9. Eluś to gdzie ta moja porcja?
    lubimy ciacha zawsze i wszędzie, a jak są jeszcze z czekoladą to już pysznie:)
    buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renia kroi po całości, a co sobie będziesz żałować :)

      Usuń
  10. Fajne połączenie! Wpraszam się na kawałeczek (o ile jeszcze coś zostało!) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu, nie ukrywam że....zostały pustki :)

      Usuń
  11. Bardzo ciekaw piernik i połączenie składników :) Chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie moje, małe zmodernizowane. Ale opłacało się :)

      Usuń
  12. Jaki serek Pani użyła? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam mój błąd i napisałam wyjaśnienie co do serka. :)

      Usuń
  13. Taki zdrowy piernik :)) Pysznie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Przeczytałam z przyjemnością, bo jesli już gotuję to nigdy nie trzymam się przepisu. Lubię zmiany i eksperymenty. Może któregos dnia zrobię to ciasto...W moich stronach mówiło się o nim" Chlebek":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To witaj w klubie, ja też zawsze dorzucam swoje trzy grosze. Bo albo czegoś nie lubię i muszę wprowadzić zamiennik, albo mi coś nie pasuje. :)

      Usuń
  15. Marchewka w cieście to idealny dodatek, już na sam widok wiem, że wart był ryzyka:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdza się świetnie, jej słodycz pozwala użyć mniej cukru. :)

      Usuń
  16. Oryginalny pierniczek, takiego jeszcze nie próbowałam, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Natalia, polecam skusić się na przepis :)

      Usuń
  17. Ja osobiście kocham marchewkę nad życie, więc już zachowałam Twój piernik :D!! Będę robić, tylko go trochę zmodyfikuję pod własne preferencje co do składników :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o marchewkę lubię ale surową za obrobioną termicznie nie przepadam. Jednak w wypiekach jakoś mi nie przeszkadza, a to dlatego że zwyczajnie jej nie czuć. :) Można przerabiać do woli i na własną modłę. :)

      Usuń
  18. To Cię Elu naszło na piernik :)) fajne składniki w tym ciachu i zjadłabym porcyjkę :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak Olusia postanowiłam zaszaleć, lubię ciemne ciasta i korzenny posmak więc chyba dlatego :)

      Usuń
  19. Piernik wyśmienicie i smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacyjnie wygląda! Jadłam już ciasta marchewkowe, ale piernika nigdy. Do nadrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka polecam, jest naprawdę proste i się udaje :)

      Usuń
  21. Wygląda na bardzo smaczne ciasto. Warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco Krysiu, nie tylko zyskało na lekkości, ale i na smaku. A wiadomo marchewka po obróbce bardziej wartościowa. :)

      Usuń
  22. Robiłam różne pierniki, nawet z mąki żytniej, ale marchewki nie dodawałam :) Ps. Nominowałam Cię do NBL, jeśli masz ochotę zapraszam, szczegóły na blogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za nominację :) Marchewka w dużym stopniu zastępuje tłuszcz i nadaje lekkości.

      Usuń
  23. Świetne ciasto,już kradnę przepis. Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  24. Pierniczek zawsze kojarzył mi się z bogatym smakiem korzennych przypraw, ale nigdy nie dawałam do środka marchewki. No to teraz muszę spróbować, jak mój zmysł wzroku daje mi do zrozumienia- to jest pyszne- zrób koniecznie!

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)