>

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Ciasto czekoladowe jabłkowo - marchewkowe inspirowane Wiosną w Kuchni Pięciu Przemian.






      Już wspominałam, że wiele moich przepisów jest inspirowanych Kuchnią Pięciu Przemian. Tym razem  padło na  Wiosnę, bo to właśnie w niej znalazłam przepis na ciasto który po lekkiej modyfikacji okazał się bardzo trafionym. Ktoś może powiedzieć....ale to nie do końca KPP, ok ja tego nie twierdzę. Ja tylko wyjaśniam gdzie był początek mojego ciacha i co było impulsem, a to przecież bardzo ważne. :)




Ciasto:
szklanka tartych jabłek
2 szklanki tartej marchewki
4 jajka
200 g serka np Bieluch
6 - 7 łyżek cukru brzozowego
szklanka pełnoziarnistej mąki
60 g kakao
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
3 łyżki soku   -//-    -//- 
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
łyżeczka rozpuszczalnej kawy
0,5 łyżeczki soli
płaska łyżeczka sody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
0,5 tabliczki czekolady
4 łyżki mleka
łyżka oleju
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 orzechy włoskie


Jabłka ścieramy na grubych piórkach, marchewkę na drobniejszych.


 Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, przyprawy oraz resztę składników. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy partiami mąkę. Tortownicę 20 cm....smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.



 Pieczemy w 180 stopniach około godziny lub do suchego patyczka. Podgrzewamy mleko dodajemy kawę i olej, mieszamy aby się kawa rozpuściła i dopiero wrzucamy połamaną czekoladę i lekko podgrzewamy aby się ładnie połączyło.. Taką tężejącą już polewą dekorujemy ciasto, a sam wierzch posypujemy siekanymi orzechami. 



Kilka słów odnośnie mojego zamiłowania co do kawy w wypiekach i czekoladowych specjałach. Kawa dodana czy to do kakao czy do czekolady bardzo podnosi ich walory smakowe. Krótko mówiąc....czujemy więcej czekolady w czekoladzie. Oczywiście trzeba to robić z wyczuciem, aby czasem nie przedobrzyć. 


Ciasto mimo że bez tłuszczu jest bardzo delikatne i wilgotne, to na pewno za sprawą marchewki i jabłka. Minimalna ilość tłuszczu z polewy i orzechów pozwoli nam przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczu. Bez ubijania, zbędnego mieszania i ucierania. Sam wypiek robi się szybko i krótko, tylko tyle aby połączyć składniki.


62 komentarze :

  1. Ciach prezentuje się świetnie i wiosennie mimo, że takie ciemne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście kocham ciemne ciasta, jako dziecko jedząc babkę z dodatkiem kakao wyjadałam tylko to co ciemne. Teraz już nie wypada tak grzebać więc sobie dogadzam całością :)

      Usuń
  2. Kolejne wspaniałe ciasto. Zabieram sobie przepisik :-) i kawałek ciacha też do kawki. Pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabieraj Marzenko, mam nadzieję że będzie smakować. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Super to ciasto :) Fajne połączenie ciasta marchewkowego z jabłkowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet się nie spodziewałam że razem tak świetnie zadziałają :)

      Usuń
  4. Wygląda idealnie, uwielbiam ciasta czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja też :) dziękuję i pozdrawiam .

      Usuń
  5. Przepiękne i bardzo apetyczne ciasto! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, fajnie że robi wrażenie w końcu oczami też jemy :)

      Usuń
  6. Takie wilgotne i czekoladowe ciasto chyba lubi większość ludzi :P Polewa wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba tak, większość gustuje w tych wilgotnych, choć znam i takich co wolą suche jak wiór :)

      Usuń
  7. Oj, musi być niesamowicie pyszne i wilgotne :) Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tylko tak krótko: NIEBO NA TALERZU!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem kiedy, ale z pewnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jeśli smakuje, jak wygląda, to poproszę od razu 2 kawałki, a co?;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis! Wypróbuję na kolejnym szaleństwie grillowym i dam znać, jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać Beatko , może tylko nie strasz biesiadników z czego ono jest bo się będę doszukiwać defektów. :)

      Usuń
  12. Właśnie mam dużo marchewki, dużo jabłek, więc przepis będzie wypróbowany niebawem. Kawę uwielbiam, więc dodatkowy plus. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to Basiu masz z czym szaleć. Kawa jest naprawdę wielkim plusem czekoladowych przysmaków :)

      Usuń
  13. Eluś szykuj porcje dla mnie:)
    zjadłabym takie mocno czekoladowe są najlepsiejsze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu bardzo proszę :) O tak , czekolada to jest to co My lubimy najbardziej :))

      Usuń
  14. Czekoladaowe z marchewką... i ta polewa!!! Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa Olusia to jak ta przysłowiowa wisienka na torcie :)

      Usuń
  15. To i ja kawałek poproszę, a najlepiej całą tortownicę, będzie na trzy dni;) Musiało smakować, wygląda świetnie. Jutro robię Twoją surówkę. Trzymaj kciuki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaha smakowało i to jak, a fakt że to ciasto lekkie sprawiał że jeszcze bardziej zyskiwało na smaku. :)))
      Mam nadzieję, że surówka wypali i będziesz zadowolona :)

      Usuń
  16. Z czekoladą to już wiem że mi zasmakuje !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elusia witaj w klubie czekalodoholików. :) Miłego dnia.

      Usuń
  17. No rewelacyjne, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny, smaczny przepis. Znam podobny, ale bez dodatku kakao, kawy i czekolady :)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można eksperymentować z dodatkami według własnych upodobań, co tam kto lubi.

      Usuń
  19. Ciasta z dodatkiem marchewki poznałam dzięki mojej teściowej, od tego czasu stałam się ich fanką ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też póki nie poznałam , nie wiedziałam ile tracę. :)

      Usuń
  20. Czekoladowe ciacho uwielbiam a z marchewką na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto wygląda smakowicie:). Lubię takie wypieki z marchewką w roli głównej :).
    A jako poznanianka, wykorzystuję nawet wytłoki marchewkowe po soku z sokowirówki - do wypieków na słodko ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baa.... się rozumie jak z Poznania :) A tak poważnie też jestem zdania, że jak się marnuje to powinno jak najmniej. :)

      Usuń
  22. Super ciasto z chęcią zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  23. Czekolada, czyli coś co tygryski lubią najbardziej :D Pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie tak coś za mną chodzi słodkiego. Teraz już wiem - takie wspaniałe ciasto na przykład. Mmm, ale bym zjadła spory kawałek. Muszę wziąć koniecznie przepis i wypróbować :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Madziu, jest szybki i proste w wykonaniu. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  25. Nie miałam okazji próbować podobnego ciasta ale zachęcająco wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namawiam do wykorzystania przepisu, a może to właśnie ten właściwy? :))

      Usuń
  26. wyszło fantastyczne :) porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Czekoladowe niebo- mniam! Czuję już ten pyyyszny smak;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Czuję ten zapach ... Ciekawy przepis i ciasto bardzo ładnie wygląda.Dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń
  29. mam pytanie - czy w tym cieście czuć smak marchewki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nic a nic tu dodałam cynamon i imbir, ale też były mało wyczuwalne. Bardziej było czekoladowe które podkręcał jeszcze dodatek kawy. Można dodać dowolny zapach czy aromat. A marchewka się zwyczajnie wtapia w tło. :)

      Usuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)