Goloneczki drobiowe w sosie pomidorowo - cytrynowym z suszonymi jabłkami.



    Ten nietuzinkowy przepis powstał i został zainspirowany przepisem Ewy Wachowicz. Widziałam kiedyś jak robiła żeberka w podobnym sosie z dużą ilością suszonych owoców. Ja trochę go okroiłam aby pasował mnie i domownikom. Mogę nawet powiedzieć, że zrobiłam szybszą i lżejszą wersję.





10 pałek 
2 łyżki masła
2 łyżki skórki otartej z cytryny
łyżka soku z cytryny
0,5 szklanki pikantnego  keczupu
100 g suszonych jabłek
1/3 szklanki wody
sól do smaku



Marynata:
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka ziaren kolendry
0,5 łyżeczki czerwonego pieprzu



Z pałek odcinamy dolny odcinek kości który pokryty jest tylko skórą. Składniki na marynatę mieszamy razem, nacieramy suche ( takie lepiej chłonie zapachy) mięso nacieramy marynatą, wkładamy do reszty płynu i odstawiamy na co najmniej dwie godziny. 



Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy mięso z każdej strony. Gdy jest rumiane podlewamy marynatą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Miękkie mięso wyjmujemy na talerz, a na patelnie wkładamy wszystkie pozostałe składniki na sos i chwilę  ( 5 - 7 min )razem gotujemy pod przykrycie. Do tak powstałego sosu wkładamy goloneczki, dokładnie je w nim obtaczamy i zostawiamy pod przykryciem na jakieś 10 minut.



 Wyszło zaje....fajne, ta pikantność, te jabłka i ten cytrynowy posmak. Ja już nie dawałam soli, słony sos i doprawiony keczup wystarczą, ale kto woli bardziej słoną wersję może sobie zaszaleć wedle własnych upodobań.
Danie naprawdę godne polecenia, w szybki, tani i łatwy sposób mamy oryginalne danie. 



Mam smaka na kurczaka!


Komentarze

  1. No ok golonki to my nie jemy ale połączenie smakowe jest wprost mistrzowskie! Ciekawe czy zasmakowałoby naszemu tacie lub dziadkowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogie Panie ale to są goloneczki nad goloneczkami....drobiowe :P

      Usuń
  2. chodzi za mną golonka wieprzowa, przeczytałam goloneczka i pędzę popatrzeć co wymyśliłąś a tu mam kurczaka:(
    nie żebym nie lubiła, ale wpuściłaś mnie w maliny :D
    buziaki Eluniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O masz Ci los....a to oszukistka :)) Pozdrawiam serdecznie Reniu :**

      Usuń
  3. Ciekawe połączenie smaków !!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować Elu....naprawdę warto :)

      Usuń
  4. Elunia wspaniała propozycja na pyszne danie :-) z chęcią spróbuję takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Marzenko, niewielkim nakładem mamy ciekawe danie. :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. O tak, ja mięsa mogłabym nie jeść tylko sosik i te jabłuszka. :)

      Usuń
  6. A ja myslalam, że to glazura z miodu, ale to apetyczne danie!!! obłędnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, mniam, jakie apetyczne i nietuzinkowe połączenie! Jesteś po prostu niesamowita!!!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło Beatko, że się podoba, nie ma to jak pomysł który się podoba. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Oczywiście, że się zapisuję na te pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Całkiem apetycznie wyglądają Twoje goloneczki. Jak poleżą w takiej marynacie to z pewnością są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynata też, ale prawdziwą wisienką na torcie jest sos. :)

      Usuń
  10. Nie przepadamy za miodem... da się go jakoś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko....po pierwsze to w ogóle go nie czuć, chodzi aby się zrobiła glazura na mięsie. Ale jak bardzo chcesz możesz zastąpić zwykłym cukrem.

      Usuń
  11. Bardzo ciekawy, orientalny pomysł ! a danie pięknie prezentuje się na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Miodzio w gębie :D bardzo apetyczne danie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Ola...dosłownie i w przenośni :)

      Usuń
  13. Nie próbowałam jeszcze ale prezentują się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zaglądając tutaj zawsze można się spodziewać ciekawego i pysznego przepisu :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, nawet bardzo miło, dziękuję bardzo i również pozdrawiam :)

      Usuń
  15. na takie drobiowe chętnie się skuszę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności, i do tego bardzo zdrowe bo drobiowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Smaczny obiad miałaś, pałeczki w takim wydaniu, to bardzo smaczny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był naprawdę smaczny Małgosiu, nie będę czarować że nie :))

      Usuń
  19. Świetne połączenie smaków! Takie goloneczki na obiad są jak znalazł :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  20. To ja poproszę takie danie na dzisiejszy obiad;) Elu wpadam do Ciebie;)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Pychota :) Fajny pomysł, te Twoje obiadki są mega :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Sosik z mięsa musiał być pyszny. Także wybrałabym wersję drobiową niż żeberkową tej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem takiego zdania...kurczak dużo bardziej pasuje do tego zestawu. :)

      Usuń
  23. pyszny obiad! Lubię sos z dodatkiem suszonych jabłek, czasem jeszcze dodaję cydr.

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny pomysł na obiad, bardzo podoba mi się pomysł na marynatę. Na pewno wykorzystam przy najbliższej okazji. Zapisałam sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ale rewelacyjnie to wygląda:) chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo mi się podoba ten przepis.Dzięki za takie pomysły:) Fajnie umiesz łączyć,Elu,smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Elu, fajne danie i zawsze coś nowego na talerzu!Lubię dania z owocami lekko słodziutkie.

    OdpowiedzUsuń
  28. Super danie chetnie Sprubuje.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)