>

środa, 29 lipca 2015

Batony z arbuza i fety w cieście francuskim.






 Mojego arbuzowego szaleństwa ciąg dalszy.
Zostały ścinki z tortu, a więc trzeba z nimi coś zrobić. Gdy każdy z domowników wsunął solidną porcję arbuza ala tort , nie miał ochoty na dojadanie resztek, a więc musiałam coś z nich  wymyślić.
Kiedyś krojąc arbuza, nożem którym wcześniej był siekany czosnek, poczułam ich wspólny smak, który bardzo mi się spodobał. 
Pewnie..... mogłam zrobić sałatkę, ale tyle jest tych sałatek z arbuza, że aż postanowiłam zrobić coś innego.....



opakowanie ciasta francuskiego
szklanka kostki z arbuza
kostka fety

Marynata:
2 łyżki oleju
łyżeczka soku z cytryny
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
ząbek czosnku

Oraz:
jajko
2 łyżki szczypiorku



Do oleju ścieramy na tarce ząbek czosnku, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Dobrze jest lekko rozetrzeć łyżką czosnek po ściankach naczynia, aby bardziej uwolnić z niego olejki eteryczne. Taką marynatę odstawiamy na co najmniej 30 min.



Ciasto francuskie rozwijamy, połowę smarujemy jajkiem i składamy na pół. Kroimy radełkiem na paski, ja zrobiłam osiem sztuk, ale wielkość dowolna. 
Następnie wąskim, ostrym nożem robimy takie obramowanie nacinając pierwszą warstwę ciasta. Smarujemy resztą jajka, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 st) i pieczemy około 20 min. 



Po wystudzeniu tym samym nożem okrawamy miejsce gdzie było nacięcie i zdejmujemy delikatnie wierzch, aby nie uszkodzić. 
Warstwy ciasta jakie powstały w środku lekko uciskamy.



Arbuza i fetę kroimy w kostkę takiej wielkości, aby pasowała do wycięcia w wypieku.
Każdą kostkę arbuza przy pomocy pędzelka smarujemy marynatą i na przemian z fetą układamy w cieście francuskim. Wierzch posypujemy szczypiorkiem, przykrywamy dekielkami i gotowe.
Dla mnie bomba, słona feta, słodki czosnkowy pikantny arbuz i chrupiące ciasto. I tak to można powiedzieć z.....niechlujstwa odkryłam bardzo fajne połączenie. :P


Piknik

54 komentarze :

  1. Bardzo oryginalny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ela!! skąd Ty bierzesz te genialne pomysły? jak zwykle smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł! Daj spróbować Elu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie wynalazki:) Czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to też pierwszy raz i jestem zadowolona :)

      Usuń
  5. Wygląda pięknie i na pewno smakuje świetnie. Super wynalazek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) dla mnie lepiej smakuje niż wygląda :)

      Usuń
  6. mniamniasto :) wciągnęłabym kilka ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś to i ja Małgosiu bym wciągnęła kilka :)

      Usuń
  7. Uwielbiam ciasto francuskie :) Fajne zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię, daje wiele możliwości. :)

      Usuń
  8. Elunia ty nigdy nie przestaniesz mnie zaskakiwać. Muszę koniecznie spróbować tego połączenia :-) miłego wieczorku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam też taką nadzieję....że nigdy :) Dziękuję bardzo Marzenko i pozdrawiam :)

      Usuń
  9. genialny pomysł Eluniu, a że wyszedł przez przypadek?
    większość nowych przepisów tak powstaje, przynajmniej u mnie:D
    Buziaki przesyłam i częstuję sie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, to co najfajniejsze wychodzi przez przypadek lub wypadek. :) Buziole Reniuś

      Usuń
  10. Świetnie to razem wygląda i ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Angelika :) Czosnek naprawdę współgra z arbuzem :)

      Usuń
  11. Wow, ten pomysł jest rewelacyjny, pyszne, niesztampowe batoniki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewunia , miło że się podoba :)

      Usuń
  12. Rewelacyjny pomysł! Ale urocze batony :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolejny raz zaskoczyłaś nas wszystkich pomysłowością :) Chętnie podpatrzę Twój przepis, żeby zaskoczyć moich gości :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Beatko po cichu liczyłam że to będzie zaskoczenie, ale nie spodziewałam się, że aż takie, Miłe to i to bardzo miłe :)

      Usuń
  14. Bardzo fajny pomysł, niby znane połączenie, a jednak zupełnie inaczej podane :)

    OdpowiedzUsuń
  15. genialne! zarówno smakowo, jak i sposób podania. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł :)) Poproszę takiego batonika :))

    OdpowiedzUsuń
  17. super pomysł :) zabieram się do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Po raz kolejny zachwycam się Elu Twoimi pomysłami ! Przepis na arbuzowy tort porywam. Spróbuję zrobić go na mój włąsny, ogrodowy piknik. Ściskam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu, oj dawno Cię nie widziałam. Porywaj kochana i zaskocz gości, bez obaw robi się naprawdę łatwo. Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Geniusz!!! Super pomysł i to z jaka niespodzianka wewnątrz! :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Spodziewałam się, że takie ciasto robi się o wiele dłużej!! :) Wygląda bardzo bardzo smacznie. Jak dla mnie 10/10 :) i jeden punkt plus za prezentację :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko, a nawet bardzo szybko. Dziękuję Agnieszka :)

      Usuń
  21. Wyglądają przepysznie, chętnie schrupię :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo pomysłowe batony. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmm... pyszny pomysł na takie batony ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny pomysł! Czytając batony, myślę: na słodko a tu taka niespodzianka:) Na przystawkę w upalny dzień- extra!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale fajny pomysł! Rewelka :)

    OdpowiedzUsuń
  26. To są najprawdziwsze batony, tylko w wersji bardzo deluxe :D Ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)