>

sobota, 18 lipca 2015

Cukinia, olej, ksylitol i maślanka czyli ciasto czekoladowe na szybko.





    Już kiedyś wspominałam o inspiracjach jakie czerpię z przeróżnych książek. Dziś chcę zaprezentować ciasto które sobie upatrzyłam w  ZIELONA KUCHNIA 24/7 , czekałam tylko aż będę mieć własną cukinię w ogródku. Uprzedzam że przepis był impulsem i wskazówką, a ja wprowadziłam trochę swoich modernizacji, ale właśnie o to chodzi aby czerpać ile się da, a przy tym wszystkim być wiernym sobie. Przy tym wypieku miałam asystentkę, która sprawdziła się na medal. Ja tylko nadzorowałam, Justyna wykonała ciasto w 3/4....a więc jak będzie sukces , będzie do podziału. :)
Ciasto jest delikatne, wilgotne i bardzo czekoladowe mimo że oparte tylko na kakao. Ważne jednak w tym przepisie jest to, aby było to....dobre, ciemne, gorzkie kakao.





Ciasto:
125 g mąki
80 g cukru brzozowego
60 g kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
tyle samo sody oczyszczanej
1/2 łyżeczki cynamonu 
szczypta soli
150 g oleju
130 g maślanki
200 g cukinii
jajko
łyżeczka kawy rozpuszczalnej


Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
łyżka mleka
łyżka oleju
łyżka cukru żelującego
łyżeczka kawy
wiśnie do dekoracji




Mąkę zmieszałam pół na pół z mąką razową. Cukinię ( obrana) ścieramy na tarce na drobne wiórki.




 Suche składniki mieszamy razem, mokre razem z cukinią, kawą  i jajkiem , a później mieszamy tylko tyle aby się wszystko połączyło. 
Jajka nie ma w przepisie, dodałam je od siebie to samo tyczy się kawy. Dodałam kawę aby ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe. Kawa ma to do siebie, że bardzo podkreśla smak. Małą tortownicę ( 20 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką lub wiórkami kokosowymi. 



Pieczemy w 180 stopniach około 50 - 60 min tzn do suchego patyczka. Mleko, masło olej podgrzewamy razem aż się rozpuszczą dodajemy kawę i cukier,  a jak się rozpuszczą połamaną drobno czekoladę. Mieszamy aż się wszystko połączy. I teraz kilka  wskazówek....cukru dałam mniej niż podaje oryginał, ale to indywidualna sprawa i najlepsza jest metoda z palcem, czyli samemu spróbować. :) Co zaś się tyczy polewy....w takie upały cukier zapewni nam jej stabilność, że nam zwyczajnie nie spłynie. Zimne ciasto smarujemy 3/4 polewy w reszcie maczamy wiśnie i układamy na cieście. O wiśnie....z tego miejsca chciałam bardzo podziękować rodzinie B....za wisienki z ogonkami. :)



Ciasto jest naprawdę dobre i proste, ma jedną wadę wychodzi dość niskie, następnym razem podwoję składniki. 
Mam już upatrzone ciasto z pietruszką też  książki  WYDAWNICTWA ILLUMINATIO tego to  dopiero jestem ciekawa.




W wiśniowym sadzie 2015

48 komentarzy :

  1. zdecydowanie nie ma się ochoty na kucharzenie w taki upał więc szybki przepis jak ten mile widziany:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, w takie upały to na skróty po garach :)

      Usuń
  2. Jakie ciekawe ciasto :) Chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ czarne ciasto, aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak ładnie do tego ozdobione!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Ola, tak nas poniosła wyobraźnia :)

      Usuń
  5. Pysznie wygląda. Moja mama kiedyś piekła ciasto z cukinią, ale z innego przepisu. Było smaczne i nikt nie zgadł z jakim warzywem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, nikt nie zgadnie jak nie wie, A nawet jak się powie z czym to też nie każdy wierzy :)

      Usuń
  6. Ciasto pychotka! Doskonałe na takie gorączki. Zjadłabym jak nic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Agnieszka, też jestem z niego zadowolona :)

      Usuń
  7. Nigdy nie jadłam ciasta z cukinią, a to faktycznie sprawdzi się na upały. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko to tylko egzotycznie brzmi, a smakuje bardzo przyjemnie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Elu przysmak molto appetitoso. Lubię takie połączenia

    OdpowiedzUsuń
  9. Eluniu wybacz że dopiero dzisiaj, ale mam remont w domu i padam na nos:(
    babeczki z cukinii robiłam i baaaaaaaardzo nam smakowały, a że dzisiaj ( tragedia rodzinna:) nie mam ciacha to porywam sobie kawałeczek:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu znam ten ból i tą tragedię...nie masz za co przepraszać. Życzę dużo sił i pięknego efektu końcowego :) Buziole

      Usuń
  10. Kocham wszystko co czekoladowe, jadłam podobne ciacho, nie czuć w nim cukinii i świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czuć, czasem ludzie się obawiają...cukinii, marchewki, fasoli że czuć. A to jest najzwyklejsze pyszne ciacho :)

      Usuń
  11. Ciasto cukiniowe są przepyszne i prześlicznie wygląda udekorowane w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie dzięki :) Też mi się podoba.

      Usuń
  12. Pierwszy raz widzę coś takiego i... bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że to właśnie na mnie padło :))

      Usuń
  13. Wspaniałe ciasto, bardzo mi się podoba. Muszę sobie takie koniecznie zrobić. Buziole :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szybkie, smaczne i pysznie wygląda :) Zapisuję sobie przepisik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Agnieszka....życzę smacznego i dziękuje :)

      Usuń
  15. Świetny przepis. Ciasto rewelacyjne. Kupiłaś mnie nim :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przyszedłem raz jeszcze podziękować za przepis z nadziewaną papryką. Goście byli zachwyceni daniem,pochwałom nie było końca, pomysłowość, dobór składników i to ciasto francuskie jako kropka nad i. Pani Elu przybyło Pani kilku nowych czytelników, przecież nie mogłem kłamać że to ja jestem taki zdolny.
    Jeszcze raz bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam
    Krzysiek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się bardzo, że przepis przypadł wszystkim do gustu, a tym samym zyskałam nowych czytelników. :)
      Nie bądź Krzysiu taki skromny, ja podsunęłam pomysł, udzieliłam wskazówek....efekt końcowy był Twój, a więc te pochwały należą Ci się jak najbardziej.
      Mój nieżyjący już teść miał w zwyczaju mawiać....nie ten co zaczął ale ten co skończył :) A więc moje gratulacje :)

      Usuń
  17. Ciasto z marchewką już próbowałam, ale z cukinią jeszcze nie, a przecież jest to jedno z moich ulubionych warzyw, muszę nadrobić braki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, takie zaniedbanie jest bardzo złe :)))

      Usuń
  18. Bardzo apetyczne.....te wiśnie na czekoladzie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam kiedyś ciasto czekoladowe z cukinią i było bardzo pyszne i bardzo wilgotne, czyli takie jakie lubię. W tym sezonie też mam zamiar zrobić takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto wygląda nieziemsko, chętnie bym zjadła kawałek :) Cukinia i marchewka nadają wypieką charakteru, dzięki temu są wilgotne i bardziej wyraziste.

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo smaczny przepis na ciasto ;) takiego jeszcze nie robiłam, szkoda, że przez monitor nie można ugryźć kawałka :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)