>

czwartek, 16 lipca 2015

Feta, keczup i cytryna czyli cytrynowe roladki w sosie pomidorowym.




    Roladki w tym wydaniu mają ogromną zaletę, są nie tylko smaczne ale i proste - szybkie w wykonaniu. Wystarczą dwa filety z piersi kurczaka, feta, odrobina cytryny trochę keczupu i mamy naprawdę smaczny dodatek do obiadu. 

4 średnie filety z piersi kurczaka lub 2 duże
kostka fety
3 łyżki skórki z cytryny
0,5 szklanki keczupu
1/3 szklanki wody
1/2 łyżki masła



Mięso rozbijamy na płaty, ważne ( jak zawsze ) aby nie podziurawić, a więc najlepiej robić to na i pod płatem folii spożywczej, który później nam ułatwi rolowanie mięsa.



Na każdy taki płat rozprowadzamy równo łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Przy ocieraniu należy pamiętać aby ścierać delikatnie tylko żółtą skórkę, a nie białe albedo które niestety jest gorzkie i może nam wszystko zepsuć. Na skórkę kładziemy słupek fety, który powinien być dopasowany do wielkości mięsa i zawijamy. Zaczynamy od złożenia krótszych boków do środka i rolujemy. Teraz właśnie folia jest bardzo przydatna, pozwoli nam ciasno zwinąć i uformować zgrabne roladki. 



Układamy łączeniem do dołu i odstawiamy do lodówki na jakieś 30 min aby całość stężała. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i podsmażamy roladki z każdej strony ( zaczynając od strony z łączeniem), gdy są rumiane, zalewamy wodą, dodajemy keczup i resztę skórki.




 Przykrywamy i chwilę razem dusimy. Wystarczy 5 - 8 min aby tylko mięso naszło sosem i feta się zagrzała.


 Słona feta doskonale spełnia swoją rolę i dodaje słoności, a cytryna nadaje jej wspaniałego aromatu. Całość dopełnia keczup który już nie potrzebuje żadnych przypraw, jako sos sprawdza się doskonale. I tym sposobem mamy....prosty, szybki, tani, smaczny obiadek lub poczęstunek dla gości bez zbędnego tłuszczu i masy dodatków. :)
Zapomniałam dodać, że....ja podałam z gotowanym kalafiorem. 


45 komentarzy :

  1. Eluś podrzuć jedną:D
    pysznie wyglądają, a ja jestem przed kolacją
    Buziam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renia a nadstawisz fartuszka żeby złapać?? :))) Smacznej kolacji...buziole :**

      Usuń
  2. Uwielbiam ser feta. W niedzielę jadłam zapiekankę ziemniaczaną z tym serem, była smaczna !
    Roladki wyglądają apetycznie aż ślinka cieknie !!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię fetą zwłaszcza w połączeniu jak tu z cytryną lub orzechami prażonymi. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Elu, jesteś The Best! Twoje dania, to czysta poezja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O Beatko....aż się zarumieniłam :))) Wielkie dzięki :)

      Usuń
  4. U mnie również roladki, Twoja wersja bardzo lekka, idealna na lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam widziałam , Małgosiu Twoje to takie wielgaśne i wypasione. Moje skromniutkie sierotki :)

      Usuń
    2. Ale za to szybkie, a to też atut dla pracującej kobiety :-)

      Usuń
    3. Kochana a kto lubi siedzieć całe dnie w kuchni? Chyba ten kto musi :)

      Usuń
  5. Jak zwykle kusząco i smakowicie. Będę wypróbowywać, a jakże...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ z Ciebie pomysłowy Dobromir Elu ! I poprzedni wpis : szaszłyki z polentą : palce lizać. Pyszota.
    Chciałabym się stołować u Ciebie :-)
    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O Aniu.... a gdzie Ty byłaś jak Cię nie było? Ok, możesz się stołować , ale zmywanie będzie Twoja broszka :)))
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Kolejny świetny pomysł Elu, smakowicie to wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Angelika, niby nic wielkiego a jednak....

      Usuń
  8. Super pomysł. Z chęcią sięgam po te pyszne roladki. Miłego dnia Elu :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo apetycznie! Takiego mięska jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo sympatyczne roladki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Niesamowite, niby tylko cztery składniki a jakie fantastyczne danie :) podziwiam Twoje pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Angelika będę się powtarzać ale....w prostocie siła to się naprawdę sprawdza. :)

      Usuń
  12. Tak jeszcze nie robiłam, pomysł super :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolejny fantastyczny pomysł na mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak danie z filetami z kurczaka to biorę ślepo :) Uwielbiam to mięsko.
    A roladki wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię filet, delikatny i daje wiele możliwości. :)

      Usuń
  15. Pyszny pomysł na danie i wykorzystanie kurczaka :) Z fetą nigdy nie jadłam, czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się Madziu....czas wypróbować :)

      Usuń
  16. Witaj Elu :) wracam do świata blogowego i co zastaję? Super prosty, a zarazem nowatorski dla mnie przepis na pyszne roladki. Naprawdę dzięki, że natrafiłam na twojego bloga. Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Beatko....wypoczęta, opalona i zadowolona. Mnie też miło Cię było spotkać. Cieszę się, że przepisy trafiają również w Twój gust :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  17. Świetny pomysł, musiało być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. W przekroju wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają fajowo i chcę taką jedną ;) Miłego sobotniego popłudnia Elu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Olusia, ja Tobie też życzę udanego :)

      Usuń
  20. super wyglądają na pewno zrobię w tym tygodniu na obiadek

    OdpowiedzUsuń
  21. Już notuję, bo przepadamy wszyscy za pikantnym ketchupem!

    OdpowiedzUsuń
  22. Roladki wyglądają fantastycznie,chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)