>

niedziela, 12 lipca 2015

Pałki, kapusta i ciasto francuskie czyli....faszerowana papryka.






      Ostatnio moje faszerowane pomidorki wzbudziły niezłe zainteresowanie.
 Zasypały mnie maile, a jeden przemiły Pan poprosił o pomysł na coś co też można pysznie i łatwo nadziać przysmakami, a co zaskoczy gości. 
Chciał zrobić wrażenie i postanowiłam mu w tym pomóc...




Nadzienie:
4 pałki z kurczaka
0,5 kg kiszonej kapusty
łyżka masła
średnia cebula
łyżka majeranku
łyżka ziołowego pieprzu
sól do smaku

Oraz:
4 papryki
odrobina oleju
łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
opakowanie ciasta francuskiego
jajko




Sól, czosnek, paprykę mieszamy razem i nacieramy mieszanką mięso, odstawiamy na 30 min aby naszło przyprawami. Kapustę należy lekko przesiekać nożem aby nie była zbyt długa. Następnie zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną cebulę. Obgotowaną kapustę odcedzamy i dusimy na maśle z cebulą . Paprykom ścinamy wierzchy i to co zetniemy kroimy i dodajemy do kapusty, środki i nasiona wyrzucamy.


Gdy całość jest miękka  dodajemy pieprz, majeranek i sól do smaku. Mięso obsmażamy na oleju z każdej strony aż się ładnie zarumieni.  Papryki w połowie napełniamy kapustą, w środek każdej wciskamy pałki i dopełniamy kapuścianym nadzieniem. 
Z ciasta wycinamy krążki, na środku każdego robimy nacięcie przez które wyjdzie góra pałki. 



Nakładamy na każdą paprykę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika ( 200 stopni) na około 20 - 25 minut. Jak widać nic trudnego, a robi wrażenie. Dlaczego kiszona kapusta a nie świeża? Otóż papryka jest słodka, kurczak delikatny, a więc trzeba to czymś skontrastować. A kiszona kapusta jest świetna aby potrawie dodać tego pazura.




A teraz chciałam się pochwalić moimi kwiatami , które mimo suchego lata pięknie zakwitły.

Różowa hortensja, w tym roku drobna ale za to w jakiej ilości....



Białe jak co roku....nie zawiodły.



A i juka się postarała.....


51 komentarzy :

  1. Pięknie ci kwiaty kwitną.. masz dobrą rękę nie tylko do gotowania. Przepis jak zawsze b. ciekawy i z tego co się czyta musi smakować... Pozdrawiam Elżbietko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bogusiu, nie ukrywam że trzeba o nie dbać, teraz gdy mało deszczu trzeba podlewać nawet dwa razy dziennie, ale jak widać warto :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. O kurczaczki Elunia, ale zaszalałaś :-) wspaniały pomysł. A ta Juka po prostu cudna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak mnie poniosło przy niedzieli :) Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. jak zwykle ciekawy pomysł Eluniu a hortensje chyba wszędzie drobne są w tym roku?
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszła w ilość o to na całego. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Fajnie pomyslane danie. Nawet jest za co złapać. Elu sliczne Yuki i hortensje. Te drugie uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, taka papryka z uchwytem :) A co do kwiatków...ja tam kocham wszystkie, nawet te co nie kwitną. :)

      Usuń
  5. Świetny Eluniu pomysł na faszerowaną paprykę, każdy w takim daniu znajdzie coś pysznego dla siebie :)
    A kwiaty są piękne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Angelika :) Tyle się smaków złożyło, że masz rację każdy coś dla siebie znajdzie. :)

      Usuń
  6. Pani Elu przepis genialny ;) jutro koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu. Mam nadzieję, że będzie także smakować. :)

      Usuń
  7. Elu, piękny masz ogród :) A pomysł na pałki rewelacyjny! Super pomysł na inne podanie papryki faszerowanej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu, wymaga to pracy ale warto :) Nadzienie trochę inne niż zazwyczaj, takie małe szaleństwo :)

      Usuń
  8. ależ to pomysłowe danie! zaskoczenie gości gwarantowane!
    a ogród robi wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę, że Pan będzie zadowolony a goście zaskoczeni :)
      Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  9. Choć niekoniecznie dietetyczny to na pewno pyszne :)
    Super pomysł no i można się najeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Ci chodzi o kaloryczność to te cztery sztuki mają około 1200 kalorii, a więc nie jest źle. :)

      Usuń
  10. Papryka wygląda wspaniale. A kwiaty cudnie zakwitły (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mimo suszy jednak się postarały :)

      Usuń
  11. To się nazywa coś z niczego. Bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też można posprzątać lodówkę i napakować :)

      Usuń
  12. Wygląda to dla nas dość zabawnie xD Pomysł pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro smacznie i zabawnie, lepiej być nie może :)

      Usuń
  13. Piękne kwiaty, a papryki wyśmienite, świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewunia i jedno i drugie się udało :))

      Usuń
  14. Super pomysł na przygotowanie papryk :) A kwiaty cuuuuuuuuuuuudne <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Przeuroczo to wygląda, cudowna forma podania! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie że się podoba :) Jednych bawi, innym się podoba a mnie wszystko cieszy :)

      Usuń
  16. Genialna przekąska, lub drugie danie, jak kto woli. Świetna dekoracja papryk :) Pycha. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało może zastąpić drugie danie, jest tam tego tyle że naprawdę można się najeść. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  17. Papryki są rzeczywiście wdzięczne do faszerowania, ale swoją kreatywnością zwaliłaś mnie z nóg.

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie będę pisał jaką jesteś cudowną kobietą bo by mi brakło słów, ale napiszę że jesteś wspaniałym człowiekiem. Serdecznym i pomocnym a to w dzisiejszych czasach rzadkość każdy widzi tylko siebie. Dziękuję Ci Elusia za ten przepis na zamówienie, chciałem aby było prosto i jest mam nadzieję że moje choć w połowie będą takie jak Twoje.

    Pozdrawiam serdecznie
    Krzysiek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, mam nadzieję że impreza będzie udana a goście zaskoczeni Twoim meni :)

      Usuń
  19. ale super pomysł na paprykę i kurczaka :) muszę wykorzystac ten patent :)
    pięknie Ci zakwitły te kwiaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazuje się Gabrysiu że papryka ma wiele twarzy , a nawet bardzo wiele. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Ależ genialne! Super to wygląda, naprawdę gratuluję kreatywności, a kwiatki przepiękne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Natalia, to że zaskakuje, podoba się i inspiruje innych największa nagroda. :)

      Usuń
  21. genialny pomysł na zrobienie tak cudownych papryczek :) piękne kwiaty :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Oż Ty Czarodziejko! Nie nadążam za Tobą!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale śmieszcze kapelutki przybrały te papryczki, super :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)