>

poniedziałek, 6 lipca 2015

Płatki owsiane, masło orzechowe i nektarynki czyli odwrócone ciasto z kruszonką.




         Takie ciasto to nie tylko bogactwo błonnika i wszelakiego zbożowego dobra, ale  szybkie wykonanie i mega kruchy spód. Hm...czy na pewno spód? A może powinnam napisać wierzch, w końcu podczas pieczenia jest górą ciasta?    Jak zwał tak zwał, ważne że ciacho było pyszne, a spód kruchy taki jak lubię.




Kruszonka:
szklanka płatków owsianych Kupiec
szklanka otrębów owsianych
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki masła
4 łyżki cukru brzozowego
kilka kropli wanilii
jajko
2 - 3 łyżki lodowatej wody
szczypta soli

Oraz:
kilka nektarynek
2 łyżki cukru żelującego
papier do pieczenia
łyżka soku z cytryny


Nektarynki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do naczynia skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem żelującym i dokładnie mieszamy. Aby każda cząstka była w nim obtoczona. Tortownicę 20 cm wykładamy papierem, na spodzie układamy owoce.



Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i miksujemy chwilę, aż powstanie żwirek.



Taką masę wysypujemy na owoce, równo rozprowadzamy  i lekko dociskamy przy brzegach. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.



Tzn do momentu aż się wierzch ładnie zarumieni. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po ostygnięciu wykładamy na talerz owocami do góry.



 Dzięki cukrowi żelującemu sok i owoce są konsystencji lekkiej galaretki, a spód ciasta to pyszne kruche ciasto o orzechowym smaku. I tak to bez brudzenia rąk, mamy pyszne letnie ciasto z dużą dawką błonnika i przeciwutleniaczy. To ciasto ma jeszcze jedną zaletę, nie da się go dużo zjeść. Jeden kawałek do tego kubek herbaty i jesteśmy zapchani na kilka godzin. :)




Gotuj w zdrowym stylu




53 komentarze :

  1. Ciekawy przepis. Jak zawsze u ciebie Elu. Pozdrawiam serdecznie :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bogusiu, fajnie że przepis się podoba. Pozdrawiam również :))

      Usuń
  2. mega zdrowe ciasto! wpraszam się na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciacho Eluniu:)
    częstuję sie kawałkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie :)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , też tak uważam że...kusi :)

      Usuń
  5. Super to ciasto. Chyba muszę takie zrobić. Jest mega zdrowe no i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, szybkie proste, smaczne i zdrowe....czegóż chcieć więcej? :)

      Usuń
  6. Muszę i ja takie odwrócone ciasto upiec. Twoje wygląda mega pysznie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo zabierałam się do pierwszego odwróconego jak się w końcu zabrałam wygrało główną nagrodę w dużym konkursie i to mnie zachęciło do eksperymentowania. :)

      Usuń
  7. Super pomysł na zdrowe ciacho! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dowód na to że ciasto wcale nie musi być owocem zakazanym. :)

      Usuń
  8. Już mi smakuje :-) częstuje się dużym kawałkiem i znikam :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Grażynko, te proste są najtrafniejsze. :)

      Usuń
  10. Ciasto jest dla mnie idealne, lubię takie ciasta z dużą ilością bakalii i owoców i do tego jeszcze płatki owsiane:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł na wykorzystanie płatków owsianych, super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam płatki owsiane :) Podsunęłaś fajny pomysł, jak je wykorzystać.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że się podoba i życzę smacznego :)

      Usuń
  13. Jeśli z nektarynkami, to biorę w ciemno, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je bardzo lubię i to pod każdą postacią :)

      Usuń
  14. Jeszcze nigdy nie robiłyśmy ciasta odwróconego. Trzeba kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy i oryginalny pomysł! Fajnie ciacho. Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszka, mnie też się podobało :)

      Usuń
  16. Świetny pomysł, ciasto pierwsza klasa :) Powodzenia Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewunia nie dziękuję, wiesz tak na wszelki wypadek :))

      Usuń
  17. No to biorę go i idę o zakład, że zjem więcej niż jeden kawałek:-))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu....nie śmiem się z Tobą zakładać, jeszcze bym przegrała :)))

      Usuń
  18. Pysznie prezentuje się to Twoje ciasto:) Porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  19. zjadłabym teraz do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak już i na teraz, to tylko z zaczarowanym ołówkiem :)

      Usuń
  20. Samo zdrowie takie ciacho :) dużą porcję proszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zbawienie dla przewodu pokarmowego :)

      Usuń
  22. I proszę, jak prosto można wyczarować, zdrowe i smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że można, trzeba tylko chcieć :)

      Usuń
  23. Zbierałam się już długo do zrobienia "odwróconego" ale zawsze się boję że mi takie nie wyjdzie;) Ale spróbuję-ba, muszę bo widzę,że jest mega smaczne no i zdrowe.Elu u Ciebie to wszystko jest w równowadze: zdrowie i smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariola uwierz że to tylko tak strasznie wygląda...a jest naprawdę proste. :) O to kochana chodzi aby jeść smacznie i zdrowo,a nie popadać w jakieś skrajności.

      Usuń
  24. Ja wyjadłam całe masło orzechowe, więc najpierw muszę iść do sklepu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam podobnie, nie umiem mu się oprzeć :)

      Usuń
  25. O jakie wspaniałe ciasto, rewelacja. Uwielbiam te smaki, szczególnie masło orzechowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Coś nowego zapisuje przepis,muszę zaskoczyć znajomych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)