>

sobota, 15 sierpnia 2015

Ciasto francuskie, cukinia, feta i pomidory czyli szybka zapiekanka.





           Co zrobić jak się nic nie chce robić, a zrobić coś trzeba? Trochę to skomplikowane, ale za to bardzo życiowe i chyba  każdemu znajome . 
Wtedy na ratunek "wzywam" ciasto francuskie, jest ono lekarstwem na takie dolegliwości....





opakowanie ciasta francuskiego
mała młoda cukinia
kostka fety
2 pomidory
szczypta soli
czarny pieprz
łyżka szczypiorku
jajko



Rozwijamy ciasto, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wszystkie składniki kroimy w plasterki i układamy na przemian na cieście zostawiając około 2 cm od brzegu. 




Resztki fety jakie nam zostaną rozkruszamy na pomidory, wtedy nie będziemy musieli ich solić, a okruszki i odpadki zostaną wykorzystane.
Wkładamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika i pieczemy aż się brzeg ładnie zarumieni.




 Po wyjęciu z piekarnika oprószamy pieprzem i posypujemy szczypiorkiem. Czy na ciepło, czy na zimno smakuje równie dobrze. 



          A teraz coś dla Beatki która ostatnio wspominała o roślinach którym upały niegroźne. Im  ani upały, ani twarde podłoże niestraszne, do życia potrzebują naprawdę niewiele.
     U mnie rosną na kamieniu i chyba im tam dobrze, co prawda nie są jakieś okazałe, ale są. 



72 komentarze :

  1. Ale to ładnie wygląda :) Takie proste, szybkie przepisy są moimi ulubionymi. Na co dzień nie mam ochoty długo stać przy garach, więc chłonę jak gąbka takie inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Niestety stanie przy garach w taki upał nie należy do przyjemności. :)

      Usuń
  2. Fajna przekąska i ładnie się prezentuje! A te roślinki są niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) Mam wrażenie że roślinki czyli rojnik i na pajęczynie by przetrwały :)

      Usuń
  3. szybk ai pyszna;) a w całości wygląda jak flaga;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się złożyło z dzisiejszym świętem :)

      Usuń
  4. bardzo lubię ciasto francuskie, zawsze można coś na szybko z niego przygotować :) ta zapiekanka wygląda pysznie :) ooo takie roślinki to muszę sobie sprawić wtedy nie będę miała obawy że mi padną:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię i zawsze mam żelazny zapas. Czasem jak brak weny lub ochoty to się po nie sięga...i zawsze coś wymyśli. :)

      Usuń
  5. O kurczę, ale mnie mile zaskoczyłaś! Twoje rojniki są śliczniutkie na tym kamyku i na dodatek bardzo ładnie i naturalnie to wygląda. Ciasto francuskie jest faktycznie lekarstwem na mały zapał w kuchni. Wypróbujemy na pewno, bowiem zawiera moją ulubioną cukinię. Pozdrawiam Cię serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Ciebie Beatko są takie fest wypasione, moje to biedaczki. Ale na takie upały i tak dzielnie przetrwały . Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Super pomysł, uwielbiam takie dania :-) a roślinka bardzo ciekawa :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, bez większej fatygi je się z apetytem.

      Usuń
  7. Świetne są takie szybkie przepisy :) Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny patent! Nawet dla niezapowiedzianych gości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też można, a ciasto francuskie przyjmuje każde dodatki :)

      Usuń
  9. Cukinię wymieniłabym na zielone oliwki i nic by nie zostało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat oliwek nie lubię, ale skład dowolny...co kto lubi :)

      Usuń
  10. I właśnie za to uwielbiam ciasto francuskie, z powodzeniem nadaje się zarówno do dań słodkich jak i słonych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, zawsze powtarzam....medal temu co je wynalazł :)

      Usuń
  11. Myślę,że ten pomysł jest świetny.Wygląda to smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz rację Elu, że czasami kiedy nic się nie chce ciasto francuskie zadowoli i błyskawicznie uwolni czlowieka od roboty. No chyba, że robimy ciasto sami a to już inna bajka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronika bez szaleństw, aż taka nadgorliwa nie jestem aby samej robić. Zdecydowanie korzystam z gotowych :)

      Usuń
  13. Twoja zapiekanka wygląda zarówno apetycznie jaki i fikuśnie:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Eluś pisałam wczoraj komentarz, ale go nie widzę, dlatego jakby co to jeden usuń:D

    ostatnio mnie zmusili do przygotowania pizzy, ale nie miałam ciasta francuskiego to zrobiłam na zwykłym]jednak Twoja propozycja jest i szybsza i za pewne bardzo smaczna :)
    buziaki i miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukałam i nie ma....chyba gdzieś po drodze się zawieruszył :)
      Ja tam zawsze lubię mieć zapas w zamrażarce tak na wszelki wypadek > Dziękuję i pozdrawiam :**

      Usuń
  15. Fajny pomysł na kolacje z przyjaciółmi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna, prosta, kolorowa i szybka w przygotowaniu. No i tak pięknie się prezentuje :) Świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez większej fatygi można zjeść fajne danie :)

      Usuń
  17. Raz w życiu robiłam... PRÓBOWAŁAM zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem i, krótko mówiąc, nie wyszło. Nie dopiekło się, chociaż siedziało bardzo długo, więc zjadłam na wpół surowe :( Albo nawet nie surowe... było nigdy zrobione, tylko takie.. zupełnie inne niż w cukierni.

    Zapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: www.livingonmyown.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie lubi wysoką temperaturę i przed nałożeniem trzeba posmarować jajkiem, taka izolacja. Dziękuję za zaproszenie :)

      Usuń
  18. Pysznie wygląda to ja porywam kawałek :) a roślinki na kamieniu śliczne...

    OdpowiedzUsuń
  19. Połączenie fety i pomidorów jest świetne. Bardzo fajny pomysł na prosty i smaczny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pomidory i feta...oni się naprawdę lubią. :)

      Usuń
  20. Też czasem taką robię ,z różnymi dodatkami - takimi jakie są w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to się nazywa....nawinie czyli co wpadnie w ręce :)

      Usuń
  21. Pięknie wygląda ta zapiekanka. Zupełnie jak pizza. I takie proste i szybkie do zrobienia. Zupełnie letnie klimaty.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam taką tartę na szybko, jest pyszna i wszyscy ją lubią:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj tak zawsze najlepsze uniwersalne ciasto francuskie.
    Super dodatki do niego, smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zamieniłbym tylko fete na mozarelle :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo, ja akurat za mozarellą nie przepadam. :)

      Usuń
  25. Jesteś Mistrzynią Pomysłów.
    Warto do Ciebie przybywać!

    OdpowiedzUsuń
  26. Szybko i smacznie, takie dania są wybawieniem, gdy brak czasu lub chęci do gotowania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak Ewunia, oszczędność pod każdym względem :)

      Usuń
  27. Moim ulubionym daniem w te upały był arbuz z lodówki;
    Ale Twoja porpozycja z francuskim ciastem jak zwykle fajna : szybka , sycąca i sporo warzyw :-)
    A rojniki mmo, że małe to pięknie prezentują się na kamieniu.
    Serdeczności Elu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu....o tak arbuz z lodówki jest cudowny, ciężko mu się oprzeć. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  28. przepis świetny, wypróbuję kiedyś, uwielbiam cukinię i ser feta :)
    Malinowe Ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  29. to co lubię dużo warzyw i chrupiące ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  30. I do tego keczup :))) Taką pizzę to i ja potrafię zrobić, przepis już zapisany.
    Przyszedłem zdać relację co do ciasta, mam przekazać że wyszło rewelacyjne brat powiedział że ma jedną wadę, jest go za mało. :) Mama jak to starsza osoba potakiwała głową z politowaniem widząc jak bratowa leje wodę do ciasta, ale później przyznała że dobre.
    Były też skrzydełka w keczupowej glazurze mistrzostwo!!!

    Pozdrawiam Wiktor

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak Wiktor to i keczup :)) Fajnie że smakowało, a z osobami starszymi tak to już jest, musi być tłusto i gęsto. Koniecznie mleko albo śmietana, kto to widział woda :)) Jednak bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Usuń
  31. Świetny przepis na pewno wypróbuję :)

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  32. Szybko i smacznie, tak lubię. Skalniaki pięknie się zadomowiły na kamieniu, u mnie nie rosną tak ochoczo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba im grunt odpowiada, a może to kamień jurajski ma taką moc przyciągania? :))

      Usuń
  33. To również mój niezawodny sposób na szybki posiłek :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Świetna zapiekanka :) Uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby nic wielkiego, a ma swoich zwolenników :)

      Usuń
  35. Ciasto francuski jest czasami niezastąpione, gdy złapie się tzw. lenia. Zapiekanka w moim guście i bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu masz rację, na lenia ciasto francuskie jest prawdziwym wybawieniem :)

      Usuń
  36. Mniam, mniam! Pysznie, kolorowo i miło i dla oka i dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Zapiekanka rewelacyjna :) dziękuję Elu za odwiedzinki :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)