>

sobota, 1 sierpnia 2015

Grillowany kurczak ze śliwkami.





      Nie wiem jak u Was, ale sobotni obiad gdy tylko dopisze pogoda najlepiej smakuje na  świeżym powietrzu. Sobota pozwala na odrobinę szaleństwa i poeksperymentowanie na grillu.
Kiełbasa, kaszanka to za mało trzeba dorzucić coś ekstra. Najlepsze mięso i to takie co to rozpływa się w ustach. Tu najlepiej się sprawdza kurczak. 
Jednak i z nim nie jest tak łatwo, mój małżonek należy do tych osób które uważają że....
Mięso nie może być oporne przy kości. Tzn musi swobodnie od niej odchodzić. 
Tak dopiec, a nie spalić to wymaga czasu i dużej uwagi, ale i to da się obejść.
Mój sposób jest taki....



kilka udek kurczaka
woda
łyżeczka soli
liść laurowy
kilka kulek pieprzu
gałązka rozmarynu

Marynata:
0,5 szklanki keczupu
łyżeczka cukru pudru
1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu
2 łyżki soku z cytryny

kilka śliwek


Od udek odcinam pałki, a górną część przecinam jeszcze na pół, aby były mniejsze , zgrabniejsze porcyjki. W garnku zagotowuję wodę z przyprawami, wrzucam mięso i gotuję około 15 minut.
Wyjmuję na durszlak aby odsączyć, jeszcze ciepłe smaruję marynatą i układam na gorącym grillu. 



Wystarcza dosłownie po kilka  minut z każdej strony aby mięsko nabrało ładnego koloru i się przypiekło. I tu trzeba bardzo uważać, ponieważ glazura na mięsie bardzo szybko się karmelizuje i przypala


. Na koniec jeszcze kilka połówek śliwek oprószonych odrobiną soli i czerwonego pieprzu grillujemy z jednej strony. 



Ta metoda sprawdza się także na skrzydełka, które jednak trzeba krócej gotować. Mięso jest soczyste i delikatne, a do całej pikanterii słodkawe śliwki. Taki obiad, to nawet podwójny można zjeść. Bez zbędnych dodatków, wymyślnych marynat.


50 komentarzy :

  1. pyszna propozycja, chętnie bym takie zestawienie mięska z owocami zjadał... i to jeszcze na świeżym powietrzu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na świeżym powietrzu jakoś lepiej smakuje, nawet to samo...a inaczej. :)

      Usuń
  2. Eluś ja też w weekendy "gotuję " na polku:)
    pyszna propozycja,szczególnie te śliwki d mnie przemawiają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to witaj Renia w klubie :) Tak, śliweczki takie al dente są najlepsze :)

      Usuń
  3. Nie przepadam za grillowym jadełkiem ale w Twoim wykonaniu cały zestaw wygląda baaaaaaaaaardzo apetycznie ! Zaintrygował mnie smak grillowanych śliwek....jeszcze takich nie jadłam !
    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam Ci się Elu że ja osobiście za takim typowym tłustym żarełkiem też nie. Zrobię i owszem, ale jeść już niekoniecznie. Jednak takie wynalazki z nietypowymi dodatkami są mile widziane. :) Pozdrawiam :))

      Usuń
  4. Elu śliwki podsmażane czy grillowane uwielbiam a z kawałkiem kurczaka dla mnie pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliweczki są naprawdę pyszne, a mięsko może być dodatkiem :)

      Usuń
  5. Pyszne połączenie :) nie jadłam grillowanych śliwek... ciekawa jestem ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola z solą i czerwonym pieprzem, smakują inaczej ale równie pysznie jak całkiem na słodko.

      Usuń
  6. Bardzo podoba mi się pomysł na marynatę, ostatnio w sobotę tez grillowałam i jadłam pieczone skrzydełka, jak dla mnie coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrzydełka też były, ale zdecydowałam się na kawałki udek. Skrzydełka też się sprawdzają.

      Usuń
  7. Ja wybiorę więcej kurczaczka-) ale śliwki też owszem:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jem mięsa, ale uwielbiam jego zapach, szczególnie takiego grillowanego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham śliwkowe smaki :-) więc zabieram sobie ten talerz z zawartością ze sobą i znikam na słoneczko :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliwka świetnie się komponuje z mięsami, więc pewnie i w tym wydaniu jest pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki lubią się z mięsem i jest to uczucie odwzajemnione :)

      Usuń
  11. Świetna propozycja! Dzisiaj wypróbujemy w ramach niedzielnego grillowania. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapachniało mi tu Elu! wiem że kurczak i śliwki smakują razem super bo kiedyś jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, zapach i smak jest....bajeczny :)

      Usuń
  13. Śliwki z grilla bardzo nas zainteresowały! Koniecznie musimy je zrobić w przyszły weekend :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bardzo na czasie i smaczny dodatek do różnych potraw :)

      Usuń
  14. Ciekawy pomysł na grilla. Ja niestety ostatnio zupełnie czasu nie miałam na grillowanie i już stęskniłam się za tymi wszystkimi pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest z tym trochę zabawy, ale na świezym powietrzu jakoś inaczej czas płynie. :)

      Usuń
  15. Bardzo apetycznie wygląda to mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale mam ochotę na takiego kurczaczka z grilla :) i te śliweczki :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu nie zostało Ci nic jak tylko zrobić :)

      Usuń
  17. O Elunia znów coś dla Wiktorka przygotowałaś, jak miło :) Już mi się podoba, już to lubię i na weekend jadę do rodziców a więc wiem co będziemy grillować. Jak ja Cię..... :))))

    Wiktor

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaaaa, wszystko dla Wiktorka....tak wyszło i już, a że jestem leń i nie chciało mi się robić marynaty to stanęło na keczup i muszę Ci przyznać...wiesz co dobre. :)))

      Usuń
  18. Dla mnie śliwki pod każdą postacią. Uwielbiam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam śliwki, na słodko i na wytrawnie :) Pozdrawiam

      Usuń
  19. Ze śliwkami mówisz...? Interesująca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię nietypowe propozycje na grilla. Śliwek jeszcze nie jadłam. A tak przyprawione muszą smakować ciekawie. Bardzo fajna marynata do mięska. Będę musiała spróbować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie marynaty bardzo lubię, odwalają większość roboty :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  21. Śliwki uwielbiam! A pomysł na kurczaka z ich dodatkiem jak zwykle genialny- taka marynata musi podkręcać smak mięska:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ktoś może powiedzieć....śliwki, keczup, mięso...jakaś kiszka, a to niezła niespodzianka :)

      Usuń
  22. Zazdroszczę możliwości spożywania posiłków na świeżym powietrzu i grillowania. Niestety mój balkon dość mocno mnie ogranicza :D ale jeśli nadarzy się okazja by wypróbować sposób na pysznego kurczaka z grilla to na pewno to zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się kawałek własnego podwórka dawka luksusu, zwłaszcza w takie upały.:)

      Usuń
  23. Lubię połączenie kurczaka ze śliwkami :) Coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki i mięska bardzo się lubią i naprawdę do siebie pasują :)

      Usuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)