>

wtorek, 1 września 2015

Goloneczki z kurczaka w lekko pikantnym brzoskwiniowym sosie.





   
            To że jestem wielką fanką łączenia mięsa i owoców  wszyscy wiedzą. Dodaję owoce odpowiadające danemu sezonowi, a to że mamy lato i nasze krajowe brzoskwinie, grzech z nich  nie skorzystać.  W ogóle owoce dają tak wiele możliwości, są nie tylko smaczne na słodko, doskonale komponują się również z daniami słonymi, 
                                                 a jeszcze bardziej z pikantnymi. 


10 pałek z kurczaka
4 duże brzoskwinie
łyżka masła

Marynata:
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżka brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka czerwonego pieprzu
łyżka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki soli





Pałeczkom odcinamy dolną część, zalewamy zimną wodą i moczymy około 30 minut.



 Po tym czasie odsączamy i zostawiamy rozłożone aby dobrze wyschły. Należy pamiętać, że suche mięso przejmuje dużo lepiej i intensywniej aromaty i smaki marynaty.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plasterki czosnku aż się lekko zarumienią. 




Przelewamy do naczynia w którym będziemy marynować mięso, dodajemy resztę składników i mieszamy aby nam się rozpuścił cukier. 



Następnie każdy kawałek mięsa nacieramy marynatą, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Ja osobiście jestem zwolenniczką marynowania całą noc, oczywiście jeśli czas pozwoli.



Obrane brzoskwinie kroimy na ósemki i podsmażamy na maśle, zdejmujemy na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy goloneczki. Gdy są już rumiane, zalewamy marynatą, dodajemy połowę brzoskwiń i dusimy do miękkości. Gdy mięso uzyska odpowiednią strukturę przekładamy je na talerz, a powstały sos przecieramy przez sitko. I dopiero teraz dodajemy resztę brzoskwiń. Jeśli sos się mocno odparuje, można oddać kilka łyżek wody. 
 I to wszystko, smakuje wybornie, Brzoskwinie są nie tylko słodkawe ale także pikantne, a przy tym lekko pachnące czosnkiem. 



48 komentarzy :

  1. Oj, to idealny obiad dla mojego męża. Byłby zachwycony. Muszę kupić w najbliższym czasie goloneczkę. Połączenie mięsa i owoców uwielbiam.Całość świetnie prezentuje się na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie połączenie albo się kocha, albo nienawidzi nie ma nic pośrodku. Dla mnie takie tandemy są genialne :) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Elu takie pyszności a ja w pracy i burczy mi w brzuchu z głodu. Podrzuć porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorry kochana, ale już nie ma czym się dzieli :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł na połączenie składników i wykorzystanie goloneczek :) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło Madziu że się podoba :) Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  4. Też uwielbiam Elu te mieszańce mięsne, zwłaszcza ze sliwkami a brzoskwinie jak siostry to musi być PYCHA, ale domowników nie mogę przekonać. Nastepnym razem zawiąże im oczy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronika....zamknij lodówkę na klucz i nie będą mieli wyjścia :)

      Usuń
  5. O rany, to musiało byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, ale to musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne mięsko i piękne tło na zdjęciu. Brzoskwinki musiały smakować wspaniale z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszka, domownicy zjedli aż miło, a więc chyba było dobre :)

      Usuń
  8. to gdzie ta porcja dla mnie?
    też lubię połączanie mięsa i owoców, potrafi zaskoczyć i uwieść:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wręcz potrafi wodzić na pokuszenie :) Wybacz Reniu ale to niedzielny obiad, nieświeżym częstować Cię nie będę :))

      Usuń
  9. To zdjęcie na górze i na dole jest tak oryginalne, że patrząc na nie mogłam powstrzymać śliny. Fantastyczny przepis na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dziękuję bardzo, mimo strasznego upału udało się. :)

      Usuń
  10. Jak zwykle ciekawe i udane połączenie :) Brzoskwinia musiała tu świetnie pasować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzoskwinia jak każda śliwka kocha się z mięsem :)

      Usuń
  11. Przepis naprawdę warty uwagi :) Ciekawe połączenie i niezła wariacja na temat golonki :) Zrzuć Brzuch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a tak zaszalałam przy niedzieli :)

      Usuń
  12. Ładnie nazwałaś pałeczki i ten sosik, a ja jeszcze przed obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No i mam gotowy przepis na jutrzejszy obiad. Pozdrawiam Elu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję Beatko że będzie smakował, przepis na czasie :)

      Usuń
  14. Coś co mój najlepszy przyjaciel by zjadł teraz hihihi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja akurat mięsa i owoców nie łączę. Raz jadłam tylko boczek ze śliwką na Boże Narodzenie, był spoko, ale jakoś nie lubię takich połączeń. Chociaż przyznam, że goloneczki wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O smakach i gustach się nie dyskutuje, każdy łączy jak lubi. Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  16. Elu, teraz to ja zgrzeszę z Twoim kurczakiem. Brzoskwinie z drobiem to połączenie idealne:)))))

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo mi się podoba połączenie sosu brzoskwiniowego z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie mięsko z owocami tak trochę na słodko to my bardzo lubimy :))

    OdpowiedzUsuń
  19. ciekawy pomysł na połączenie kurczaka z brzoskwiniami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam że to nawet towarzystwo wzajemnej adoracji :)

      Usuń
  20. Kurczak z owocami to rzeczywiście super połączenie, ale już do innego mięsa nie jestem tak przekonana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście uważam że owoce lepiej smakują z tymi chudymi mięsami, do bardziej ociekających to już nie.

      Usuń
  21. Zgadzam się z moimi poprzednikami, przepiękne zdjęcia. A co do mięsa i owoców lubię takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, widzę że mięso z owocami ma tylu zwolenników co i przeciwników :)

      Usuń
  22. Eluniu, kusisz takimi apetycznymi daniami !!! Jakby zostało nie zjedzone to ja bardzo chętnie coś przegryzę :))
    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety zeszło Elusia wszystko takie żarłoki...ale na przyszłość będę pamiętać :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)