>

sobota, 19 września 2015

Jabłka, budyń i otręby czyli mega kruchy placek do weekendowej kawki.





   Może zacznę od tego iż mam istnego hopla na punkcie kruchego ciasta.
Nie dość że takie ciasto ( spód) musi być cienkie to jeszcze bardzo kruche.
Próbowałam wielu przepisów, wielu sposobów robienia ciasta i zawsze niby fajne, 
ale to jeszcze nie to.
I zaczęłam eksperymentować z mąką ziemniaczaną.  
Najpierw to była łyżka dwie jako dodatek, a później zamieniałam część
mąki pszennej na ziemniaczaną i mam.
Wreszcie mam coś co mi pasuje....
Ciasto delikatne, suche, kruche wręcz się sypiące...



Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
150 g masła
3 łyżki oleju
3 - 4 łyżki lodowatej wody
0,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy 
1/3 łyżeczki soli

Budyń:
3 wiśniowe budynie na 0,5 l
litr mleka

Masa jabłkowa;
kg obranych i startych jabłek
5 łyżek cukru żelującego
0,5 szklanki otrębów owsianych
2 łyżki soku z cytryny





Do malaksera przesiewamy obie mąki i chwilę miksujemy aby je wymieszać. Następnie dodajemy wszystkie składniki bez wody i miksujemy aż się dokładnie połączą. Przekładamy na blat i zaczynamy zagniatać i w zależności ile wody potrzeba aby ciasto było plastyczne tyle dodajemy. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki aby się schłodziło.



Po około 2 godzinach 3/4 ciasta ścieramy na dużą blachę wyłożoną papierem i lekko uciskamy. Posypujemy dość mocno kakao.
Gotujemy budyń, gdy w połowie nam zgęstnieje wylewamy na ciasto, to nam ułatwi jego rozprowadzenie po całej powierzchni.



Jeśli pozwolimy mu całkiem stężeć, wtedy będzie o wiele trudniej go rozprowadzić, będzie oporny i utrudni nam pracę.



Do startych jabłek dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i równo rozprowadzamy po budyniu.
Jak widać nie odciskałam od jabłek soku, stąd ta ilość otrębów. Kto ich nie lubi może je śmiało zastąpić tą samą ilością kaszy manny.
 I na jabłka ścieramy resztę ciasta.




Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ponad godzinę, aż się wierzch ładnie zarumieni. Delikatny mus jabłkowy, zwarty budyń i kruche ciasto,  dokładnie tak jak lubię.



67 komentarzy :

  1. mąką ziemniaczana to sekret takiego prawdziwie kruchego ciasta, też dodaję;)
    te warstwy, te smaki... ciasto tak pysznie wygląda, że gotowa jestem lecieć po widelczyk i skubnąć sobie kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąki krupczatki też kruche, ale to jeszcze nie ta kruchość. Julianna częstuj się śmiało :)

      Usuń
  2. Robiłam jabłka z budyniem na kruchym cieście, ale bez otrębów. Wygląda, jak zwykle, fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie odciskałam soku dlatego taka ilość, śmiało można je zastąpić manną. :)

      Usuń
  3. Mega kruchy, ale też mega fajny przepis do weekendowej kawki! Elu jesteś boska - uwielbiam Cię za takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O Beatko dziękuję bardzo i cieszę się niezmiernie że przepis się podoba :)

      Usuń
  4. Takie ciasta bardzo lubię - z owocami. To jest super! Pozdrawiam Elżbietko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię owocowe klimaty. Pozdrawiam Bogusiu serdecznie :)

      Usuń
  5. Chyba sobie zrobię takie ciasto, bo wygląda bardzo apetycznie. No i wydaje się proste w przygotowaniu, co jest jak najbardziej na plus! Pozdrawiam!
    indywidualnyobserwator.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
    2. Jest proste i chyba najdłuższą czynnością w przygotowaniu jest obranie i starcie jabłek. Później to już tylko oczekiwanie. Ogromną zaletą takich ciast jest to że nie mają zakalca. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  6. BARDZO APETYCZNIE WYGLĄDA.Pozdrawiam Eluś super weekendu życzę 🍎

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aneczko :) Również życzę udanego :**

      Usuń
  7. Pyszota Eluniu:)
    ja najczęściej robię ze śliwkami ale ta wersja też mi odpowiada:)
    robiłam juz kruche z dodatkiem mąki ziemniaczanej., ale nie w całości- muszę spróbować:)
    buziam i pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też jeszcze nie jest w całości, obecnie pół na pół. :)
      Buziole :**

      Usuń
  8. Cudowne ciasto. A budyń w ciastach to jest, co Agnieszka lubi najbardziej. U mnie dzisiaj w domu również delektujemy się szarlotką z budyniem. Pyszne ciacho pokazałaś Elu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka wie co dobre :) Ale żeśmy się zmówiły :)) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. wspaniała szarlotka :) a jak pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  10. szkoda, że przez monitor nie da się skosztować tego ciacha :) ślinka mi normalnie cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysia jeszcze technika nie jest tak zaawansowana :)

      Usuń
  11. Raj dla podniebienia, piękne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Raj dla podniebienia, piękne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Powiem krótko - ja chcę kawałek tego ciacha :-))) miłego wieczorku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z chęcią zjadłabym kawałek! Ciasto prezentuje się mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie - koniecznie muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie piękne ciasto, uwielbiam otręby, nie wpadłabym na pomysł, aby je dodać do masy jabłkowej. U mnie dziś również kruche z gruszkami i budyniem ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otręby świetnie się sprawdzają jako pochłaniacz wilgoci . O też smakowicie :)

      Usuń
  17. Ciacho prezentuje się doskonale !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Uroczo wygląda z tą różową warstwą :) W ogóle takie nietypowe, warstwowe ciacha robią na nas wrażenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam że ten róż spisał się podwójnie :)

      Usuń
  19. Ciasto wygląda rewelacyjnie, choć ja bardziej od kruchego lubię biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkoptowe też lubię, ale jednak kruche górą :)

      Usuń
  20. Ciasto wygląda smakowicie! Aż chce się sięgnąć po kawałek mmmm... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi na to że wizualny sukces osiągnięty :)

      Usuń
  21. Elusia jesteś wielka a Twój wypiek tzn jego przepis podbił serca moich domowników na dobre. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Aniu, wiem że Twoi domownicy to prawdziwi koneserzy, tym bardziej mi miło :)

      Usuń
  22. Moja mama robiła kiedyś coś podobnego - przypomniałaś mi o fajnym cieście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma nic lepszego jak apetyczne wspomnienia :)

      Usuń
  23. Wypróbuję. Dotąd najlepsze dla mnie było kruche z mąki krupczatki, z ziemniaczną jeszcze nie próbowałam.
    Człowiek ciągle się uczy... Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się tak wydawało Aniu, póki tego nie spróbowałam...ale nadal będę eksperymentować. Pozdrawiam również :)

      Usuń
  24. Do kawki to kawałeczek poproszę oczywiście :)) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jaki kolorowy :) Smakowite połączenie i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Smaka mi narobiłaś tym ciastem. Nie dość, że kruche to jeszcze z masą budyniową. Fantastyczny przepis. A ciasto mega apetyczne i ładne. A w ogóle dawno nie jadłam ciasta z jabłkami. Musze upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu za miłe słowa, ciasto fakt smaczne i udane :)

      Usuń
  27. Wygląda pięknie, smaczne też jest zapewne. Ważne, że zdrowia daje wiele :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. I jak ja mam schudnąć skoro Ciebie odwiedzam????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Basiu po takim lecie idzie ciężka zima nie odchudzaj się :))))

      Usuń
  29. Elu ciasto super. Masz rację z dodatkiem mąki ziemniaczanej ciasta są delikatne i chrupkie o smaku herbatnikowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą Weronika...ciasto nad ciastami :)

      Usuń
  30. Ależ pyszności! :)
    Ciasto prezentuje się rewelacyjnie i z pewnością smakuje równie dobrze! :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale pięknie wygląda - ja chętnie mogłabym zatrudnić się jako tester Twoich potraw - sprawdzałabym czy tak dobrze smakują jak wyglądają ... :) jakbyś była moją sąsiadką nie dałabym CI spokoju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście mam bzika na punkcie kruchych ciast, czym bardziej sypkie, czym bardziej skrzypi tym lepsze. A To by było fajnie, Pani tester :)

      Usuń
  32. właśnie się zastanawiałam od czego ten różowy kolorek a to budyń wiśniowy :) super ciacho !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Słodki budyń i kwaśne jabłka, super połączenie, moje ulubione :)

      Usuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)