>

wtorek, 8 września 2015

Jarmuż, feta czyli roladki drobiowe i kuskus.






                 Jarmuż to taka niepozorna roślina która nie tylko latem może gościć na naszych stołach, ale także zimą. I choć jest tak długo dostępna i prosta w uprawie do nie do końca doceniana. Ma tak wiele zalet, że długo by je wymieniać, jednak o kilku podstawowych muszę wspomnieć.
 Mało kalorii, bogactwo błonnika, witamina C, K oraz A. Duże pokłady żelaza , dlatego bywa nazywana nową wołowiną.
A więc jak tu z niego nie skorzystać?
 A sposobów jest wiele, ja przedstawiam taki...





2 średnie piersi z kurczaka
szklanka pokrojonych liści jarmużu
kawałek fety
łyżka skórki otartej z cytryny
czarny pieprz 
łyżka masła
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli
kuskus
woda


Mięso rozbijamy na cienkie płaty, uważając aby nie podziurawić. Jarmuż oddzielamy od zgrubień i drobno kroimy. Na każdym mięsie rozkładamy równo warzywo, posypujemy połową cytryny i czarnym pieprzem według własnych upodobań. 



Ciasno zwijamy, układamy łączeniem do dołu i dokładamy na chwilę do lodówki aby stężało. 
Na patelni rozgrzewamy masło, układamy roladki oprószone papryką i solą , wolno obsmażamy z każdej strony aż będą rumiane i usmażone w środku.




 Gotowe roladki przekładamy na talerz, otulamy folią aluminiową aby sobie odpoczęły ale nie ostygły. Na patelnię wlewamy około szklanki wody podgrzewamy aby wszystko co z mięsa zostało odmokło. Jak zacznie wrzeć gasimy palnik, a na patelnię wsypujemy kuskus. (Ilość zależy ile mamy ochotę zjeść.) Woda jest zależna od ilości kaszki, ma jej być odrobinę więcej niż kuskus. Przykrywamy i zostawiamy niech sobie moknie. Radzę kilka razy przemieszać i sprawdzić twardość, jeśli nadal jest twarda można dodać gorącej wody.



Taka kaszka jest dużo lepsza niż zwyczajna zalana samą wodą czy nawet rosołem. Przechodzi tymi smakami masła i mięska i jest naprawdę pyszna. 


Same zaś roladki...jarmuż dzięki cytrynie traci swoją delikatną goryczkę i nadaje całości fajnego, ciekawego smaku, a my mamy pyszny, szybko, pożywny obiad.




66 komentarzy :

  1. Taki obiad to ja rozumiem :) zdrowe pyszności !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A do tego jeszcze jeden plus....szybko się robi :)

      Usuń
  2. Pyszny i zdrowy:))) Chętnie bym się poczęstowała, tym bardziej, że jarmużu jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż jak szpinak trzeba polubić. Ma tą swoja nutkę goryczki, ale ona ginie w przyprawach i pod wpływem temperatury :)

      Usuń
  3. smakowicie wyglądają te roladki, a jakie zgrabne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, to dzięki folii spożywczej :)

      Usuń
  4. jarmuż w takiej postaci smakowałby mi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. roladki muszą być wysmienite :) są bardzo smacznie nadziane :) tylko kuskus zamieniłabym na kaszę jaglana :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu ja i jaglanka nie przepadamy za sobą. :) Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  6. Ciągle czeka na mnie wypróbowanie jarmużu. W takim zestawie zapewne jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ukrywam że tak....feta, cytryna, masełko....świetnie go uzupełniają :)

      Usuń
  7. Uwielbiamy przekrój takich roladek :) Jak można nie kochać w takim wydaniu jarmużu! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczę,tak długo mnie nie było :( Przepraszam, problemy z komputerem :-) a tu wracam, wchodzę na Twojego bloga i co widzę??pyszności! Uwielbiam roladę drobiową. No cóż, jest jedzenie,którego nie potrafię odmówić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to jesteś usprawiedliwiona :) Witam w klubie łasuchów :)

      Usuń
  9. Mój jarmuż wciekły gąsienice:(
    Eluś piękne i pyszne roladki :)
    buziki na cały dzień

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O masz, a to potwory :) Dzięki Raniuś buziole

      Usuń
  10. Pyszny obiadek zrobiłaś. Kurcze muszę ten jarmuż w końcu ogarnąć :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko wystarczy się raz przełamać. Na początek proponuję chipsy z jarmużu....pyszne chrupanie. :)

      Usuń
  11. Pysznie to wygląda :) tak zakamuflowany jarmyż bym jadła... bo tak szczerze to średnio mi przypadł do gustu raczej wolę szpinak ;) ale w takich kombinowanych potrawach jak Twoja można się do niego przekonać... a może i polubić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola wszystko da się zjeść zależy jak doprawione i z czym podane. Jarmuż jak szpinak ma swoich zwolenników jak i przeciwników :)

      Usuń
  12. Za jarmużem średnio przepadam-chętnie zastąpiłabym go brokułem, brukselką albo kalafiorem:) Ale całe danie bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swoich faworytów :) Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  13. fajny obiad - jarmuż na razie nie należy do moich faworytów, ale w takiej wersji na pewno bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowicie wygląda. już biegnę do koleżanki , która nie miała pomysłu na tę roślinkę, z przepisem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pędź Basiu pędź niech się warzywko nie marnuje. :)

      Usuń
  15. Pięknie to wygląda na talerzu, może by się pokusić o wykonanie?
    Pozdrawiam Elu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Beatko, a na dodatek to bardzo proste danie :)

      Usuń
  16. Wygląda smacznie, choć przyznam, że nie jestem fanem kuskusa. Podobnie jak i kaszy jaglanej. Wiem, że są zdrowe ale... ale chyba jak zamienimy to na klasyczny ryż, albo kaszę jęczmienną to nic złego się nie stanie. :)
    I pomidorki na zmianę przełożyć z papryką... pycha. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem talerzowym tyranem, uważam że każdy je to co mu smakuje. Mało tego, zgodnie z Kuchnią Pięciu Przemian....to organizm nam podpowiada czego mu potrzeba i to właśnie nam smakuje. Dlatego co pewien czas, nasze upodobania się zmieniają. :)

      Usuń
  17. Wyglądają pięknie i jakie słoneczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo pyszny obiad, jeszcze nigdy nie próbowałam jarmużu, jestem ciekawa jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angelika trzeba się przekonać, naprawdę nie jest zły , a jakie w nim bogactwo :)

      Usuń
  19. Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam jarmużu i nie wiem jak smakuje...!
    Roladki wyglądają apetycznie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elusia ja też od niedawna jestem jego fanką :) Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  20. Jak zwykle bardzo smacznie i kolorowo :)) Jarmuż jest super :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne te roladki, z jarmużem jeszcze nie robiłam, chyba wolę ze szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja z jarmużu robię chipsy i pastę:) Twoja wersja bardzo mi odpowiada. Całość wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Roladki jak marzenie. I pięknie wyszły i pewnie smaczne. Bardzo lubię jarmuż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Krysiu , ja początkowo podchodziłam do niego jak pies do jeża ale na szczęście to już za mną i teraz się naprawdę lubimy, :)

      Usuń
  24. Nie jadłam jeszcze jarmużu, mimo, że nawet w Biedronce jest już dostępny. Właśnie nie miałam ciekawych pomyslów na te liście. U Ciebie zamiast szpinaku, "tradycyjnie" używanego do drobiu, też spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Grażynko bo ponoć nawet ma więcej w sobie tego dobra niż sam szpinak. :)

      Usuń
  25. Elu PYCHOTA - uwielbiam roladki wszelkiego typu, jak i jarmuz, ale kupić go to nie takie łatwe i w wyhodowaniu też trzeba mieć szczęście. Por

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz Weronika....ja tak posiałam późno do doniczki i później wsadziłam w ogródku pod płotem...myślałam że nic z niego nie będzie a wyrósł nad podziw. Pozdrawiam :)

      Usuń
  26. mimo,że już po obiedzie,,,to pewnie skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Też bardzo lubię zarówno roladki, jak i jarmuż :) Takie roladki świetne sprawdzą się na bardziej uroczysty obiad, gościom na pewny będą smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, a i na zimno smakują znakomicie. :)

      Usuń
  28. Pyszne roladki, jarmuż bardzo polubiłąm w tym roku:)

    OdpowiedzUsuń
  29. ale bym zjadła
    mam już dość obiadów z półproduktów, marzę o normalnym posiłku :/
    Ela, podrzuć nam coś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam Małgoś wcześniej....aż się boję :) Rzucam łap w fartuch :))

      Usuń
    2. złapałam!
      potem ja Ciebie będę dożywiać ;)))))

      Usuń
  30. Jeja, jak to pysznie wygląda! Masz takie niesamowite pomysły na gotowanie, uwielbiam takie rzeczy.
    Jarmużu jeszcze nie miałem okazji jeść, będę musiał zmusić rodzinę, żeby wyhodowali w ogródku w przyszłym roku i wtedy sobie takie roladki na pewno zrobię :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo.:) Jarmuż można zastąpić szpinakiem. Ma też jedną fajną zaletę ...jest odporny na przymrozki, a więc długo można się nim cieszyć. :)

      Usuń
  31. Pysznie i bardzo kolorowo! Cudowne i smakowite zestawienie!

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)