>

sobota, 17 października 2015

Mleko, jabłka, białka i cytryna czyli mleczno - jabłkowy deser cytrynowy.





   Jesień a więc jabłka, pyszne, soczyste do wyboru do koloru.
Dziś będąc na zakupach aż ciężko było się zdecydować po które sięgnąć.
Bez obaw mimo suszy jaka panuje od dłuższego czasu, każdy znajdzie coś dla siebie.
Najchętniej to byśmy jedli szarlotki i wszelakie placki z jabłkami.
Jednak ja mam inną propozycję, mniej pracochłonną i na pewno
dużo lżejszą.

0,5 l mleka 
3 średnie jabłka
4 białka jaj
stewia do posłodzenia
2 łyżki cukru waniliowego 
3 łyżki żelatyny
2 łyżki skórki z cytryny
i 2 łyżki soku
4 łyżki wody
konfitura z żurawiny





Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do rondla podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż będą miękkie. W połowie mleka namaczamy żelatynę, drugą połowę zagotowujemy, wlewamy do żelatyny i mieszamy aż się rozpuści.
Pod koniec gotowania dodajemy do jabłek sok i skórkę z cytryny, lekko studzimy, a następnie przekładamy do mleka i wszystko razem miksujemy. 



Aby nie było grudek i jakiś niepotrzebnych kawałków, a mus miał jednolitą fakturę przecieramy przez sito.



Jajka dokładnie myjemy, oddzielamy żółtka od białek i ubijamy   sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier waniliowy który nam utrwali zabieg.



Partiami łączymy pianę z masą mleczno - jabłkową. Przekładamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Przed podaniem dekorujemy łyżką żurawiny.



Słodzik można zastąpić cukrem jeśli ktoś woli, to już indywidualna sprawa, tak samo jak jego ilość.
Deserek lekki, delikatny niczym pianka, a do tego mało kaloryczny. 



54 komentarze :

  1. Lekki i smaczny i to jest to!!! Pozdrawiam Elżbietko :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Eluniu deser zamiast szarlotki?
    mnie sie podoba, ale ja jabłka mogę jeść na okrągło:D
    buziaki na niedzielę

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie desery Elu:) Na pewno ten jest smaczny.I ta konfitura z żurawiny ... to jak kropka nad i.
    Dzięki :))*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I najważniejsze Grażynko nie idzie w biodra :) Polecam się na przyszłość :):*

      Usuń
  4. A to dopiero leciutki i smaczny deserek, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo białka, a więc śmiało można powiedzieć że nawet odchudza :))

      Usuń
  5. Jak ja mam na to ochotę...
    Chyba sobie jutro zrobię, bo dziś to już za późno, żeby się opychać na noc :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana cudowny deserek. Lubię takie deserki. Miłej niedzieli kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na niedzielny deser ;) Na robiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  8. Deser bardzo fajny. Ma bardzo fajną strukturę, taką delikatną :)
    Widać to na tym ostatnim zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest jak ptasie mleczko, delikatna lekka pianka.

      Usuń
  9. Super propozycja, chyba muszę taki zrobić. Już zapisałam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, nie dość że smaczny to jeszcze kalorii jak na lekarstwo :)

      Usuń
  10. Deserki pucharkowe zawsze mile widziane :D
    Świetna konsystencja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. smaczna deserowa pianka i ta żurawina pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały deserek, po prostu palce lizać !!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym, gdyby mi go ktoś podał:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda super ten deser, a ta żurawinka świetnie do niego pasuje ;).

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na lekki deser-pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pychotka!!! Deser idealny, chodź pracochłonny, ale myślę, że smak rekompensuje wszystko:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest taki pracochłonny, ugotować przetrzeć ubić pianę i zmieszać...nic wielkiego.

      Usuń
  17. świetny! lekki i pyszny deser, jak dla mnie nie wydaje się bardzo pracochłonny:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo nie lubię przecierania przez sitko, ale deser zjadabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przecieranie można sobie darować jak komuś nie przeszkadzają grudki. Wystarczy zmiksować i też wystarczy :)

      Usuń
  19. Bardzo lubię takie deserki, ale jabłkowego jeszcze nie robiłam, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Natalia, niby nic wielkiego, a ile przyjemności. :))

      Usuń
  20. Prawdziwa pychotka :-) A właśnie dzisiaj czytałam artykuł o tym, jaka żelatyna jest zdrowa i powinniśmy ją zjadać częściej, czy to w postaci domowych galaretek z owocami, czy chociażby rosołów z prawdziwego zdarzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas kiedyś dawno temu był taki felczer, on mówił żelatyna czyni cuda, pomaga w gojeniu się ran, kości , wspiera stawy, dodaje urody i jeszcze smakuje (galaretki itp). I dużo w tym prawdy.

      Usuń
  21. O tak! Szarlotki, szarlotki, szarlotki, teraz tylko takie ciacha bym jadła :) No, ale Twoim deserkiem także bym nie pogardziła :) Wygląda przepysznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba każdy tak ma Agnieszka, ja też bardzo lubię szarlotki :)

      Usuń
  22. Lekki jak chmurka :) pyszniasty!

    OdpowiedzUsuń
  23. cudowne małe co nie co po obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)