>

poniedziałek, 5 października 2015

Orzechy, feta, mąka kukurydziana czyli babeczki z pastą według Kuchni Pięciu przemian - Jesień.





                  Pora jaką mamy od niedawna jest bardzo kolorowa, bogata we wszelakie dobra natury, bogata tak bardzo że żadna inna pora roku nie może jej dorównać.  Powinniśmy się z tego cieszyć i czerpać ile się da. 
Ale także przygotować na nadchodzące chłody i kapryśną aurę.
Takim przewodnikiem po rozsądnej kuchni o tej porze jest Jesień w Kuchni Pięciu Przemian Anny Czelej. 





Tytuł może wydawać się egzotyczny i jakiś odległy. Nic bardziej mylnego, zagłębiając się w
lekturę zdamy sobie sprawę, że wiele z tych zasad znamy i stosujemy.
Wystarczy je tylko zmodernizować i jeszcze szerzej wprowadzić w życie. 
Przecież nikomu z nas nie są obce zasady, że jesienne posiłku powinny być rozgrzewające, podnoszące odporność i sycące. Dlatego dziś prezentuję wytrawne babeczki
według ww lektury.




Upieczone babeczki.







 I to tyle, później zostanie tylko napełnianie babeczek pastą. Nie lubię oliwek, a więc pozwoliłam je sobie zamienić na pomidorki.




Zapraszam do zapoznania się z Jesienią w Kuchni  Pięciu Przemian WYDAWNICTWA ILLUMINATIO , naprawdę warto.




58 komentarzy :

  1. Jak zawsze fajny przepis. Czytając już się ma ochotę je zjeść.
    Pozdrawiam Elżbietko :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Bogusiu, naprawdę smaczne, kruche i delikatne :)

      Usuń
  2. Wow jaki ciekawy pomysł na babeczki :) Wyglądają zacnie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według KPP Madziu, a tam masa ciekawych przepisów :)

      Usuń
  3. Super babeczki :) Muszą być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają, bardzo oryginalny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy, pewnie pychota :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Asiu, nie dość że smacznie to jeszcze i zdrowo :)

      Usuń
  6. Eluś i dobrze, ze zmieniłaś na pomidorki, też ich nie lubię:)
    ale przepis świetny- muszę wypróbować:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jesteśmy światowe Reniu, oliwek nie lubić, kto to widział??? Buziole :**

      Usuń
  7. w takich wytrawnych babeczkach to mój facet by się zakochał :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis na imprezki. Piękne i dobre wytrawne babeczki :)
    Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy się chętnie poczęstuje, a jak usłyszy o walorach to dopiero smak :)

      Usuń
  9. coby nie gadać, wyglądają pięknie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe te babeczki :-) a nadzienie można wykorzystać jeszcze jako pastę na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można Marzenko na wiele sposobów, co tylko wyobraźnia podpowie :)

      Usuń
  11. Dla mnie jedną - poproszę, bo się koszmarnie zasłodziłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O, jestem bardzo ciekawy smaku tych babeczek, bo są bardzo oryginalne! Na pewno kiedyś je zrobię, bo lubię odkrywać nowe smaki ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne babeczki, musiały być pyszne:))) Nie pogardziłabym, gdyby znalazły się w moim towarzystwie....

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie babeczki zawsze występują u nas w słodkiej wersji ale chyba musimy zmienić repertuar :D Super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto czasem zrobić odstępstwo i poszukać innego smaku :)

      Usuń
  15. Ale te babeczki wydają sie pyszne, aż żałuję, że nie lubię lepić ciasta, bo takie na pewno chętnie bym zjadła. Zawsze sobie obiecuję, ze może kiedyś mi sie to odmieni i jeszcze będę lepić pyszne pierogi i takie tam różne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko podobno co siedem lat się zmieniamy, kto wie, kto wie :)

      Usuń
  16. Elu, babeczki wyglądają obłędnie !!! Częstuję się :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Obłędne są te babeczki i jak pomyślę o ich składzie to aż mi ślinka cieknie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skład doskonały, naprawdę świetnie dobrane składniki :)

      Usuń
  18. Wytrawne babeczki są smakowite, także chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Myślę, że są wspaniale zbilansowane!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawy przepis, zwłaszcza na spody babeczek.....zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Małgosiu naprawdę pyszne, śmiało można podać gościom :)

      Usuń
  21. Świetne! Mega apetycznie wyglądają. Przygarnęłabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie że babeczki cieszą się zainteresowaniem:)

      Usuń
  22. Elu, piękne babeczki! wersje wytrawne rzadko się pojawiają na blogach, a przecież są takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zazwyczaj są słodkie z dodatkami, a tu jednak na słono też miłe nie tylko dla oka ale i podniebienia :)

      Usuń
  23. Elu a ja myślałam że coś na słodko mi tu szykujesz( myślałam że dekoracja z pomidorków koktajlowych to czerwone porzeczki::)) a tu wytrawne babeczki:))))Ach słodkie skrzywienie zawodowe;P Ale też chętnie skosztuję:) Ba nawet z ogromnym smakiem wpałaszuję dziś ze dwie sztuki!Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O masz Mariola, ale Cię wyprowadziłam w pole :))

      Usuń
  24. Fajny przepis/zapisuję/.Dzięki Eluś:)) Oliwki też mi nie podchodzą.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo apetyczne babeczki. :-) Chętnie bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)