>

poniedziałek, 23 listopada 2015

Filet z kurczaka, gruszka, sezam i makaron.





 A teraz będę się chwalić....
Firma Goliard producent makaronów ogłosił konkurs na danie z ich produktem.
I w tym konkursie nie ja wygrałam, ale Justyna, a poszła w tango z gruszką i udowodniła,
jak niewiele trzeba aby stworzyć wspaniałą potrawę. :)


duża twarda gruszka
pierś z kurczaka
łyżka masła
2 łyżki sezamu
szczypta soli
1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu
ulubiony makaron





Mięso nacieramy solą i odstawiamy na 10 min.
Na suchej patelni prażymy sezam, gdy się zarumieni przekładamy na talerzyk.





Gruszkę obieramy ze skóry lub nie jak tam kto woli, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w plasterki.




Na patelni rozgrzewamy masło, układamy mięso i smażymy wolno,
aż się ładnie zarumieni,a w środku będzie przesmażona.
 Odkładamy na bok aby sobie odpoczęła a na tą samą patelnię
wkładamy pokrojoną  gruszkę. Posypujemy czerwonym pieprzem, aby złamać jej słodycz i smażymy aż będzie al dente.




Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta także al dente .
I wprost z garnka przekładamy do gruszki i dokładnie mieszamy, aby pokrył się tym co
ze smażenia dobrego tam pozostało.
Pierś kroimy w plasterki i dodajemy do makaronu. Całość posypujemy sezamem.
I znów będę się powtarzać, że proste i że pyszne i że mega aromatyczne.
Kompozycja smaków dla mnie genialna, a do tego szybko i łatwo.
Przy tym mało tłuszczu,
skomplikowanych zabiegów i wymyślnych przypraw, które utrudniają kulinarną twórczość.
I oczywiście nieźle wyglądało skoro zrobiło wrażenie na szanowne jury. :)





51 komentarzy :

  1. To musi być naprawdę pyszne danie... Uwielbiam gruszki no i kurczaka oczywiście też. I do tego takie proste! Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dobre nie ukrywam, gruszka, sezam i masło świetnie się razem komponują i do tego ta łatwość i szybkość wykonania.

      Usuń
  2. Ciekawy przepis ....dziękuję Elu i oczywiście gratulacje dla Justyny 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Aniu w swoim i Justyny imieniu :)

      Usuń
  3. Musiało być megasmaczne! U mnie też dziś kurczak na obiad, a gruszę zaserwuję sobie ze sloika, w marynacie miodowej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też można Mariola, tylko nie żałuj czerwonego pieprzu :)

      Usuń
  4. Bardzo pysznie no i gratuluję wygranej. Brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie pomyślałabym, że można połączyć kurczaka i gruszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj sezam i gruszka? To musi być dobre! Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały przepis, danie na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny przepis na smaczny obiad, do tego bardzo prosty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosty i szybki Małgosiu, a to bardzo cenna zaleta :)

      Usuń
  9. z gruszkami mówisz?
    to ja sie chyba na to piszę:D
    gratulacje i buziaki przesyłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nom, zgadza się Reniu w całej rozciągłości :) Buziole :**

      Usuń
  10. Ojojoj ale smakowity pomysł ;) smacznie, prosto, szybko i na temat ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gruszki z kurczakiem brzmią nietypowo, ale smacznie. Fajne danie :)
    Gratulacje dla Justyny za ciekawy pomysł na proste i niebanalne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem na oko coś się wydaje dziwne, a później okazuje się strzałem w dziesiątkę :)
      Dziękuję Agnieszka, przekażę :)

      Usuń
  12. Gratuluję Justynie:) Ja często robię pierś indyka ze śliwkami kalifornijskimi. Bardzo lubię białe mięso z owocami, czasem to nawet do pieczenia dodaję własne wino z czarnej porzeczki:) Gruszka jak najbardziej mi pasuje do białego mięsa i sezam! Muszę wypróbować, no i jeszcze makaron! Ciekawe zestawienie:) Pozdrawiam Elu i dobrego tygodnia życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) Ogólnie lubimy mięso z owocami to takie wdzięczne połączenie. Czasem mały dodatek całkowicie zmienia smak prostego mięska :) Pozdrawiam kochana :))

      Usuń
  13. Moje smaki, jadłabym :) gratki dla Justyny! ( to córa...?) Pozdrawiam obie Panie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Olsia. Tak córa taka przyszywana :)) Dziękujemy i również pozdrawiamy :)

      Usuń
  14. Gratuluję :-) danie bardzo fajne i zjadłabym je z chęcią :-) pozdrowionka i miłego tygodnia - u mnie zapowiada się bardzo ciężki i pracowity cały tydzień :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzenko :) Trzymaj się ciepło, jutro już środa, a więc będzie z górki :) Pozdrawiam

      Usuń
  15. Połączenie gruszki i kurczak bardzo lubię! Pyszne danie, świetne połączenie smaków :) Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonały tandem :) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Gratuluję :) Danie wspaniałe, nie dziwię się, że wygrało ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. super pomysł na smaczny obiad :) nigdy jeszcze nie jadłam mięsa w połączeniu z gruszką. na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Super połączenie gruszki z mięskiem :) Widać jak nie wiele potrzeba aby przygotować coś oryginalnego i pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo ciekawe połączenie fileta z gruszkami :) musi fajnie smakować to danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niecodzienne i bardzo apetyczne, a sezam tylko podkręca całość :)

      Usuń
  21. Wspaniałe połączenie smaków. To danie musi być bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  22. Przyłączam się do gratulacji.
    Danie wygląda smakowicie.
    Uwielbiamy makaron tagliatelle z filetem z kurczaka i papryką.
    Kupuję Wasz przepis. Zrobię na obiad w niedzielę.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Łucja, mam nadzieję że będzie Ci smakował. Również pozdrawiam :)

      Usuń
  23. Bardzo lubię słodkie połączenia przy przyrządzaniu kurczaka, a myślę, że ta gruszkowa wersja również podobnie przypadnie mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)