>

piątek, 11 grudnia 2015

Prosty obiad - filet z kurczaka, gruszka i orzechy z ryżem.





Już przekonywałam o walorach smakowych gruszki z makaronem, 
a teraz czas na gruszkę z ryżem. Połączenie jak najbardziej trafione i godne polecenia.



duża twarda gruszka
jedna pierś z kurczaka
łyżka masła
5 orzechów włoskich
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta soli
szklanka ugotowanego ryżu





Na suche patelni prażymy pokrojone orzechy, gdy się zrumienią przekładamy na talerz.
Mięso nacieramy solą i smażymy na maśle aż się ładnie zarumieni i będzie całkiem przesmażone. Odkładamy na bok aby sobie odpoczęło.




Gruszkę kroimy w dość grube plastry, oprószamy czerwonym pieprzem i smażymy na tym samym tłuszczu co mięso. Gdy owoc jest al dente ściągamy go z patelni.





Filet kroimy w plastry podobnej grubości co gruszka, naprzemiennie układamy na ryżu,
 a całość posypujemy orzechami.




Niewiele pracy, niewiele tłuszczu a jak już to ten dobry, dużo białka i ogólnie niezła 
radocha dla podniebienia. Czerwony pieprz i sól z masła doskonale łamią słodycz gruszki,
ale jej nie zabijają do końca. Tak więc na jednym talerzu mamy bogatą gamę smaków.
Szczerze polecam i zachęcam do wypróbowania :)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)