>

niedziela, 20 grudnia 2015

Szybki, prosty posiłek na zamówienie czyli kuskus z kurczakiem i granatem na ostro.





Pogoda piękna, słoneczna iście wiosenna, 
aż trudno uwierzyć  że za kilka dni Wigilia i Święta.
Gdyby nie choinki, płynące zewsząd kolędy ciężko byłoby uwierzyć iż to koniec grudnia.
Kilka dni temu napisał do mnie pewien Pan z prośbą o jakieś szybkie danie.
Pan jest fanem wszelkich kasz, makaronów lubi mięso i owoce,
ale kończą mu się pomysły i chciałby coś nowego.
Jakby to krótko napisać....
mówisz i masz. :)





łyżka masła
pierś z kurczaka
sól i pieprz cayenne do smaku
szklanka kuskus
woda
2 liście jarmużu
0,5 owocu granatu 





Czyste mięso kroimy w kostkę, wielkość dowolna, według własnych upodobań
 Oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na maśle.
Ilość przypraw też należy dobrać do własnych gustów i smaków.
Zdejmujemy mięso na talerz, na patelnię wsypujemy kuskus, zalewamy wodą
tak jak zaleca producent i czekamy aż zmięknie.
Granat przekrawamy w poprzek, a następnie czubkiem noża nacinamy w miejscu ścianek
i je wyłamujemy. W ten sposób pestki ładnie i bez chlapania wypadają do naczynia.




Gdy kuskus gotowy dodajemy pestki, mięso i porwane liście jarmużu.
Ostatecznie doprawiamy i gotowe.




 Raptem 15 - 20 min i mamy porcję
dla dwóch osób. Mam nadzieję, że Pan Roman będzie zadowolony.




Jeszcze kilka słów o jarmużu. Pogoda jaką mamy bardzo mu sprzyja,
po lekkim zmrożeniu jest najlepszy, a tak bardzo niedoceniany.
Ma w sobie więcej dobra niż kapusta i szpinak razem wzięci. 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)