>

piątek, 8 stycznia 2016

Filet kurczaka z pieczarkami i natką, prosto i smacznie.





Naprawdę niewiele trzeba, aby nieźle odstawić zwykłego kotleta.
Wcale  nie są potrzebne wymyślne dodatki czy też dużo przygotowań.
Wystarczy odrobina fantazji i mamy świetną, smaczną sztukę mięsa.
Kiedyś już było nadzienie z natki i grzybów, ale do środka,
dziś to  będzie szybsza wersja czyli  kopczyk na wierzchu.






4 gotowe kotlety z piersi kurczaka
30 dkg pieczarek
0,5 szklanki posiekanej natki
łyżka masła
łyżeczka majeranku
łyżeczka pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
sól do smaku
kawałek żółtego sera





Pieczarki kroimy w paski i obsmażamy na maśle, 
gdy są już miękkie dodajemy majeranek, 
oba pieprze i doprawiamy solą do smaku.




Wsypujemy natkę i dokładnie mieszamy, aby się wszystko równo rozłożyło.
Na każdy kotlet nakładamy porcję grzybów z natką, posypujemy odrobiną sera.
Na ciepłym farszu serek się lekko rozpuści. Jeśli nie, można na chwilę
wstawić do piekarnika lub mikrofali.




Takie zastosowanie natki świetnie się sprawdza. Warto sobie uświadomić, że to zielone bogactwo  ma o wiele więcej zastosowań niż tylko zupa.




A w połączeniu z grzybami i pieprzem to już  w ogóle światowe klimaty.
Proste zestawienie też może zaskoczyć bogactwem smaku .



4 komentarze :

  1. Ciekawe. ..muszę spróbować. ..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja często dodaję pieczarki i ser żółty na wierzch kotleta. Nie pomyślałam o pietruszce:) Muszę ją dołożyć, na pewno doda specyficznego smaku.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)