>

sobota, 20 lutego 2016

Deser mleczno - kokosowy z sosem owocowym.




Ostatnio były gotowane kluski z sosem wiśniowym
i sosu trochę zostało, a więc trzeba jakoś go wykorzystać.
A że ilość nie była powalająca, postanowiłam ją powiększyć i  podać z deserem.
Kiedyś już był podobny deser z  MALINAMI  oraz z  KAWĄ I POMARAŃCZĄ .
Często manna na mleku bywa przez nas znienawidzona.
Jednak odrobina wyobraźni i ta zmora z dzieciństwa może przeistoczyć się w
smaczny, prosty i zdrowy deser.
Który chętnie będą pałaszować duzi i mali.

0,5 l mleka
4 - 5 łyżek manny
3 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

Sos.
przepis na sos --->  TU
2 pomarańcze




Gotujemy mleko, dodajemy cukier, sól i wiórki, a następnie kaszkę.
Gdy masa zacznie gęstnieć przekładamy do dwóch jednakowych naczynek przepłukanych zimną wodą i odstawiamy do całkowitego stężenia. 
Dzięki wiórkom masa nie będzie tak zwarta i zbita jak to gęsta manna bywa.
Kto chce może dodać ich więcej, to już zależy od upodobań i smaków.




Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, a drugą filetujemy tzn
wycinamy nożem cząstki z przegródek owocu i dodajemy wszystko do sosu.




Zimną kaszkę wyjmujemy na talerzyk, polewamy gorącym sosem i możemy jeść.




Proste prawda? A jakie dobre i aromatyczne.




I po co sięgać po niezdrowe przekąski, jak można zjeść smaczny, pożywny deser
bez rujnowania sobie wątroby i portfela. :)




3 komentarze :

  1. Deser wygląda niezwykle apetycznie. :-) Co tu dużo pisać...chcę taki :-)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)