>

piątek, 18 marca 2016

Kurczak duszony na kapuście z pieczarkami.





Niedziela, wiadomo wszyscy w domu i trzeba ich nakarmić.
Ale czasem bywa tak, że nic a nic się  nie chce  stać przy garach i  szuka się obejść.
Jednym z takich może być właśnie proponowana przeze mnie potrawa.
Po krótkim przygotowaniu zamykamy wszystko w jednym garze
i nich się dusi, a później mamy....
mięso, kapustę, grzybki wszystko pachnące i aromatyczne.



3 duże udka kurczaka
1 kg kiszonej kapusty
0,5 kg pieczarek
łyżka masła
3/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
sól
łyżka majeranku
łyżka pieprzu ziołowego
łyżeczka oregano
łyżeczka białej gorczycy
po kilka kulek :
jałowca
czarnego pieprzu
ziela angielskiego
liść laurowy




Czyste mięso kroimy na trzy części, takie i łatwiej obsmażyć i szybciej jest miękkie
oraz bardziej przechodzi przyprawami. Takie kawałki nacieramy solą i czerwonym pieprzem.





Obsmażamy na maśle aż będzie rumiane.
Pieczarki kroimy ( w zależności od wielkości ) na ćwiartki lub połówki i
obsmażamy na tym samym tłuszczu co mięso.
Kapustę można poszatkować aby była drobniejsza. Ja nie szatkuję, w tym wydaniu
lubię taką długą i ciągnącą się. Zalewamy wodą i obgotowujemy.
Na spód gęsiarki dajemy dwie łyżki tłuszczu ze smażenia mięsa.
A uwierzcie zrobi się go sporo po wysmażeniu kurczaka.
Resztę tłuszczu zlewamy sobie gdzieś do słoiczka,
 a patelnię zalewamy odrobiną wody  aby odmokła.
Najpierw na dno wkładamy kapustę , zalewamy wodą z patelni.
Na kapustę układamy mięso i całość zasypujemy pieczarkami.






Następnie przyprawy, sól tak według własnego smaku.
Proponuję te przyprawy kulkowe włożyć sobie do kawałka gazy i zawiązać.
Takie wrzucić gdzieś między mięso a kapustę.
Później nikt nam nie grzebie w talerzu, tylko wszystko razem wyrzucamy.
Przykrywamy i albo do piekarnika, albo ustawiamy na maleńkim ogniu niech
sobie wolno pyrka.
Trzeba zaglądać i w zależności od twardości mięsa, podlać wodą albo i nie.
Oczywiście ilość mięsa też jest zależna od ilości osób albo ich apetytów. 
Później to już zostaje ugotować jakiegoś ziemniaczka i się delektować.
Taki garnek można sobie nawet naszykować dzień wcześniej.
Wynieść w chłodne miejsce, a w niedzielę czy każdy inny dzień
mamy prawie obiad gotowy.




Nie muszę nikomu tłumaczyć, że wszystko sobą nachodzi. 
Zapachy uwięzione pod pokrywką
kumulują się z każą minutą, aby później rozpieszczać nasze kubki smakowe. :)




16 komentarzy :

  1. Bardzo lubię takie dania. A kapusta to już palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię mięsa duszone w kapuście kiszonej mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak:)

    Ostatnio jak mi sie nie chce gotować to zwalam to na młode:D
    a co nie sie uczą:D

    Buziaki Eluś, mam nadzieje, że jest już lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapustkę z pieczarkami to ja lubię pod każdą postacią. U mnie dzisiaj również była na stole, ale z łazankami :) Fajny pomysł. Konkretne danie, pyszne, aromatyczne, ... Poproszę porcję :)
    Takie dania lubię za to, że po pracy czekają na nas już gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapusta kiszona, kurczak to moje jedzonko.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypasiony obiad :D Dla Angeliki "zabójczy" ale na pewno by jej smakował :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana super pomysł na pyszne danie, z chęcią takie zrobię. Miłego wieczorku :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś często robiłam tak kurczaka, chętnie przypomnę sobie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj jak najbardziej. Lubię kwaskowe smaki :) Danie obiadowe - palce lizać! Zjadłabym porcję z dokładką :) Wspaniała propozycja. Pozdrawiam cieplutko. Miłego weekednu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kapusta, pieczarki i kurczak <3 Uwielbiam te Twoje połączenia :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. obiad w najlepszym wydaniu! Kapusta przejdzie smakiem mięsa i pieczarek - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  11. Je nie jadłam takiego dania ,muszę zrobić mam jeszcze swoją kapustę. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne połączenie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam kurczaka w takiej formie. Mniam! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki przepis to idealne połączenie składników dla mojej rodzinki! Życzę milutkiej niedzieli, pozdrawiam Elu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm uwielbiam takie dania! A kapustka z pieczarkami! Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam kapustkę, super pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)