>

piątek, 11 marca 2016

Prosty kurczak pieczony w keczupie z sezamem.




To co dziś chcę zaproponować,
to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka.
Nie trzeba wymyślnych marynat, nie trzeba czekać.
Wszystko idzie z marszu, wręcz taśmowo.
A potrzeba tylko....


4 udka kurczaka
łyżka masła

Marynata:
szklanka keczupu 
łyżka skórki otartej z cytryny
łyżeczka majeranku
2 łyżki sezamu
1/4 łyżeczki soli





Udka ( może być każda inna część kurczaka) tniemy na trzy mniejsze części,
 takie szybciej nam się usmażą, a później dopieką
niż takie duże kawały mięcha. Ja jeszcze odcinam od pałki ten kawałek kości ze skórą.
Jeśli ktoś nie może jeść podsmażanego,
może obgotować i będzie miał wywar na zupę.




Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, obsmażamy mięso aż będzie  ładne rumiane.
Ten zabieg pozwoli nam pozbyć się z mięsa sporo tłuszczu.
Sami zobaczycie ile tłuszczu przybędzie na patelni.
Keczup używamy jaki wolimy, ja wolę pikantny i takiego używam.
Ale znakomicie sprawdza się też łagodny, wszystko kwestia gustu.




Podsmażone mięso ( gorące) układamy na blasze wyłożonej papierem
smarujemy z każdej strony marynatą, posypujemy sezamem
i do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy jakieś 20 min.





Trzeba pilnować ponieważ pomidory dość szybko łapią kolor, 
 a więc łatwo potrawę przypalić. 
Mięsko jest soczyste, lekko cytrynowe i bardzo aromatyczne.
A do tego pozbawione sporej ilości tłuszczu.





34 komentarze :


  1. Jesteś genialna z tym pocięciem udek na 3 części, człek kombinuje, a tu trach ciach i 3 x szybciej. Czyżbym jutro serwowała na obiad udka kurczaka ? :)
    Miłej nocki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko bo te najłatwiejsze sposoby są takie trudne... :))

      Usuń
  2. Robię bardzo podobne danie, tylko że w wersji smażonej na patelni. Muszę wypróbować Twojej wersji, gdy nie będzie mi się chciało marynować mięsa akurat, super szybka i smaczna :) Bardzo lubię sezam, nadaje mięsom fajnego posmaku i ekstra się komponuje w wielu przepisach. Zawsze mam go u siebie w kuchni. Ostatnio odkryłam też olej sezamowy :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wygląda ten kurczak! Jest 1 w nocy, a ja zrobiłem się strasznie głodny od tego patrzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz dawno temu Elu stwierdziłam, że nie ma to jak 3 - 4 przyprawy na kurczaku. Prostota w przypadku kurczaka sprawdza się w 100%. Pyszna propozycja :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jak się człowiek obstawi nadmiarem to wcale nie znaczy że osiągnie sukces. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Przepis bardzo prosty, a kurczak wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, taki był zamiar całej potrawy :)

      Usuń
  6. Wspaniały pomysł na niedzielny obiadek! Pozdrawiam Elu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na każdy obiadek i niedzielny i leniwy :) Pozdrawiam Beatko :)

      Usuń
  7. Mięsko z sezam super smakuje! W ketchupie nigdy nie próbowałyśmy go przyrządzać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezam to super gość, sprawdza się zawsze.

      Usuń
  8. Uwielbiam kurczaka.Kupuję twój pomysł na marynatę z keczupu.
    Miłej niedzieli, Elu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Uwielbiam kurczaka w ketchupie. Mniam!!! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam karkówkę w keczupie, ale kurczaka jeszcze nigdy tak nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. FANTASTYCZNY PRZEPIS SERDECZNOSCI MNIAM

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie pogardzę tym kurczaczkiem na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł. W ketchupie jeszcze nie robiłam, ale na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)