>

czwartek, 3 marca 2016

Szarlotka sypana z budyniem.




Ten przepis obiecałam już dość dawno.
Ale jest tyle zaległości, każdy o coś prosi  i tak się odwleka w czasie.
To ciasto powstało metodą prób i błędów, robiłam kilka i każde inaczej.
Każde na swój sposób jest dobre, jednak posiada inne walory.
Od smakowych i kalorycznych, po ekonomiczne i czasowe.


3 budynie wiśniowe( na 1,5 l mleka)
kg twardych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka cynamony
litr mleka





Ciasto:
szklanka manny
szklanka mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki cukru brzozowego
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku
100 g masła




Jabłka a raczej ich smak i rodzaj są bardzo kluczowe w tym wypieku.
Od  tego bowiem zależy ile cukru i czy w ogóle dodamy.
Jeśli jabłka są słodkie, cukier  jest do nich zbyteczny.




 Mąkę, mannę i resztę składników mieszamy razem z masłem 
i robimy kruszonkę. Ja poszła, ma skróty i wrzuciłam do malaksera.
Jeśli ktoś użyje zwykłego cukru, to też w tej samej ilości.
Obrane jabłka ścieramy na mandolinie lub kroimy na cienkie plasterki.





Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem ( ilość według uznania)
dokładnie mieszamy.
Budynie gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, ale na litrze mleka.
Tortownicę (28 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką.
Na dno wysypujemy 3/4 kruszonki, na nie połowa jabłek, gorący budyń.
Znów jabłka i reszta kruszonki.
Całość lekko wystawała z formy, ale to nic w pieczeniu siądzie.
Zwłaszcza jabłka te mocno ulegną. 
Pieczemy około godziny ( trochę więcej ) w 180 stopniach. 
Wyjmujemy po pełnym wystudzeniu aby nam się nie rozjechało.




Ciasto należy do gatunek wypieków bardzo sycących.
To za sprawą  błonnika z mąki,  nie traci ono  na atrakcyjności,
a zyskuje na walorach. 
Proste, szybkie, smaczne a i wygląda sobie niczego, same plusy. :)




47 komentarzy :

  1. to ja poproszę kawałeczek- duży :D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam okazji jeść jeszcze szarlotki z budyniem chyba, o ile mnie pamięć nie myli. Ale coś czuję, że może to być naprawdę smaczne ciasto. Wygląda apetycznie. Szarlotki ogólnie lubię i każdą z chęcią zmiotę z talerzyka ;) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Madziu lubię bez budyniu, jednak te z jego dodatkiem są dużo lepsze, moim zdaniem. :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Szarlotka wygląda przepysznie. Akurat coś takiego chodziło mi po głowie ostatnio ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znów trafiłam? Nie, to trąci jakimś szpiegostwem :))

      Usuń
  4. Uwielbiam szarlotki pod każdą postacią. Wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak samo jak ja Marzenko, każda byle z dużą ilością nadzienia :)

      Usuń
  5. Elu pyszna szarlotka. Uwielbiam takie z budyniem. Na, ale ja w ogóle uwielbiam wszystkie ciacha z jabłkami. One mi się nigdy nie nudzą. I potwierdzam, że takie ciacho jest bardzo sycące. To chyba również przez budyń. Po jednym kawałku takiego ciacha jestem najedzona.
    Jeszcze nie robiłam szarlotki sypanej. Kiedyś muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Agnieszka, pamiętam że lubisz:) O tak tu się nie da dużo zjeść. To jest solidne ciacho.Ja też długo się zabierałam do zrobienia, a teraz już robię bardzo często. Jak mi się nie chce zagniatać ciasta...raz raz i gotowe. Przekonaj się sama :)

      Usuń
  6. Nie odważyłabym się piec budyniu, a jednak okazuje się że można :) ja bym wolała jednak waniliowy, ale poza tym wszystko mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że można, to tylko tak strasznie wygląda. Ja dałam taki jak miałam, nie mogłam wybrzydzać :))

      Usuń
  7. Fajne połączenie smakowe i kolorystyczne. Zapisuje do wypróbowania. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Alu, niewielkim nakładę ma się naprawdę fajne ciacho :)

      Usuń
  8. Elu u Ciebie tyle wspaniałych przepisów, że ja już nie nadążam - wszystkie mi przypadły do gustu tylko z czasem krucho, żeby je wszystkie wypróbować... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko dlatego że czas i terminy nas gonią, moje przepisy są takie proste w wykonaniu :)) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. Wygląda bardzo kusząco :) Uwielbiam wszelkie szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Elu, Twoja szarlotka wygląda obłędnie. Uwielbiam ten rodzaj ciasta.
    Upiekłabym na niedzielę ale idziemy na urodziny. Może w następną?
    Serdeczności zostawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można w następną, mam nadzieję że będzie smakować :)
      Pozdrawiam również :)

      Usuń
  11. Świetnie to połączyłaś :) Szarlotka pierwsza klasa

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie :) Chętnie wprosiła bym się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ma już, ale może następnym razem :)

      Usuń
  13. Szarotka malo że smaczna i tak kolorowa jest bardzo kuszaca serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kolory jakoś lepiej reagujemy, wiadomo jesteśmy wzrokowcami :)

      Usuń
  14. Nadzienie wygląda świetnie :) Szarlotkę zawsze miło zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Szarlotkę sypaną robię od kilku lat, z budyniem też, ale żeby sypaną i z budyniem w jednym? Tego nie znałam. Spróbuję na pewno!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę warto jest przepyszna :)

      Usuń
  16. Wygląda super! Chętnie bym zjadła kawałek albo nawet dwa do kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dwa ciężko zjeść...budyń i pełnoziarnista mąka, kaszka robią swoje :)

      Usuń
  17. Taką szarlotkę bardzo lubię. Mniam... i jeszcze ten budyń.

    OdpowiedzUsuń
  18. Szarlotka z różowym budyniem wygląda obłędnie. Jest tak późno, ale wszamałabym jeden kawałeczek. Dużo słoneczka, na jutro dla Ciebie przesyłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten budyń to taki rumieniec na blasze :)Dziękuję serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  19. A ja dzisiaj wypróbuję:) Napiszę po konsumpcji:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Zawsze do szarlotki dawałam budyń waniliowy. To może być coś nowego, więc spróbuję następnym razem Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ciekawie to wygląda :) Wspaniała szarlotka!

    OdpowiedzUsuń
  22. Super ciacho! Inna szarlotka niz większość Mysle ze mozna nia było zaskoczyć gości! Swietna jest Mam nadzieje ze wypróbuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)