>

wtorek, 26 kwietnia 2016

Pierś kurczaka nadziewana dzikim ryżem z orzechami.





Było już nadziewane kaszą,
szpinakiem, fetą, całą gamą owoców, warzyw.
Dlaczego więc nie spróbować z ryżem. A  że dołączyłam do  
akcji zaRYŻykuj  i mam zapas przeróżnych produktów firmy 
Uncle Ben`s trzeba z nich korzystać. 





2 piersi kurczaka
woreczek dzikiego ryżu
1/3 szklanki orzeszków ziemnych
łyżka skórki z cytryny
ząbek czosnku
białko jaja kurzego
sól i pieprz do smaku

Oraz:
2 łyżki masła
łyżeczka słodkiej papryki
wykałaczki
sos pomidorowy Dolimio 




Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Na suchej patelni prażymy orzechy aż się lekko zarumienią.
Z czystego mięsa usuwamy resztki tłuszczu i błon.
W obu kawałkach robimy z boku nacięcie, tworząc tzw kieszonkę
do której to właśnie nałożymy nadzienia.




Zimne orzechy siekamy nożem na drobno, aby były wyczuwalne,
ale nie zdominowały nadzienia.




Przestudzony ryż wkładamy do miski, dodajemy orzechy,
 przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku.
Nadzienie powinno być dość pikantne, ponieważ część smaku
przejmie mięso i wszystko się ładnie zrównoważy.





Na koniec dodajemy białko które zadziało jako spoiwo i możemy napełniać.
Napełniamy kieszonki, ale nie zbyt mocno aby nam później nie popękały.





Spinamy wykałaczkami, nacieramy odrobiną soli i słodką papryką.
Dusimy na maśle około 20 min pod przykryciem.
Wyjmujemy kotlety na talerz aby sobie odpoczęło,
a do resztek na patelni wlewamy sos.
Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając aby sos zebrał
wszystko co powstało podczas smażenia.
Nie jestem specjalną fanką gotowych sosów, ale ten mnie przekonał.
Prawie 80% pomidorów, a później czosnek, cebula, bazylia...




Podałam z sosem, ale równie dobrze można
zaserwować z jakąś surówką lub z czym tam kto lubi.
Mięso nachodzi smakami nadzienia i jest lekko cytronowo - orzechowe.




43 komentarze :

  1. Mega ciekawe nadzienie! orzechy i dziki ryż <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to musi być pyszne. Jutro i ja przetestuję :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było Aniu, było i wszystkim smakowało :) Pozdrawiam :))

      Usuń
  3. Wspaniałe roladki...aż ślina cieknie :)))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Elu, teraz mnie zaskoczyłaś swoją kreatywnością:) To musi być boskie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko cieszę się, że mi się udało :) Smakowało i to bardzo :)

      Usuń
  5. To teraz u Eli będzie ryżowo - bardzo się cieszę ;) roladki wspaniałe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będziemy Justynko jeść aż pożółkniemy :)) Dziękuję.

      Usuń
  6. Ryż dodaje do roladek wieprzowych, ale nie łączyłam ich z orzechami:)
    świetny przepis Eluniu
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziki ryż fajnie z nimi współgra, a cytryna tylko dopełnia całości. :) Buziole

      Usuń
  7. Ciekawe połączenie, chętnie bym skosztowała :)Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze do tego smaczne. :) dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Smakowite roladki, fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe i oryginalne nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne połączenie i super pomysł z nadzieniem :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Ja też i kombinuję ile się da ze smakami :)

      Usuń
  12. Ciekawy przepis coś innego.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoje sposoby na kurczaka są po prostu mistrzowskie. Obłędne inspiracje :) Koniecznie muszę przetestować, bo aż apetyt rośnie na smak widok. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Madziu, lubię kurczaka i to bardzo. Aby się nie znudził różnie zestawiam, ale też nie wydziwiam.Zazwyczaj jest to to co mam pod ręką. Pozdrawiam:)

      Usuń
  14. Bardzo ciekawie nadziane mięsko Elu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Filet z pomysłem i dobrym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takiego kurczaka to jeszcze nie jadłam! Pomysł na obiad rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Agnieszka, niejeden będzie zaskoczony zawartością jak podasz :)

      Usuń
  17. Nadzienie świetne, szczególnie te orzechy mnie przekonują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie się sprawdzają w tej kombinacji :)

      Usuń
  18. Cudowne roladki. Pyszny pomysł kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne roladki takie lubię pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię ten ryż a orzechy idealnie do niego pasują ;) super odmiana na podanie ryżu ...zamiast obok mięska,, w mięsku,, :D fajna też ta cała akcja zaRYŻykuj ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można powiedzieć Ola, że taka zmyłka :) A akcja naprawdę fajna.

      Usuń
  21. Super przepis, zdrowo i smacznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Muszę przyznać, że wiesz co dobre, bo kocham orzechy ponad wszystko! Mogę je jeść codziennie bez ograniczeń! Wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Agnieszka, staram się nie przekombinować aby zawsze to było proste, a jednak inna, nowe. :)

      Usuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)