>

niedziela, 29 maja 2016

Przekąski z ciasta francuskiego i dodatków.





O zaletach i cudowności ciasta francuskiego
nie będę pisać, to każdy wie, a jak sam się jeszcze nie przekonał,
to słyszał od innych. Niby to zwykły arkusz ciasta,
rozwija się, nakłada składniki i za każdym razem mamy
świetną prostą przekąskę.
Nie trzeba długo obmyślać składu, wystarczy odtworzyć lodówkę
i wziąć to co mamy pod ręką. Tak też było w tym przypadku.





opakowanie ciasta francuskiego
kiełbasa
kilka korniszonów
kawałek żółtego sera
jajko
2 łyżki sezamu






Ogórki, kiełbasę i ser kroimy w słupki takiej samej długości.





Z rozwiniętego ciasta odcinamy pasek takiej samej szerokości jak długość dodatków.
Każdy smarujemy jajkiem i układamy od brzegu obok siebie po jednym
ze składników i zwijamy. Wystarczy obrócić aby brzeg ciasta dostał się pod spód.






Odcinamy nadmiar, a  gotową przekąskę układamy na blasze
wyłożonej papierem , łączeniem do spodu.
I tak sobie poczynamy aż do wyczerpania składników.





Gotowe smarujemy resztką jajka, posypujemy sezamem i do gorącego piekarnika
( 190 stopni ) do momentu aż się ładnie zarumienią.
Aromat jaki się unosi podczas ich pieczenie jest cudowny.
Niepozorne składniki razem stwarzają smakowity smak i aromat,
którym naprawdę ciężko się oprzeć. 
Zachęcam do wypróbowania, wcale nie trzeba sięgać po wymyślny skład,
aby sprawić przyjemność kubkom smakowym i zadowolić zmysł węchu.







35 komentarzy :

  1. Jak dla mnie idealna kolacja po długim dniu😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto francuskie, a Twoja propozycja przekąsek Elu jest dla mnie idealna! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Beatko że przepis się podoba :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Twoje przekąski wyglądają bardzo smacznie Eluniu, pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię ciasto francuskie z jego uniwersalność i szybkość w przygotowaniu, o smaku nie wspomnę:)
    buziaki przesyłam i spokojnego tygodnia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś genialna ! Pisałam to już ? Prawdy nigdy za wiele :) Takie cudowne, a zarazem proste danie, może zrobić każdy, więc podkradam myśl i jak tylko zanabędę ciasto francuskie, to zagoszczą te rarytasy i na moim stole :)
    Pozdrawiam i do następnego :)
    Ps. Mimo Twojego pokuszenia, udało mi się co nieco zrzucić z wagi i nie są to odważniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. yyyy z grzeczności nie zaprzeczę, kilka razy. Ale spoko, pisz mi tak pisz :)))
      Zrób Bożenko, zrób smak i aromat są cudowne.
      A co do kg...najważniejsze zachować umiar, to klucz do sukcesu.

      Usuń
  6. Elu, kupuje Twój przepis na przekąskę. Świetna!
    Ciasto francuskie zawsze mam w zamrażalce. Dzisiaj nie miałam nic do kawy i zrobiłam rogaliki z dojrzałą gruszką.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto francuskie i różności, jakie można czarować przy jego udziale. Takie z kiełbaską, serkiem i ogórkiem muszą być - miodzio :D Idealne jako mała przekąska, gdy zawitają do nas goście :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było miodzio oj było :)Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  8. na piknik czy imprezę w sam raz, a i na śniadanie chętnie bym zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zawsze i wszędzie się sprawdzi :)

      Usuń
  9. Ciasto francuskie lubię właśnie za to, że wyczarować można z niego cuda. I wszystko w krótkim czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jedno co nas ogranicza to tylko nasza wyobraźnia :)

      Usuń
  10. Robię często takie przekąski, ale najczęściej z pieczarkami i kapustą. Pyszna sprawa, no i tak szybko się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kapustką to już większa zabawa, moje takie bardziej leniwe :)

      Usuń
  11. Ciasto francuskie jest tak wdzięczne, że przyjmie każde składniki :) Super przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma zakalca, pięknie wyrasta tylko robić :)

      Usuń
  12. Świetny pomysł Elu, na imprezkę super a także na tzw czyszczenie lodówki. Miłego wieczorku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, sprzątanie lodówki pierwsza klasa :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  13. Ciasto francuskie teraz mamy łatwo dostępne, więc nic tylko korzystać. Sama często korzystam z tego ciasta, takiej przekąski jak prezentujesz jeszcze nie robiłam, ale wiele innych - tak. Np. z parówkami, z brzoswiniami, z jabłkiem :-) Tylko mokre nadzienia gorzej się sprawdzają podczas pieczenia (chyba, ze robię coś nie tak...).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, a posmaruj ciasto jajkiem i dopiero nałóż nadzienie, albo jeśli jest bardziej wodniste podsyp kaszą manną, ściągnie nadmiar wilgoci.

      Usuń
  14. Elu, dziękuję za przepis. Wykorzystam na pewno.Kiedyś robiłam roladę z szynką w cieście francuskim i wszyscy się zajadali. Myślisz, że ze szparagami i z chedarem, upieczone byłyby dobre? Już nie wiem jak jeść szparagi, taki mam urodzaj na grządce. Mogę powiedzieć, że najadłam się po uszy:)))
    p.s. Upiekłam przekładańca, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że się sprawdzi i na pewno będzie pyszne. Tylko posmaruj wcześniej ciasto rozbełtanym jajkiem.

      Usuń
  15. To jest wspaniała przekąska ;) szybko i bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A najlepsze jest to, ze nie trzeba zagniatać ciasta :)

      Usuń
  16. Przekąski z ciasta francuskiego często robię, uwielbiam to ciasto, pasuje do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)