>

wtorek, 21 czerwca 2016

Bez pieczenia -truskawki z czekoladą biszkoptami otoczone.






Na taką skalę wykładzinę z biszkoptów robiłam po raz pierwszy.
Były desery w mniejszych miseczkach czy też pucharkach.
Jednak tym razem postanowiłam zaszaleć i
iść w rozmiar, a co? :)
Jak na sezon przystało są truskawki.
A z czym truskawki najlepiej smakują?
Wiadomo z czekoladą i bitą śmietaną, jednak tą drugą
postanowiła trochę odchudzić.






150 g okrągłych biszkoptów
2 herbaty truskawkowe
szklanka gorącej wody


Masa:
300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
łyżka skórki z cytryny
4 łyżki cukru brzozowego ( ksylitol)
łyżka mleka w proszku
0,5 l śmietany kremówki
300 - 400 g serka z wiadra
0, 5 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki ciepłego mleka

Polewa:
100 g masła
2 kopiaste łyżki kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 - 3 łyżki ksylitolu 
2 łyżki mleka
łyżka oleju



Oraz:
miska 2,5 - 3 l
folia spożywcza
równa, prosta szklanka





Herbaty zalewamy wodą aby się zaparzyły.
Czyste obrane truskawki, osuszone na ręczniku rozgniatamy,
najlepiej dłonią i przekładamy na sitko.
Chodzi o pozyskanie soku, w którym będziemy rozprowadzać żelatynę.
Miskę wykładamy dokładnie folią.
Biszkopty maczamy w chłodnej herbacie i wykładamy
nimi spód i boki miski.






Gdy pozyskamy tak około 1/3 szklanki soku można namoczyć 
w nim żelatynę, gdy napęczniej podgrzewamy i mieszamy aby się rozpuściła.
Truskawki dokładnie miksujemy .
Ubijamy śmietanę do momentu aż zaczną się robić na niej wzorki.
Wtedy wsypujemy mleko( aby nie podchodziła woda), 
ksylitol, skórkę i dodajemy po łyżce serka, nadal wolno miksując.
1/3 masy odkładamy do innego naczynia. A do reszty dodajemy 
truskawki i przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy.






Na środku miski ustawiamy szklankę (spodem na biszkoptach),
w koło niej rozprowadzamy truskawkową piankę.
Wyrównujemy i przykrywamy namoczonymi biszkoptami.





Wstawiamy do lodówki na 10 - 15 minut, aby lekko stężało.
Czekoladę rozpuszczamy razem z gorącym mlekiem
w kąpieli wodnej i dodajemy  do pozostałej masy,
delikatnie miksując. W tym przypadku czekolada 
zastąpi żelatynę.







Wyjmujemy ciasto z lodówki, delikatnie wykręcamy szklankę,
a otwór po niej napełniamy masą.
Przykrywamy biszkoptem, nakrywamy szczelnie folią
i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Najlepiej na całą noc.





Składniki na polewę podgrzewamy do momentu
aż się masło rozpuści i składniki połączą.
Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki.





Odwijamy , przykrywamy talerzem, obracamy miskę
i ściągamy folię  .
Pokrywamy całość tężejącą polewą i to by było na tyle.







Nie ma tu za dużo cukru, ale wiadomo biszkopty są słodkie,
śmietanka też powinna być słodka, a więc tyle wystarczy.
Ciasto, a może powinnam napisać deser?
Nieważne, smakuje jak puszysta, delikatna truskawkowa pianka
z czekoladową wkładką. 






Milion smaków truskawek - edycja trzecia

41 komentarzy :

  1. Przede wszystkim wygląd mnie urzeka :) Jakie ładniutkie, równiutkie wyszło. Ciekawe czy i mi by się takie udało. Smak na pewno świetny. Wygląda tak lekko, apetycznie. No i bez pieczenia. Super :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Madziu :) Na pewno by Ci wyszło, to tylko tak wygląda, a ja nawet specjalnie się do tego nie przykładałam :) Konsystencjom przypomina ptasie mleczko, taka pianka... Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. ciekawy pomysł, fajne, orzeźwiające ciasto na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, po schłodzeniu, przed polaniem czekoladą wygląda jak piłka - to na poczet dzisiejszego meczu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez mi tak przemknęło przez myśl, że piłka okrągła, a bramki są dnie :)

      Usuń
  4. bez polewy wygląda jak piłka- tak pod mundial :D
    a tak w ogóle to super deser
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Reniu wstrzeliłam się w klimat :)) Buziole

      Usuń
  5. Ale ciekawie wymysliłas, super 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez polewy to jak piłka wyglądało, fajnie ;) pyszna słodka bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wyglada, na bardzo skomplikowane 😀

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyobrażam sobie, jak bosko smakuje, z pewnością spróbuję, niekoniecznie z truskawkami, myślę ze samo w sobie też jest genialne :)
    Gorące uściski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpływa się w ustach, biszkopty delikatne, masa jak pianka. Tu musiałam zrobić z truskawkami, choć sama osobiście wolałabym wanilię i czekoladę. :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Znakomity deser, wpadnę na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ty Elu jesteś pracowita. Takie wymyślne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak myślisz? A ja uznałam to za przejaw lenistwa, bo mi się nie chciało piec. :))

      Usuń
  11. Świetny deserek, musi być bardzo smaczny. Super podanie , taka bombka.

    OdpowiedzUsuń
  12. taki deser jest idealny dla mojej kuchni, bo piekarnik działa jak chce, a czasami najdzie ochota na coś słodkiego. dodatkowo, teraz przez te upały wersja na zimno będzie idealna!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jak z piekarnikiem jest się na wojennej ścieżce, taki deser będzie akurat :)

      Usuń
  13. deser doskonały na upalne dni, gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale do piekarnika wolę nie podchodzić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekko schłodzony, delikatny, nie za słodki, bajka :)

      Usuń
  14. Ależ to ciacho wygląda apetycznie. Cieknie mi ślina na jego widok.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam jakie apetyczne ciacho. Oj zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czasami nie mam ochoty piec, więc takie słodkie rozwiązanie byłoby dla mnie perfekcyjne. Wszystko wygląda tak pysznie!! :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Już sam wygląd ciasta jest urzekający i smaczny:) Od razu by się zjadło kawałeczek... Fajny przepis, muszę sobie zapisać w głowie:)
    Pozdrawiam serdecznie i dzięki Ci Elu za te super ciastkowe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisz Aniu i wypróbuj, mam nadzieję że Ci zasmakuje. :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  18. Elu deser wygląda fantastycznie, miałaś świetny pomysł, żeby go tak zrobić ;).

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny, orzeźwiający deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale to ciasto ładnie wygląda! Pierwszy raz w życiu widzę taki patent ze szklanką, bardzo pomysłowe! :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)