>

wtorek, 5 lipca 2016

Jagodzianki - chrupiące, delikatne i ekspresowe.





Jeszcze nie skończył się sezon truskawkowy,
a już można na całego cieszyć się z jagód, jagódek i jagodzianek.
Na hasło ....jagodzianki, myślimy o delikatnych,
puszystych bułeczkach z jagodowym nadzieniem, ale to tyle zachodu.
Ja postanowiłam obejść to wszystko, poszłam na skróty
i to mocno na skróty.


0,5 l jagód
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cukru
4 tortille 
200 mil śmietany kremówki
łyżka cukru waniliowego
owoce do dekoracji






Jagody ( mogą być mrożone) mieszamy z mąką i cukrem, tego cukru
można dać więcej lub mniej, jak kto lubi.
Dokładnie mieszamy, aby każda jagoda była obtoczona
w mące i cukrze.





Bierzemy tortillę, delikatnie załamujemy dwie przeciwległe strony,
składamy do środka i zamykamy krawędzią, która jest 
od naszej strony.





Wtedy powstaje nam taka kieszonka, troszkę przypominająca kopertę.
Napełniamy ją 1/4 jagód, zamykamy ostatnią krawędź .







Układamy na zimnej, suchej patelni.
Przykrywamy pokrywką i bardzo delikatnie podgrzewamy.
Gdy się lekko zrumieni obracamy na drugą stronę i dalej podgrzewamy.
Tą czynność powtarzamy dwukrotnie, aby się dobrze przepiekło.
Jagody puszczą sok, mąka lekko go zwiąże , a do tego
potrzebna jest temperatura.








Śmietanę ubijamy z cukrem i dekorujemy lekko przestudzone
jagodzianki.
Są chrupiące, delikatne i mega jagodowe.
Świetnie nadają się na szybki deser, drugie dnie lub poczęstunek
dla gości, Wszyscy zachęcają do tortilli wytrawnej,
a dlaczego nie zrobić ich na słodko? Skoro są, 
dlaczego nie korzystać?





Letnie owoce 2

38 komentarzy :

  1. taka wersja na szybko jagodzianek baaardzo mi odpowiada :) zapowiada się smaczna przekąska na deser :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybka Gabrysiu do zrobienia jak i do zjedzenia :)) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda... słodko, w weekend będę miała czas to spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, muszę tylko kupić jagódek i zrobić takie wspaniałości. Nie dość, że wyglądają pysznie to i na pewno smakują równie dobrze. Jaodzianki - pyyycha! Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka lżejsza wersja , szybsza i nic nie gorsza w smaku Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Jeszcze takich jagodzianek nie jadłam.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł i taki inny.Na pewno spróbuję. Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry jak wpadną niezapowiedziani goście :)

      Usuń
  6. Podoba mi się taka wersja jagodzianek :-) no kochana super to wymyśliłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być bardzo chrupiące 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chrupiące, a w środku delikatne i bardzo jagodowe :)

      Usuń
  8. jagody w tortilli?
    no nieźle, tak na szybko jak mnie coś najdzie będzie to idealny przepis:D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, na szybki deser na lenia lub w upalny dzionek :) Buziole

      Usuń
  9. Genialne ! W piątek pędzę po jagody. Jeszcze zdradź gdzie kupujesz tortille, w którym z marketów, są tak różne i niestety nie każde fajne.
    Uściski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te są dobre i można je kupić w Tesco,Auchan jak i w sklepach Społem i Piotr i Paweł. Buziole

      Usuń
  10. Ela to są super ekspresowe jagodzianki, dla zgłodniałych jagód desperatów, przyda się przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, na pewno nie odmówią zwłaszcza zjedzenia :)

      Usuń
  11. Bardzo lubimy nadzienia jagodowe a nasz tato to już w ogóle szaleje za tymi owocami :) Bardzo ciekawie wyglądają Twoje wersje jagodzianek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy zaskoczony, na FB nawet zrobiłam małą zgadywankę co to? I na tyle osób , na różne pomysły nikt nie wpadł, że to tortilla :)

      Usuń
  12. Zaskakujące połączenie, super pomysł, jejku nigdy bym na taki nie wpadła.
    Jagodzianki ekspresowe jakie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie że ja byłam pierwsza z tym szaleństwem :)

      Usuń
  13. Fajny pomysł na tortille ze słodkim nadzieniem. Ja zawsze robiłam w wersji wytrawnej. A jagódki najlepsze teraz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj się robi na słono, ale i tak się świetnie sprawdzają. :)

      Usuń
  14. Rewelacyjny i szybki pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę mało skromna i się z Tobą zgodzę :))

      Usuń
  15. Takich jagodzianek jeszcze nie robiłam..

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)