>

czwartek, 7 lipca 2016

Roladki z cukinii nadziewane ryżem i mięsem czyli gołąbeczki.




Lato i kapusta to okres
kiedy częściej niż zazwyczaj przyrządza się gołąbki.
Wiadomo, młoda kapustka ma ten urok, tą delikatność,
nie to co później, kamienna głowa.
Ale co, jak ma się ochotę na to mięsko z ryżem,
ale nie ma kapusty?
Zajrzałam do lodówki i tam uśmiechnęła się do mnie cukinia.
Pomyślałam sobie, a cóż to za różnica i to i to jest  zielone?
I tak powstały moje  gołąbeczki. :)






Nadzienie:
300 g mielonej łopatki
woreczek ryżu Uncle Ben`s
cebula
ząbek czosnku
łyżeczka majeranku
łyżka skórki otartej z cytryny
sól i pieprz do smaku
łyżka manny
jajko


Sos:
szklanka przecieru pomidorowego
0,5 szklanki pikantnego keczupu
sól i pieprz do smaki



Oraz:
2 młode cukinie
2 łyżki masła
łyżeczka słodkiej papryki
wykałaczki







Ryż gotujemy jak zaleca producent na opakowaniu.
Do mięsa dodajemy startą na tarce cebulę,
czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Na koniec dodajemy ryż, mannę  i jajko , dokładnie wyrabiamy.






Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie plastry.
Jeśli nie będą za grube, spokojnie pozwolą się zwinąć bez pękania.
Jeżeli któryś pasek okaże się za gruby, wystarczy posypać solą
i odstawić na chwilę. Później płuczemy w wodzie
i można zawijać.





Na każdy pasek cukinii nakładamy porcję farszu i zwijamy.
Przebijamy wykałaczką aby nam się nie rozwijało.





Wszystkie oprószamy papryką i smażymy na maśle,
na wolnym ogniu aż się lekko zrumienią.






Przed obróceniem na drugą stronę usuwamy wykałaczki.
Składniki na sos wlewamy do garnka i zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku, jeśli keczup jest dość pikantny
wszelakie dodatki są zbyteczne.





Roladki wprost z patelni układamy na talerz, polewamy sosem
i możemy zajadać. 
I tak to powstała, szybsza , łatwiejsza ( moim zdaniem) 
wersja  znanych i lubianych . 






22 komentarze :

  1. Bardzo lubię cukinię 😆 dziękuję za przepis Eluniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co Małgosiu, sama też bardzo lubię :)

      Usuń
  2. świetny pomysł z takim formowaniem "gołąbków":)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wróciłam z warzywnika i zastanawiałam się co zrobić z cukinii, której sporo urosło. Elżbieto, wielkie dzięki super przepis.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ kochana nie ma za co, cieszę się że się podoba, mam nadzieję że będzie także smakował :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Fajne bo z reguły robi sie wydrążone faszerowane cukinie a tu zupełnie inaczej

    OdpowiedzUsuń
  5. Roladki są fantastyczne :) Ale chętnie bym jadła - choć nie wiem czy miałabym talent takie zawijaski zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to nic trudnego, nakładasz porcję nadzienia na pasek i toczysz jak żuczek kulkę... :D

      Usuń
  6. Lubię gołąbki, ale nie robić, bo czasochłonne. Dlatego zwykle próbuję je robić wegług przepisów na "fałszywe gołąbki". Twoje wyglądają bardzo wykwintnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię, ale tyle zabawy z tą kapustą i czasem brak czasu, a czasem na samą myśl się odechciewa. A tu szybko się roluje, jedna partia się smaży, a Ty rolujesz następną. Jak dla mnie bardzo szybko :)

      Usuń
  7. Cebula, czosnek i majeranek są , więc melduję się na porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie pyszności :-) fajna odmiana i już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł świetny! Chętnie takie gołąbeczki kiedyś przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Eluniu genialny przepis !
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie pyszne :)) Rewelacyjny pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne, takie inne gołąbki ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie dumałam co zrobić z cukinii zalegającej w lodówce ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Urocze! Koniecznie musimy zrobić podobne bo cukinii mamy pod dostatkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają obłędnie, muszę zrobić podobne!

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)