>

wtorek, 19 lipca 2016

Ryż pełnoziarnisty z kurkami.




Tak chodziły za mną kurki z ryżem
aż się wreszcie doczekałam pierwszych zbiorów.
Mąż się wybrał na chwilę i trochę uzbierał.
Szału nie ma, dość że to wszystko mokre to jeszcze robaczywe.
Ale tak to już jest, niby grzyby lubią wilgoć, ale nie lubią
deszczu, kochają spokój w aurze.
Wprost przeciwnie do pałaszujących je robali, dla nich deszcz to raj.
Ale do rzeczy....kurki i ryż to dla mnie idealny duet.





0,5 kg kurek
0,5 szklanki śmietany kremówki
woreczek ryżu pełnoziarnistego  Uncle Ben`s
 łyżka masła
sól i czarny pieprz do smaku
natka pietruszki






Grzyby choć składają się prawie z samej wody,
to jednak wody nie lubią.
Dlatego grzyby myjemy pod bieżącą wodą, nigdy ich nie moczymy.
W tym zabiegu bardzo przydatny jest zwykły niewielki pędzelek.
Pomaga umyć, wygrzebać całe leśne pozostałości z każdego zakamarka.
Czyste grzyby kładziemy na rozgrzane masło
i dusimy około 4 - 5 minut.
Oczywiście te duże przekrawamy na pół lub ćwiartki.





Zalewamy śmietanką i chwilę zostawiamy aby się sos się zredukował.
Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ugotowanym ryżem
i oczywiście grzyby poza czarnym pieprzem lubią natkę pietruszki.
A więc bez niej ani rusz.






Prosto, szybko i naprawdę smacznie.
Zam takie osoby które  dodają do grzybów mięso, kiełbasę,
masę przypraw, tylko nie wiem po co?
To wszystko tylko zabija smak grzyba na którego czekamy przez cały rok.






 Jeszcze jedna uwaga odnośnie goryczki jaką mają kurki.
Mają ją tylko grzyby mrożone i te należy obgotować.
Świeżych nie profanujemy. 😊



16 komentarzy :

  1. Pyszne danie ☺. Dzisiaj jadłam kurki, pierwszy raz od dobrych kilku lat. Bardzo mi posmakowaly. Pozdrawiam serdecznie 😆

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie, lubię jeść ryżyk :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki całe nie jadłam żadnego dania z kurkami. Fajna i smakowita propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna potrawa, lekka i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W pobliskich lasach nigdy nie znajduję kurek, a te ze sklepu są dość drogie :-( ale narobiłaś mi apetytu, więc może sie mimo wszystko skuszę. Jak dotąd kurki jadłam z jajęcznicą, zupa z kurek zupełnie mi nie smakuje. Z ryżem chyba będzie OK :-) Ale masz rację, wyraziste dodatki do grzybów to przesada, podobnie jak do ryb (moim zdaniem).

    OdpowiedzUsuń
  6. Znów te kurki :) Wyglądają tak smakowicie a smaku nie znamy :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pyszne dania preferujesz, myślę że warto z nich skorzystać. Lubię gotować i piec, ale każdy nowy przepis bardziej motywuje i dodaje smaku. Dziękuję, za Twoje kulinarne inspiracje i przyznam, że wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam! Xmena

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurki... mmmm uwielbiam :) Ale bym zjadła takie danie. Dobrym ryżem nie pogardzę, a jeszcze w tak zacnym kurkowym towarzystwie to już w ogóle! Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Eluniu, to ja Cię dzisiaj tylko serdecznie pozdrowię, bo niby grzybki lubimy, ale kurki już mniej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z pewnością bardzo smakowite danie, mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja tez w weekend zbierałam grzyby-jest wysyp ale robaczywe same prawie

    OdpowiedzUsuń
  12. kurki! moje ulubione grzybki do sosu... z ryżem taki sos smakuje rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszne danie, bardzo takie lubimy :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)