>

czwartek, 18 sierpnia 2016

Piersi kacze z pomarańczą.




Wiele osób obawia się kaczki,
a zwłaszcza jej najszlachetniejszej części czyli piersi.
Podawane na eleganckich przyjęciach,
wytwornych kolacjach, uchodzi za mięso trudne
i  że dobrze zrobiona może wyjść tylko spod ręki
doświadczonego fachowca.
Nic bardziej mylnego, robi się prosto i szybko.
Jest jedno ale...to jest mięso dla osób
lubiących krwiste steki i tatar.






2 kacze piersi
2 pomarańcze 
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne







Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, drugą zaś filetujemy.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
Czyste piersi nacinamy ( skórę) nożem skrapiamy sokiem, oprószamy solą, czarnym pieprzem
i obkładamy plasterkami czosnku, po jednym na każdą sztukę mięsa.
Wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na
co najmniej dwie godziny.






Zdejmujemy czosnek, co miał zrobić już zrobił.
Układamy na gorącej patelni skórą do dołu i wolno podsmażamy.
Po około ośmiu minutach delikatnie obracamy, aby nie przebić mięsa
i podsmażamy z drugiej strony około 5 minut.
Rumiane z chrupiącą skórką przekładamy na talerz,
szczelnie obijamy folią aluminiową aby sobie odpoczęły
i za bardzo nie ostygły.






Na patelnię wlewamy resztę soku, dokładnie wymywamy całą patelnię,
dodajemy filety z drugiego owocu , doprawiamy cayenne 
i chwilę razem gotujemy.
Mięso kroimy w plasterki, w środku powinno być różowe, ale nie krwiste.
Podajemy z czym tam kto lubi, u mnie były z dzikim ryżem.






Można podać ze samą sałatką. 
Chrupiąca skórka, słodko - pikantny aromatyczny sos i jest ok.
Ani to pracochłonne, ani skomplikowane a wygląda całkiem nieźle.



20 komentarzy :

  1. ja zaczynam od skórki;D
    ale mi narobiłaś ochoty!
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso kacze należy do moich ulubionych :) Trzeba będzie do tesciowej pojechać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całkiem nieźle?? Wygląda obłędnie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie podane :) Wykwintnie. Lubię mięso z kaczki. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu! :)
    Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ani kaczki, ani dań na słodko nie lubię :<

    OdpowiedzUsuń
  6. kaczke lubie ,ale nie krwista ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest różowe mięso, ale nie jest krwiste tak jak bywają steki.

      Usuń
  7. Nie jadłam nigdy takiej piersi z kaczki. Jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie każdy będzie lubił, ale wiadomo jak wszystko to kwestia gustu :)

      Usuń
  8. Wiele razy widziałyśmy w przepisach pomarańcza z kaczką ale nigdy takiego połączenie nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam kaczki chyba przychodzi czas spróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale to wygląda :) Moje zmagania z kaczką zawsze stawiają mnie na przegranej pozycji. Może kiedyś odważę się jeszcze raz spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszne zrobie na wystawny obiad bedzie jak znalazł dzieki za fantastyczny i smaczny przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka kaczuszka jest pyszna :-))

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno już nie jadłam kaczki. Masz rację mięsko jest pyszne i wcale nie takie trudne do przyrządzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja jeszcze wcale nie jadłam kaczki

    OdpowiedzUsuń
  15. Ślicznie się prezentuje. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)