>

środa, 10 sierpnia 2016

Sos pomidorowy na bazie z cukinii.





W większości polskich domów sos to
zawiesista masa zagęszczona mąką i to tak solidnie.
Nieważne, warzywny czy mięsny byle było gęsto.
Wcale tak nie musi być, spora porcja zdrowych zagęstników
i można uzyskać niezłą bazę pod sos.







cukinia
2 duże jabłka
marchew
cebula
pietruszka
1/2 selera
por
3 ząbki czosnku
8 pomidorów 
2 papryki
2 łyżki skórki otartej z cytryny
2 łyżki oleju


Przyprawy:
3 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki majeranku
2 liście laurowe
kilka kulek czarnego pieprzu
ziela angielskiego
i jałowca
sól i pieprz
gaza i kawałek nitki






Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy paprykę, 
chwilę ją podsmażamy, gdy proszek
zacznie wydzielać charakterystyczny zapach, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.
Cukinię, resztę warzyw ( bez pomidorów i papryki )  i jabłka obieramy i kroimy w kostkę.






Wrzucamy do garnka razem z  zawartością z patelni,
 podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia.
Przyprawy wkładamy do gazy,
związujemy nitką i wrzucamy do gotujących się warzyw.
Po około 30 min dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, 
gotujemy aż się wszystko zacznie rozpadać.
Wtedy możemy sobie pomóc tłuczkiem do ziemniaków i rozgnieść co większe kawałki.
Gdy baza jest gotowa dodajemy pokrojone papryki i wszystko razem chwilę gotujemy.
Na koniec wyjmujemy gazę z przyprawami, dodajemy skórkę i ostatecznie doprawiamy.
Cały czas gotujemy bez przykrycia, aby pozbyć się nadmiaru wody .






I tak mamy gęsty, smaczny sos do którego można, albo i nie dodać podsmażone
mięso, grzyby, wędlinę i podawać z ryżem, makaronem, kaszami
albo jak u mnie z plackami ziemniaczanymi.






Ktoś zapyta  po co jabłka? 
Raz to duża ilość pektyny, która zagęszcza sos, a dwa cukier jest lubiany
przez pomidory, są wtedy bardziej wyraziste.
A więc po co dosładzać go zwykłym cukrem, jak można użyć zdrowszej wersji.
Taki sos można zamrozić lub dać do słoików i po pasteryzacji
może sobie czekać, na swoją kolej.
Później tylko jakieś dodatki dnia i gotowe. 





15 komentarzy :

  1. Cukinia jest dobra na wszystko :-) pysznie to przygotowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój sos na pewno jest pyszny. Cukinia i pomidory to zgrany duet :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, zaskakujesz jak zawsze, no prawie zawsze :)
    Koniecznie muszę spróbować w wersji do słoików :)
    Gorące uściski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja część warzyw miksuję i tak zagęszczam sos, ale ta wersja z jabłkiem też mi się podoba:)
    buziaki przesyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny :) troszkę taki jak leczo. Lubię te smaki. Kojarzą mi się nieodrodnie z latem, piękną pogodą, wakacjami. Sos na pewno jest wspaniały :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sosy na bazie cukinii są pyszne :) Dziś też będziemy taki robić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny sos. Z takim plackiem ziemnaczanym bym wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł. Cukinią zagęszczam od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego nie jadłam, ale Ty jak zwykle masz bardzo fajne pomysły. Super musi smakować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny przepis. Chętnie skorzystam bo cukinia wyjątkowo obrodziła.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Elu na pewno skorzystam z przepisu -serdecznosci pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię podobny sos, w tej chwili używam dyni jako zagęstnika.:)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)