>

piątek, 23 września 2016

Babka makaronowa na słodko.






I jest, nasza piękna, złota polska jesień.
I może chciałoby się zanucić ...a mnie jest szkoda lata.
Jednak nie ma co żałować, wszystko się zaczyna i wszystko kończy,
na to wpływu nie mamy.
Jednak na to jak będziemy postrzegać, odbierać i przeżywać.
Z jakim nastawieniem wejdziemy w nową porę,
to już zależy wyłącznie od nas.
A więc życz Wszystkim  samych kolorowych dni.
Więc dziś z tej okazji, chcę pożegnać lato z przytupem.

,,Babka makaronowa na słodko, czyli pożegnanie lata -
1000 pomysłów, jedna Lubella''






200 g makaronu  Lubella pióro
0,5 kg białego sera
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka cukru waniliowego
łyżka skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
cukier brzozowy do smaku



Oraz:
szklanka mrożonych jagód
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cukru
forma do zapiekania 2 litry
łyżeczka masła
wiórki kokosowe








Makaron gotujemy al dente, zgodnie z zaleceniami producenta.
Naczynie smarujemy masłem i obficie wysypujemy wiórkami.
Ja użyłam serka z wiadra ( nie mylić  z masą cukierniczą vel piekarniczą)
można też użyć twarogu półtłustego, ale ten trzeba zmielić lub przetrzeć przez sito.
Do serka dodajemy jajka, cytrynę, śmietanę i cukier, chwilę mieszamy,
do połączenia się składników.






Nie polecam długo miksowania takie masy nie lubię zbyt intensywnego napowietrzania.
Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
Jagody mieszamy z cukrem i mąką, tak aby każdy owoc był dokładnie obtoczony.






Jeśli używamy jagód ze słoika, trzeba je odsączyć z płynu i dodajemy mąkę.
Na spód formy wykładamy 1/4 masy serowej, na niej układamy makaron,
przykrywamy znów masą z sera,
Później idzie warstwa jagód, znów twaróg , makaron i całość zakrywamy masą.






Pieczemy 50 - 60 minut w 180 stopniach.
Po 30 minutach uchylamy lekko piekarnik, a po następnych 30 wyciągamy babkę.
Dajemy jej jeszcze kolejne 30 minut na ostygnięcie i można wyjmować.







Świetnie smakuje na ciepło, ale i zimna jest przepyszna.
Gdy podamy taki wypiek na stół, każdy będzie przekonany, że to typowe ciasto,
Po przekrojeniu niespodzianka, że z makaronem też tak można.







Lekko słodka, cytrynowo - jagodowa, o delikatnej konsystencji dzięki śmietanie.
Znakomicie nadaje się na deser jak i jako drugie danie. :)




1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

19 komentarzy :

  1. Muszę wypróbować,nie ma ten tego ten:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Elunia kochana jesteś genialna i ten przepis jest hitem :-) jakie to musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma co lato trzeba pożegnać pysznie ;) super,hiper pomysł Elu!

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja tam nucę, strasznie nie lubię zimy:(
    Eluniu powodzenia w konkursie
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie. Na pierwszy rzut oka myślałam, że to serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurczaki! Ten makaron wygląda dziwnie ale i bardzo intrygująco :D Tego jeszcze nie widziałyśmy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka babka jest wręcz idealna na pożegnanie lata :) Pyszna! Jednak ja tam lata nie chcę żegnać. Zimno, wstrętnie się zrobiło. Chcę ciepełko i słonko :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy o takiej nie słyszałam - brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pierwszy raz za Tobą :) . Skro można zapiekać makaron na słono, dlaczego nie na słodko? Też się sprawdza i to bardzo dobrze, polecam. :)

      Usuń
  10. Z pewnością bardzo pomysłowe :) zapisuję zakładkę z zamiarem "do zrobienia w domu" :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. podoba mi się ta makaronowa babka, bardzo pomysłowa potrawa;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis zapisuję w ulubionych, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale znakomita baba! Podoba mi się ten pomysł <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetyczna babeczka !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na owocowy deser a nawet obiad!

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)