>

niedziela, 11 września 2016

Pierogi z mięsem i pietruszką czyli pomysł na mięso z rosołu.







Wczoraj mieliśmy gości, w pewnym momencie
rozmowa zeszła na mojego bloga, publikacje i ogólnie na temat jedzenia.
Usłyszałam od moich Gości przemiłe słowa, 
słowa które nie tylko cieszą i mile łaskoczą ego człowieka, 
ale jeszcze bardzie mobilizuję i zachęcają do działania.

Irmina dzięki. :)


Mięso z  rosołu i wszelakich zup, nie zawsze 
ma swoich amatorów.
Czasem schodzi na pniu, a czasem zalega sobie
i jest przerzucane w lodówce, albo zalega w jej kącie.
Ja mam na to swój sposób, jeśli jest go niewiele
zamrażam i składam aż będzie więcej.
I wtedy.....






Ciasto:
Przepis ---->  TU



700 -800 g mięsa z zupy
jajko
2 łyżki manny
0,5 szklani natki pietruszki
sól i pieprz do smaku





Usuwam tłuszcz, skórę,
oddzielam od kości i miksuję na gładką masę.
Można dodać ugotowane warzywa z zupy.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem, wbijam jajko,
wsypuję 2 łyżki kaszy manny i miksuję na gładko.






Kto nie ma czym zmiksować, może drobno pokroić nożem.
Na koniec dodajemy natkę pietruszki,
mieszamy.
Taką masą nadziewamy pierogi, gotujemy bardzo wolno,
pięć minut od wypłynięcia na wierzch.
Mnie smakują same, ale kto chce może jeszcze polać
jakimś tłuszczykiem.





Natka pietruszki nadaje innego smaku nadzieniu,
tak samo jak dodana do panierowania kotletów,
smakuje całkiem inaczej.
Często słyszę teksty....a z pierogami to tyle roboty.
Trochę jest, ale bez przesady. a jak się skorzysta z produktów
już w części przygotowanych, to tak wcale
dużo tej pracy nie ma.





27 komentarzy :

  1. mniam, mniam...
    Jak ja lubię pierogi a z mięsem gotowanym? pyszności.
    Miłego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Eluniu, pierożki palce lizać !!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawie wygląda. :) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie dzisiaj na obiad:)
    a roboty z pierogami jest tyle co z każdym innym daniem, wystarczy troche organizacji ;)
    buziaki i dobrego tygodnia Eluniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie takie pierożki były w sobotę - wykorzystałam tym samym mięsko z pomidorówki. Uwielbiam pierogi z mięsem. Wspaniały smak :) Zresztą w ogóle uwielbiam pierogi, ale z mięsem są gdzieś na szczycie mojej listy :) Pysznie je podałaś. Tylko siąść i jeść. Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam pierogi, choc sporo z nimi roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Często je robię, uwielbiam i brzuszek mi rośnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy Elu uwierzysz, nigdy nie lepiłam pierogów:) Zawsze robiła je moja babcia i mama , a teraz Kasia moja synowa. Tak sie uchowałam przez te lata i tak juz zostanie:)
    pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierogi to pychota a te musze wypróbowac bo ślinka cieknie serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę Elu, że u Ciebie w każdą niedzielę rosołek. Ja takie pierożki też robię z mięska z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka u mnie niedziela bez rosołu nie jest zaliczona :)

      Usuń
  11. Mniam pysznie, uwielbiam wszelkie pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. To ja właśnie taki leniuch jestem i zawsze staram się w kuchni iść na skróty, a więc omijam lepienie pierogów. Jednak może to się kiedyś zmieni. Jak na razie postanowiłam w niedziele piec ciasta, ciasteczka, babeczki, co jak dotąd też było dla mnie zbyt wielkim zaangażowaniem. Jak na razie pierwszą niedziele mam za sobą i babeczek tyle napiekłam, że do dzisiaj jemy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. domowe pierogi smakują świetnie :) a taki recykling bardzo lubię w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu :) Pierogi u mnie w domu zawsze mile widziane.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają przepyszne. I na dodatek bardzo lekkostrawne czyli tak jak lubie;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Haha.. ja od zawsze zaliczałam się do grupy osób wyławiających mięso z zupy. ;) Bardzo przydatny pomysł na wykorzystanie resztek jedzenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierogi lubię, te z mięsem to ulubione mojego syna

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja mama często takie robi :-) Pyszniutkie są :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie recyklingowe przepisy lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszności :) pozdrowienia ze Sygontki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam. Narobiłaś mi naprawdę straszny apetyt. Jutro działam :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu :) Pierogi u mnie w domu zawsze mile widziane.

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)