>

piątek, 30 września 2016

Zapiekanka makaronowa tricolore.






Była zapiekanka z makaronu a słodko,
czas na wersję wytrawną.
Miałam dylemat..z czym ją zrobić?
Tak sobie pomyślałam i postanowiłam zrobić kilka smaków,
a co niech będzie kolorowo  i jesiennie.







opakowanie makaronu Lubella kolanko
pomidor
3 łyżki szczypiorku
łyżeczka masła
bułka tarta

I masa:
jajko
szklanka przecieru pomidorowego
łyżka słodkiej papryki
łyżka koncentratu pomidorowego 
sól i pieprz do smaku
łyżka suszonej bazylii

II masa:
opakowanie mrożonego szpinaku
jajko
łyżka skórki z cytryny
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

III masa:
jajko
4 łyżki żółtego sera
łyżeczka suszonego czosnku
sól i pieprz do smaku







Makaron gotujemy al dente, zgodnie z zaleceniami producenta.
Do trzech misek wkładamy składniki na każdą z warstw,
dokładnie mieszamy
Szpinak po rozmrożeniu lekko odciskamy z nadmiaru wody.
Do każdej dodajemy 1/3 makaronu i delikatnie mieszamy,
aby  masa dotarła do każdego makaronu i dokładnie go pokryła.
Tortownicę 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy
bułką tartą.






Na spód dajemy pomidorowy makaron, na niego ten ze szpinakiem,
a na samą górę białą warstwę z serem.
Na wierzchu układamy plastry pomidora, zapiekamy około godziny
w 170 stopniach.
Po lekkim ostygnięciu wyjmujemy z formy i posypujemy szczypiorkiem.
I takim to sposobem mamy smaczną, kolorową zapiekankę,
1000 pomysłów, jedna Lubella.









PS.
Zniknęła mi cała lista blogów jakie obserwuję.
Nie wiem jak i dlaczego, ale @ nie ma i  już. 
Sama zaczęłam Was odszukiwać po komentarzach, ale to trochę potrwa.




1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

21 komentarzy :

  1. Uwielbiamy zapiekanki. Kupuje Twój przepis. Lubella to mój ulubiony makaron.
    Współczuję z powodu listy. Ten problem przerabiałam już dwa razy.
    Szukanie adresów wśród dawnych komentarzy to koszmar.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego, też go lubię i często gotuję.
      Trochę się pomęczę nim wszystko znów poukładam.

      Usuń
  2. Coś czuję, że to znów Twój autorski przepis (jeszcze podobnego nie widziałam, chociaż grzebię wśród przepisów dość często!). Efektownie wygląda, w sam raz dla gości, chociaż moi zwykle szukają mięsa... Ale co za problem dodać trochę szynki albo kurczaka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Bożenko, to mój wymysł, nie mogłam się decydować co wybrać i w końcu padło na wszystkie trzy smaki. Pomidory z bazylią, szpinak z cytryną i czosnkowa góra, świetnie się zgrały.
      Pewnie że możesz czymś wzmocnić, mielone czy kurczak lub dobra wędlinka, mile widziane. :)

      Usuń
  3. Pyszna! Idealna na obiad, albo i na kolację. Lubię zapiekanki makaronowe. Podziwiam, że udało Ci się ją tak pięknie podać. U mnie czasem się rozłazi ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ! Bardzo lubie zapiekanki a ta jeszcze urozmice milonym mieskiem przykro mi z powodu listy -starczy moment klik i nie ma serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje smaki :) Bardzo ładna Ci wyszła.Pozdrawiam Elusiu gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Eluniu, wspaniły tort z makaronu! Na pewno ten przepis wykorzystam. Moje wnuki uwielbiają kluski w każdej postaci. Takiego przkładańca jeszcze nie jadły:) Swietny i pięknie się prezentujący:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczna, szkoda jeść! :)
    p.s. odetchnęłam bo jestem na Twojej liście ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł Elu! fajne kolorowe i pyszne warstwy :) pozdrawiam 💜

    OdpowiedzUsuń
  9. moi potrzebowali by do takiego tortu z litr sosu:)
    ale wygląda obłędnie:)

    co do listy- też mi znikła i to na obu blogach, ale wystarczyło wejść w układ, + gadżet i wyszukać listę blogów;)
    jak coś to pisz na @ :)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Elu bardzo fajny pomysł :-) taka zapiekanka nie dość że super wygląda ale i pewnie super smakuje :-) buziolki

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten makaron wygląda trochę jak mózg albo jelita w przekroju xD Haha ale dla nas i tak apetycznie! :D
    Bardzo ciekawy wytrawny tort! U nas dziś występuje tradycyjnie na słodko :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł Elu. Nietypowo, smacznie, zaskakująco :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis.Zabieram przepis i zrobię sobie obiad.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ Ty masz pomysły kobieto ! Az zgłodniałam patrząc na tę piękna makaronową zapiekankę !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastycznie wygląda, fajny pomysł :-))))

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudnie wygląda :) No i na pewno jest bardzo smaczna! Lubię zapiekanki makaronowe.

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetna zapiekanka. Wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)