Kućmok, babka ziemniaczana, kartoflak, jabcok albo jeszcze inaczej.






Ta  potrawa jakby jej nie nazwał,
 jest nie tylko   prosta, ale także bardzo smaczna.
Każdy region naszego kraju inaczej ją nazywa
i jak tak sobie wertowałam różne archiwa wszędzie
skład jest ten sam..ziemniaki, cebula, jajko i mąka.
Tylko różnią się dodatkami.
Od wersji tych postnych z warzywami, po te wypasione
z boczkiem i żeberkami.
Sama nazwa potrawy nie do końca jest jasna,
ale prawdopodobnie pochodzi od regionalnej gwary
i od słowa ciućmok co znaczyło brzydką pannę.
Tylko czy ta moja babka jest brzydka? :))






1,5 kg ziemniaków
cebula
jajko
2 łyżki mąki
łyżeczka majeranku
ząbek czosnku
200 g kiełbasy
sól i pieprz do smaku
olej
2 łyżki bułki tartej


Sos:
150 g serka ( np Bieluch)
2 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz cayenne według smaku
3 rzodkiewki
2 łyżki szczypiorku 





Pokrojoną rzodkiewkę razem ze szczypiorkiem dodajemy do serka,
doprawiamy do smaku i odstawiamy aby sobie naszło.
Ziemniaki przygotowujemy jak na placki ziemniaczane.
Starte ziemniaki przekładamy na sito, aby odsączyć z nadmiaru wody.
Z sita przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz resztę składników.






Dokładnie mieszamy, a na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Można ją także podsmażyć z cebulą na patelni i dopiero dodać do masy.






Naczynie do zapiekana smarujemy tłuszczem i obficie wysypujemy bułką tartą.
Przekładamy masę ziemniaczaną, lekko ubijamy, tam gdzie wystają kawałki
wędliny wciskamy je głębiej, aby powierzchnia była równa i gładka.
Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawiamy temperaturę na 180 stopni.
Po około 20 minutach jak wierzch się zetnie, smarujemy go odrobiną oleju.






Dzięki temu zabiegowi, olej nie przeniknie w głąb, a pozwoli 
ładnie zrumienić się babce.
Po około 70 minutach podkręcamy temperaturę do 200 stopni,
aby się całość ładnie zrumieniła.
Podajemy z czym kto chce, z surówką, buraczkami lub jak u mnie
z sosem czosnkowym.





Komentarze

  1. Nie jadłam jeszcze, ale lubię ziemniaki i pewnie by mi smakowało. Ciekawa propozycja na to pyszne warzywo Elu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Agnieszka, i ma sobie dużo mniej tłuszczu niż tradycyjne placki. A kiełbasę można zastąpić wszystkim na co nas tylko naprowadzi wyobraźnia, albo pozostać bez dodatków.

      Usuń
  2. Jak zwał tak zwał, chętnie bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takiej babki. Sądziłam, że jest bardzo trudna w wykonaniu.
    Muszę ją wypróbować.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kochana, to jest prostsze niż placki, bo robisz tak samo, pakujesz do piekarnika i czekasz kiedy zjeść :))

      Usuń
  4. Nie znałam tego przepisu. Nazw ma wiele, ale najważniejsze, że wiadomo o co chodzi. O pyszną babkę! :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kućmok to wspomnienia z wakacji u Babci:)
    Kiedyś próbowałam go odtworzyć, ale nie było już to to samo, a przepis Babci zaginął.
    Może to będzie ten?
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Elusia zjadłą bym taką babeczkę, wyglada bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bosko i ta skórka piękna... koniecznie spróbuję Twojego przepisu. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas babkę ziemniaczaną-litewską,to chętnie się robi. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja nigdy takiej babki nie jadłam, w moich stronach nie jest popularna, jednak za każdym razem, gdy ją widzę obiecuję sobie, że wreszcie sama ją zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Elunia po prostu uwielbiam takie dania :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Baba ziemniaczana? Nigdy nie jadłam, nawet nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym taka babę zjadła, no może nie całą, ale spory kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda jak marzenie :) ja to piekłam pod nazwą bryndos, o ile to to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja nie znam tej babki. Nigdy nie miałam okazji próbować. Muszę to zmienić, bo wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale super wygląda !
    Muszę spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie jadłam takiej babki.Ciekawe danie.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bedę musieć zrobić taką apetyt mam ogromny pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. u mnie to po prostu babka ziemniaczana :) w domu rodzinnym jej się nie robiło ale w mojej kuchni pojawia się od czasu do czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie zawsze królowała babka ziemniaczana uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy o takiej babce nie słyszałam! Elu chyba założę sobie notes z Twoimi przepisami. Tak będzie najlepiej bo później szukam i znaleźć nie moge:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zupełnie nie mamy pojęcia jak to smakuje :) Wygląda na pewno bardzo ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Czyli taka fajna propozycja na obiad. Muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)