>

wtorek, 8 listopada 2016

Pieczone ziemniaki z kapustą i orzechami.






Takie ziemniaki to coś jak dwa w jednym,
czyli ziemniaczki, kapustka razem, do tego jeszcze 
jakieś mięsko i obiad gotowy.
Proste składniki, trochę fatygi i mamy naprawdę fajny
i oryginalny posiłek, który nie tylko zaskoczy domowników,
ale także i gości. Smakują równie dobrze na świeżo,
jaki i odgrzewane.




6 dużych ziemniaków
200 g kapusty kiszonej
łyżka masła
mała cebula
łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki mielonego kminku
pół szklanki tartego sera
sól i pieprz do smaku
6 orzechów włoskich
łyżka oleju






Ziemniaki powinny być zbliżonej wielkości, aby równo się ugotowały.
Obrane i przekrojone na pół, gotujemy w osolonym wrzątku,
tak do 3/4 miękkości.
Gdy ostygną, za pomocą łyżeczki wydrążamy środki 
i każdą połówkę przecieramy olejem.
Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, a następnie szatkujemy na drobno.
Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, a jak się zeszkli dodajemy kapustę i dusimy.
Dusimy do miękkości, na koniec doprawiamy do smaku, dodajemy






pokrojone na drobno orzechy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Później połowa żółtego sera, który podziała jako spoiwo
i można napełniać ziemniaczki.







Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni aż się zrumienią.
Wtedy to wierzch każdej połówki dekorujemy resztą sera,
a jak się rozpuści można podawać.
Aromatyczne, pikantne, proste i bardzo smaczne,
jak dla mnie mięso zbyteczne.





PS Ostatnio mnie mniej, a to wszystko przez  chorobę, ciężko coś robić jak
katar, łzy i pot zalewają twarz. 

20 komentarzy :

  1. Pyszne danie.Bardzo lubię ziemniaki :) Pozdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z daleka wyglądają jak zapiekanki. Fajny pomysł. Bardzo lubię pieczone ziemniaki. Super dodatki. Zdrowo i pysznie. Piękne, zarumienione :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Eluniu,
    życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Bardzo lubię ziemniaki pieczone a faszerowane kapustą kiszoną domyślam się, że smakują wybornie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Elu , przede wszystkim życzę zdrowia! Niech wirusy przepadną ...A danie obiadowe super. Bardzo wtym zaskakują orzechy! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne nadzienie Elu. Całkiem moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, ale ja mięsko dołożę.
    Zdrówka Eluś życzę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Eluś trzymaj sie cieplutko i nie daj się;)
    niestety taki czas mamy, ze wirusy szaleją wszędzie.

    A ziemniaczki wyglądają świetnie i na pewno tak samo smakują:)
    buziaki przesyłam na odległość, coby się nie zarazić;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ziemniaczki w takiej postaci bardzo lubię, skusiła bym się

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem ziemniakoholikiem więc takie danie jest dla mnie jak znalazł! Super pomysł z nadziewaniem ziemniaków - tego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaskakujesz jak zawsze. Trzeba będzie przetestować, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super jedzonko napewno spróbuję. Zdrówka życzę.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka prosta pychotka. Twoje przepisy sa supe!
    Zdrowka Elu!

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacja i jak pięknie wyglądają... mniam. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki kochane:) wolno wracam do formy, ale do ideału jeszcze mi daleko. :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawie podałaś takie wydawałoby się zwykłe ziemniaczki :) Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne, uwielbiam ziemniaki i wszystko co jest z nimi związane. Twoja propozycja jest baaaaardzo apetyczna :) Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)