>

niedziela, 8 stycznia 2017

Babka z fasoli bez tłuszczu, mąki i cukru.







Wypieki z fasoli na słodko,
są znane od dawna, tak samo jak te z dodatkiem ziemniaków.
To wcale nie są wymysły naszych czasów,
gdzie odchudzanie nie jest już modą, trendem. 
Czasem wręcz trąci opętaniem i psychozą.
Nasze babki i prababki znały te sposoby zastępowania mąki.
U nas to jest kaprys i szukanie lżejszej wersji,
dla nich to była konieczność. Bieda i przednówek wymagały kreatywności.
Ciasto jest małokaloryczne,
taka keksówka ma zaledwie około 820 kalorii.
To prawie tyle samo co dwa kawałki napoleonki,
a jaka różnica w ilości, o walorach zdrowotnych nie wspomnę.
I to nie jest żadne brownie, brownie jest ciężkie,
zwarte i zbite jak na zakalec przystało.
To ciasto jest jego odwrotnością . 😋






To ciasto opracowałam na potrzeby innej publikacji,
miało w nim nie być cukru, tłuszczu i banana.
To on jest zazwyczaj dodawany do takich wypieków.
Początkowo miałam obawy czy się da, ale co się tam nie da.
Wszystko się da, trzeba tylko pogłówkować. 😉
.




puszka fasoli (około 220 g czystego produktu)
2 jajka
3 łyżki kakao z wiatrakiem
4 łyżki melasy trzcinowej 
200 g twarogu półtłustego 
płaska łyżeczka sody
łyżeczka octu
 odrobina olejku migdałowego
szczypta soli
foremka do ciasta 
ewentualnie bakalie






Do malaksera wrzucamy odcedzoną i przepłukaną fasolę,
jajka oraz twaróg. Miksujemy chwilę, aż skórki 
będą mało widoczne.






Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i gotowe.
Kto nie ma melasy, może sobie posłodzić czymś innym.
Foremkę proponuję wysmarować lekko tłuszczem 
i obsypać bułką tartą.
Niby na nich piszą, że nie trzeba, ale ja tam wolę posmarować,
później nie ma problemów z wyjmowaniem.





Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy na 180 stopni
i pieczemy około 45 minut. 
Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika, a po  jakiś 30 minutach, 
wyciągamy z foremki.
Ciasto jest dość wilgotne i mokre, dłuższe siedzenie spowoduje
odparowanie ciasta, a to ani smaczne, ani efektowne.
Kto chce może sobie polać gorzką czekoladą, 
posypać pudrem, ale takie nagie też jest bardzo smaczne.
Tak jak przy innych wypiekach pisałam,
kto nie wie, że to fasola, w życiu się nie domyśli.





Ciasto jest delikatne, wilgotne, puszyste,
a dzięki takim produktom jak melasa, fasola, gorzkie kakao,
twaróg to prawdziwe bogactwo.
Życzę smacznego 😊




15 komentarzy :

  1. Pyszne wegańskie ciasto.Bardzo lubie Twoje pomysły Elu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie fasolowe brownie, nie dość że pyszne to zdrowe :) Twoje pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam już o babce z fasoli, jednak jeszcze nigdy nie robiłam. Powiem szczerze, że czuję się zachęcona. Z chęcią takie ciacho bym zjadła. Pięknie się prezentuje :)
    Pozdrawiam niedzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiec pewnie nie upiekę- moja rodzinka nie przepada za fasolowymi wypiekami, ale spróbowałabym z ciekawości jak taka babeczka smakuje;)
    pomysł świetny i na pewno znajdą sie amatorzy takich ciast
    Buziaki przesyłam i trzymaj sie cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś muszę spróbować, wygląda apetycznie Elu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa jestem jak smakuje takie ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podejrzewam, że podobnie jak z pastą fasolową, też mi przyjdzie ją samej zjeść w całości, ale wygląda tak smakowicie i te kalorie przemawiają, nic tylko spróbować !
    Dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie. Muszę spróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dietetyczny wypiek! Z fasoli jeszcze nie robiłam, czas sprobować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Elu świetna baba, z fasoli wychodzą pyszne ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno już nie piekłyśmy ciast z fasoli ;) Trochę się ich przejadłyśmy ale z chęcią do nich wrócimy bo są pyszne. Nie dawałyśmy nigdy do nich twarogu a to fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O matko! To ciasto wygląda idealnie <3 Fasola, marchew, buraki, cukinia - kto by pomyślał, że najlepsze ciasta wychodzą z ich dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie i jakie zdrowie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy przepis na to ciasto,chetnie upiekę. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)