>

wtorek, 14 lutego 2017

Filet z kurczaka - aromatyczny i soczysty kotlet .




To, że kurczak ani żadna jego część
nie są nudnym mięsem, już przerabialiśmy.
Teraz inne zagadnienie, a raczej
prosty patent na to, aby filet z kurczaka nie był suchy.
Na co uskarża się wiele osób.
I nie trzeba tu żadnych cudownych marynat,
panierek itd itp. 
Śmiało można powiedzieć, tajemnica tkwi w naszych rękach,
wystarczy się tylko pilnować podczas obróbki. 😉


filet z piersi kurczaka
jajko
sól i czarny pieprz 
łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki masła





Jajko wybijamy na głęboki talerz, dodajemy przyprawy
i dokładnie mieszamy.
Dlaczego suszony czosnek?
Raz lepiej się rozprowadza w takiej miksturze,
niż świeży starty, a dwa to osobiście o tej porze nie sięgam po świeży.
Zazwyczaj robi się już wyrośnięty, każdy ząbek rozpiera
zalążek na nową roślinę, którego powinniśmy unikać.
Pierś przekrawamy na pół i lekko rozbijamy, to spowoduje 
lepsze wnikanie przypraw  w głąb mięsa.
Odstawiamy na 10 - 15 minut.
Gorącą patelnię przecieramy masełkiem i układamy filety.






Uwaga!!!
Nie nabijamy na widelec, nie przebijamy.
Bierzemy szczypcami albo ręką i ostrożnie układamy.
Każde takie dziabnięcie widelcem, 
robi otwory w mięsie, którym wypływa sok z zewnątrz.
Osobiście znam osoby, które stoją nad patelnią
i z uporem maniaka szturchają ten kotlet widelcem,
przesuwają, dociskają.
Nie, tak nie robimy, jak go położymy na patelni,
na lekkim ogniu, zostawiamy go w spokoju na kilka minut.
Niech się pozamyka, dobrze zetnie i przypiecze.
Po około 5 minutach obracamy na drugą stronę.
I znów pamiętamy, aby go nie nabijać!







Sama aby się nie zapomnieć, używam do tego łyżki i widelca.
Ona mi zawsze przypomina o tym, czego mam nie robić.
Tak zrobiony kotlecik jest nie tylko smaczny i zdrowszy
niż te z panierką, ale i mięso jest bardzo delikatne i soczyste.
Bez długiego marynowania i specjalnych mikstur. 😋
Jeśli mamy grusze kawałki mięsa,
w czasie smażenia drugiej strony, można przykryć pokrywką.
I tak postępujemy z każdym kotletem,
w panierce czy bez, rolowany czy mielony...nie molestujemy widelcem. 😉




13 komentarzy :

  1. Pyszny filecik. Bardzo lubię takie proste, aromatyczne dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie, że kotlet z piersi musi być soczysty☺ Nic dodać, nic ująć.

    OdpowiedzUsuń
  3. w sumie racja, jakby sie zastanowić to do przewracania albo widelec biorę albo drewnianą łopatkę, chyba będę z niej częściej korzystać

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za tą podpowiedź Elu :-) Widać człowiek uczy się całe życie :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda z sałatką obok. Mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki jak lubię. Dziś cały dzień chodzę głodna i mimo, że obiad mam już za sobą... na takiego kotlecika i tak bym się jeszcze skusiła. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak dla mnie pycha;)
    bardzo lubię suszony czosnek i sięgam po niego nagminnie i naokrągło;)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Filet z piersi kurczaka to moja najulubieńsza część. Dla mnie to mięso jest idealne. Masz rację, ważne jest także to jak się je przygotuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny kawał mięska, ja najbardziej lubię właśnie takie kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda, pierś w jajku jest bardzo soczysta i delikatna. Zasadę jak to mówisz "nie molestowania" ;) stosuję do wszystkich rodzajów kotletów mielonych, schabowych i steków :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)