>

czwartek, 9 lutego 2017

Surówka z kiszonej kapusty.






Kilka dni temu, pewien Pan
zarzucił mi, że na moich zdjęciach króluje
surówka  kiszonej kapusty, a nigdzie nie ma na nią przepisu.
Hm....cóż, może i racja, człowiek się zajmuje wynalazkami,
odgrzebuje starocie, a zapomina o teraźniejszości,
o tym co oczywiste.
A więc już nadrabiam  zaległości, oto moja surówka. 😋




0,5 kg kiszonej kapusty
średnia cebula
marchew
duże jabłko
łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku


opcjonalnie szczypiorek lub natka pietruszki








Wybierając kapustę pamiętajmy,
ma być kiszona, a nie kwaszona. Ta druga to tylko
poszatkowana kapusta i ocet, a przecież nie o to chodzi.
Odciskamy kapustę z soku i kroimy, aby nie była taka długa.
Obraną cebulę kroimy w kostkę, solimy aby lekko zmiękła.
Jabłko można zetrzeć ze skórką lub obrać.
Tak jabłko jak i  marchewkę ścieramy na duże wiórki.






Doprawiamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut.
Po tym czasie ponownie mieszamy i próbujemy.
Można dosłodzić, dosolić jak tam kto lubi i jak mu smakuje.
Ja osobiście uwielbiam jak surówka jest przebrana jabłkiem, 
dlatego zazwyczaj daję dwa jabłka, a mniej cukru.
Surówki można zrobić więcej i mieć na kilka dni,
śmiało przeleży w lodówce pół tygodnia.





Ta surówka nie tylko jest smaczna, ale także zdrowa.
Duża dawka witamin, zwłaszcza C, błonnik są wskazane
o każdej porze roku, a zimą najbardziej.
Do tego prosty kotlet i obiad pełen wypas.  😊
Można też dodać rodzynki,
a olej zastąpić majonezem, to też fajna odmiana.




15 komentarzy :

  1. Nie wiedziałam ze jest różnica między kiszona i kwaszona aż zacznę teraz zwracać na to uwagę

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, często kiszę sama☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowa, pyszna, lubiana przez całą rodzinę. Nie ma to jaki kiszona kapusta :) Na stole u nas od zawsze i zawsze najszybciej znika dziwnym trafem z miseczki. ;)
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Tobie przypomniałam sobie po co miałam pójść dzisiaj do sklepu... po kiszoną kapustę! Uwielbiam - w każdej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kiszoną kapustę, tym bardziej jeśli jest taka domowa.
    Kopalnia witamin i zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Elu u Ciebie własnie bardzo lubię to ''odgrzebywanie staroci '' :) Surówka wygląda bardzo smacznie, zjem w każdej postaci, tak lubię kapustę kiszoną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam! Dawno nie robiłam, lubię z natką! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Surówka to niby taki zwykły dodatek ale wiele wnosi do dania :) Dobrze, że pojawił się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię, nie wiem czemu rzadko robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja taką sałatkę chętnie jem zarówno do obiadu, jak i na kanapkach. Chlebek, wędlinka, kiszona kapustka, majonez i keczup. Niebo w buzi. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)