>

piątek, 10 marca 2017

Ciastka owsiane bez cukru i tłuszczu.

Ciastka owsiane bez tłuszczu



Robiąc takie ciastka, zazwyczaj sięgam po mleko,
jednak tym razem, na prośbę osoby, która nie może jeść
produktów mlecznych i mlekopochodnych
zrezygnowałam z niego.
Mleko, masło itp odpadają, została woda, sok
 i coś co zastąpi tłuszcz, nawilży  i uelastyczni owsiane ciacha.



100 g suszonych daktyli
1/2 szklanki ciepłej wody
4 białka
2 łyżki kakao
szklanka mąki pszennej razowej
1,5 szklanki płatków owsianych
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
szczypta soli
płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki żurawiny


Ciastka dietetyczne



Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą,
zalewamy ciepłą i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zmiękną.
Miękkie miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy 
resztę składników, poza płatkami i żurawiną.
Chwilę razem miksujemy.
Ja dałam same białka, takowe miałam zamrożone,
to taka pozostałość po pieczonych pączkach.
Kto chce może użyć dwóch całych jajek, chyba że małe to trzech.
Do zmiksowanej masy dodajemy płatki
i żurawinę, już nie miksujemy, mieszamy łyżką.






Tak płatki jak i otręby są bardziej aktywne w naszym układzie pokarmowym
gdy są podane w całości, rozbite na drobno tracą na mocy.
Ciasto jest lekko rzadkie, dlatego odstawiamy je na 10 minut aby płatki
zebrały nadmiar wilgoci.
Blaszkę wykładamy papierem i kładziemy porcję ciasta ( jedna łyżka)
w niewielkich odległościach.






Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) 
i pieczemy 20 - 25 minut. 
Ciasteczka są miękkie, puszyste i słodkie,
jeśli ktoś woli bardziej słodkie może dać więcej daktyli,
lub ciasteczka oprószyć pudrem. 
Ciasteczka są dobre nie tylko dla tych z problemami,
ale także dla tych co liczą kalorie, 
a lubią do kawy zjeść coś słodkiego lub zwyczajnie połasuchować.
Pokochajcie daktyle, są zdrowe i choć bardzo słodkie
nie powodują skoków cukru w organizmie, a to bardzo istotne. 



Zdrowe słodycze










Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

15 komentarzy :

  1. Znam je i robię bardzo podobnie. :-) Dodaję cukier i bez żurawiny i soku z pomarańczy. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smaczne ciesteczka. Z migdałami nie robiłam 😁❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię, chociaż u mnie z tłuszczem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Córka robi podobne i zabiera do szkoły na przekąskę. No i zawsze bierze więcej bo koleżanki też dbają o linię. Ach te nastolatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię rzadko, ale uwielbiam niesamowicie ciasteczka owsiane pod każdą postacią. Pyszności :) Zakochałam się w nim od pierwszego skosztowania dawno temu. Narobiłaś mi smaka, bo takich jeszcze nie robiłam.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. I można zajadać z uśmiechem na twarzy, bez wyrzutów sumienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis i na pewno wiele osób wykorzysta:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. O super! Ciasteczka zapowiadają się bardzo smakowicie. I do tego bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciasteczka :) Moje smaki, uwielbiam żurawinę i daktyle.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne ciasteczka, zdrowe i smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie ciastka wieloziarniste i domowe są najlepsze :D A do tego proste w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)