>

wtorek, 14 marca 2017

Kokosowe pralinki z kaszy jaglanej bez cukru.


Bez cukru, bez tłuszczu



To jest znakomity przepis dla kokosomaniaków,
słodkie, kokosowe i delikatne o gładkiej strukturze.
Jest wiele przepisów na ten przysmak,
jedni wolą kaszę zmiksowaną, inni całą, ja należę
do pierwszej grupy. 😋


0,5 l mleka
szklanka kaszy jaglanej
3/4 szklanki suszonych daktyli
200 g wiórków kokosowych
kilka kostek gorzkiej czekolady



Rafaello bez cukru



Czekoladę wkładamy do zamrażarki, mocno schłodzoną łatwiej zetrzeć.
Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na trzy - cztery części.
Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem,
w ten sposób pozbędziemy się tzw goryczki.
Mleko doprowadzamy do wrzenia,
wsypujemy kaszę , a po około pięciu minutach daktyle
i połowę wiórków kokosowych.





Gotujemy aż kasza wchłonie 3/4 mleka,
zestawiamy z ognia, przykrywamy i czekamy aż masa ostygnie.
Zimną masę miksujemy na gładko, 
tak aż znikną wszystkie ziarenka kaszy i cząstki daktyli.
Masa nie będzie tak biała jak w przy użyciu cukru,
będzie lekko kremowa, ale równie smaczna.



Zwilżamy dłonie w zimnej wodzie 
i formujemy niewielkie kuleczki, połowę obtaczamy 
w wiórkach, drugą w startej czekoladzie.




Do obtaczania świetnie sprawdzają się niewielkie miseczki,
wystarczy potrząsać i każda kulka sama się pokryje.





Można jeść zaraz po przygotowaniu, obie wersje są smaczne,
z bardziej w stronę tych w czekoladzie.
Pyszności łasuchy. 😋









Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

18 komentarzy :

  1. Och, wyglądają pysznie.
    Już mam ochotę na coś słodkiego, nie kokosowego.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. My chyba też częściej robimy pralinki z całej kaszy ale to w sumie zależy od aktualnej zachcianki :) Teraz z przyjemnością zjadłybyśmy Twoje kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyciągam łapkę, widać???
    uwielbiam kokos pod każdą postacią- pycha!
    buziam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokosomaniak to ja :) Poproszę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Zmotywowałaś mnie, abym zrobiła swoje pierwsze w życiu domowe pralinki. Oczywiście bez cukru! :) Super. Z chęcią się skuszę.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis :-) chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki kusicielko za kolejny pysznofantastyczny przepis, kasze jaglaną uwielbiam, że o kokosie nie wspomnę :)
    Uściski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za ten jednak nie będę się smażyć :))

      Usuń
  8. Jak dla mnie deser idealny. Uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię słodycze z kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skusiłabym się na obie wersje <3 Cudownie się prezentują <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam i sama bardzo często takie robię. Z Twojego przepisu wyglądają bardzo smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne, zdrowe słodkosci <3 Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)