>

poniedziałek, 6 marca 2017

Pieczone ziemniaki bez soli.





Pieczone ziemniaki wstawiałam już kilka razy,
każdy przepis był jednak inny, mniej lub bardziej skomplikowany.
Dziś chcę zaprezentować wersję mega prostą,
a na dodatek bez soli, czego nikt nie zauważa, a to znaczy,
że dużo zdrowiej.



Ziemniaki:
kilogram obranych ziemniaków
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka oleju
papier do pieczenia



Sos:
kubeczek gęstego jogurtu
pół zielonego ogórka
ząbek czosnku
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
łyżeczka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
szczypiorek lub natka pietruszki 



Pieczone ziemniaki bez soli.



Obrane ziemniaki kroimy ( w zależności od wielkości)
na połówki lub ćwiartki.  Dokładnie płuczemy,
zalewamy wodą i odstawiamy na około 30 -40 minut.
Gdy wymoczymy je ze skrobi ziemniaczki 
po upieczeniu będą na zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne.
Odcedzamy z wody i wykładamy na ściereczkę aby osuszyć.




I teraz zabieg, który na pozwoli każdego ziemniaka
pokryć tłuszczem i papryką.
Gdy będą całkiem suche przekładamy do garnka,
polewamy olejem i potrząsamy garnkiem tak, aby ziemniaki
obróciły się kilka razy i pokryły olejem.
Następnie gdy są już tłuste, posypujemy papryką i czynność powtarzamy.






Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem,
wstawiamy do nagrzanego piekarnika (210 stopni) i pieczemy około 30 - 40 min.
Przygotowujemy sos, ogórka ścieramy na grubych oczkach,
solimy, jak zmięknie mocno odciskamy, dodajemy do jogurtu
razem ze startym czosnkiem i resztą przypraw.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby się przegryzło.





Takie pieczone ziemniaki bez soli, 
podane z pikantnym sosem smakują naprawdę znakomicie.
Kto ma wędzoną paprykę może nią posypać,
a będą smakowały prawie jak z ogniska.😋




17 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie ziemniaczki. :-) Mniam... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam takie ziemniaki ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro sos zawiera sól to ziemniaki w sam raz dla mnie do chrupania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię bardzo takie ziemniaczki bez soli i często jej nie dodaję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonale trafiłaś w moje gusta z tym przepisem, b o pieczone ziemniaczki pod każdą postacią - uwielbiam! :) No po prostu wspaniałości. Bardzo apetycznie się prezentują. Nic, tylko brać się do degustacji. Uwielbiam, a sama często robię z mnóstwem ziół.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie coś wykonam na pewno, lubię pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ziemniaki, a w dodatku z sosem czosnkowym i pieprzem- wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubimy ziemniaki i bardzo też ubolewamy, że nie mając piekarnika nie możemy ich upiec ;/

    OdpowiedzUsuń
  9. Zachecilas mnie do zrobienia takich pysznych ziemniaków.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieczone ziemniaki mogłabym jeść niemal codziennie. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Eluś dobrych przepisów nigdy za dużo:)
    często przygotowuje pieczone ziemniaki,ale zawsze z dodatkiem soli, teraz wypróbuję ten :)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renia, sól wyciąga wodę z ziemniaków i dlatego nie mogą się tak szybko przypiec. Buziole

      Usuń
  12. Ja Elu solę. W końcu sól do życia też jest niezbędna. Ale tak lubię takie ziemniaczki, że i bez soli bym zajadała. Więc mogę wpaść. Zwłaszcza, że są z sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pieczpne ziemniaczki, mniam, dzięki za fajny przepis 😁 Ostatnio u Geslerowej usłyszałam taka radę, żeby ziemniaki na noc zostawić w wodzie z cukrem. Co Ty na to ?
    Buziole 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ujmę to tak Bożenko, to że celebryci czasem odwalają takie numery, że ręce odpadają, to już mnie nie dziwi. Takie moczenie ziemniaków przez noc w wodzie, spowoduje, że wszystko co w nich najlepsze zostanie wypłukane, a ziemniak będzie smakował jak.... Można do wody dodać cukru, on jak się rozpuści zrobi na ziemniakach taką warstwę z cukru, która szybciej się zrumieni w pieczeniu, a że to będzie cukier to raczej skarmelizuje się. Buziole

      Usuń
  14. Uwielbiam takie ziemniaczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja właśnie wstawilam ziemniaki do piekarnika ciekawa jestem smaku bo robie z papryka wędzoną

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)