>

sobota, 29 kwietnia 2017

Delikatny sernik na czekoladowym spodzie.




Bardzo lubię takie zlecenia.
Choć początkowo miałam pewne obawy,
ponieważ lista wymagań, a raczej zakazów była dość długa.
Jednak po głębszej analizie,
okazało się, że ta lista to furtka do czegoś fajnego.
Ponieważ skoro dużo jest na nie,tzn nie ma co kombinować,
trzeba iść po najmniejszej linii oporu. 😋


Delikaty sernik na czekoladowym spodzie



Masa twarogowa:
kg twarogu z wiadra 
0,5 szklanki śmietany 18%
3 jajka
2 łyżki manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki skórki otartej z cytryny
4 łyżki soku -//-
cukier do smaku

Ciasto:
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
jajko
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
zimna woda

Oraz:
łyżeczka masła
wiórki kokosowe 
tortownica 26 cm





Twaróg, pamiętamy aby wybrać ten dobrej jakości,
tam gdzie jest mleko w proszku na liście, radzę sobie darować,
on nie ma nic wspólnego z twarogiem.




To nic innego, tylko masa cukiernicza, a więc uzyskamy słodki wypiek,
ale czy przypomni choć w małym stopniu sernik?
Wątpię.





Wszystkie składniki masy twarogowej mieszamy ręczni,
chodzi o to aby jej nie napowietrzyć.
Słodzimy według własnych upodobań smakowych. 
Tortownicę smarujemy masłem 
i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Do malaksera wrzucamy suche składniki na ciasto,
a raczej na kruszonkę.






Delikatnie mieszamy aby się wszystko wymieszało.
Dodajemy masło i jajko,
najlepiej pulsacyjnymi obrotami ponownie mieszamy.
I teraz stopniowo dodajemy po łyżce wody,
do momentu aż powstanie tzw żwirek.
Do tortownicy najpierw wylewamy masę twarogową, 
a wierzch równo pokrywamy kruszonką.





Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, a następne 70 minut
w temperaturze 150 stopni.
Wyłączamy piekarnik, po 15 minutach lekko uchylamy
i zostawiamy ciasto na dobrą godzinę.
Po dwóch godzinach od wyłączenia, wyciągamy z formy.
Za pomocą noża oddzielamy brzegi ciasta od tortownicy,
przykrywamy talerzem i obracamy.
Po zdjęciu obręczy, zostaje nam do usunięcia spód formy.






Można to zrobić nożem, to jednak ryzykowne,
można pozacinać ciasto, a to nie wygląda zbyt estetycznie.
Dlatego ja używam do tego zwykłej nitki.
Dostatecznie długi kawałek nitki
przeciągam między ciastem a spodem blaszki,
delikatnie naciągając końce ku górze.
Tak uzyskujemy gładką, równą i bez zacięż powierzchnię ciasta.





Dekoracja dowolna, u mnie to był winogron,
każdy może to zrobić po swojemu.
I tym sposobem mamy, prosty, delikatny idealnie równy sernik
na mega kruchym czekoladowym spodzie. 😋




22 komentarze :

  1. Sernik prezentuje się bardzo smakowicie :) Uwielbiam serniki w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już zapisuje przepis i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak! Zdecydowanie mam ochotę na takie sernik.
    Moje ulubione ciasto.
    Mniam.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja serniczki moge zawsze, wszystkie i o każdej porze;D
    buziaki i miłej majówki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniki uwielbiam :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Elu piekny serniczek zrobiłaś. Nigdy nie zwracałam uwagi na skład sera i nie patrzyłam czy zawiera mleko w proszku. Od dzisiaj będę patrzyła :))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno wkrótce wypróbuję Twój przepis, bo serniki to moje ulubione ciasta :)
    Zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny sernik na długi weekend !

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny serniczek :) Dobry twaróg w serniku to podstawa! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Tydzień mam wolnego skuszę się na taki serniczek i upiekę. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! Narobiłaś mi smaku na taki sernik :)
    Cudnie się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie Elu skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik wspaniały ;) pozdrawiam majowo!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis godny polecenia, na moim stole na pewno zagości na dłużej. Sernik delikatny, rozpływający się w ustach. Ciasto czekoladowe i bardzo chrupiące. Jestem zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  15. Na pewno wyprobuję! Już zapisałam sobie przepis (zrobiłam sobie wirtualną ksiązkę na Pintereście)aby mi nie umknął:)
    Pozdrawiam Elu cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłaś mi smaka żeby sernik upiec

    OdpowiedzUsuń

Jak już jesteś nie bądź leń, rzuć pod postem choć swój cień. :)